GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prvi koraci po budućem Pelješkom mostu, na gradilištu rekordnih 725 radnika

Prvi koraci po budućem Pelješkom mostu, na gradilištu rekordnih 725 radnika
STRATEŠKI PROJEKT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.09.2020 / 08:18
Autor: SEEbiz / Večernji list
KOMARNA - Na gradilištu Pelješkog mosta trenutačno je rekordnih 725 radnika, što znači da su radovi na mostu koji će spajati Hrvatsku na vrhuncu i prebačeni u šestu brzinu.

Kineski zavarivači zavarili su i spojili prva tri elementa kolničke konstrukcije mosta, pa se po njemu sada mogu napraviti i prvi koraci.

Prema podacima koje smo dobili od Hrvatskih cesta, dosad je iz mora potpuno izniklo čak 11 od 12 stupova budućeg mosta na kojima je u kolovozu već postavljeno 20 segmenata čelične nosive konstrukcije, a na četiri stupa počela je i gradnja pilona. A počelo je i zavarivanje segmenata. Varioci iz Kine Što se tiče stupova, nedovršen je još samo 12. stup, na kojem je dosad izvedeno postavljanje i spuštanje oplate naglavnice. Radovi su najviše poodmakli na središnjim stupovima. Tako su na stupnim mjestima 5, 6 i 7 postavljena po dva bazna segmenta čelične rasponske konstrukcije mosta i završeni su kompletni radovi na izradi prve i druge faze nultog segmenta pilona.

Na S8, visok 53,35 metara, postavljena su dva čelična bazna segmenta rasponske konstrukcije mosta te armatura, izrađena je oplata i završena ugradnja betona prve faze nultog segmenta pilona. Visina pilona iznad rasponske konstrukcije mosta iznosit će 40 metara. Na S9 u kolovozu montirana je privremena skela za dva čelična bazna segmenta čije je postavljanje bilo predviđeno za početak rujna. Na S10 je uz pomoć plovne dizalice maksimalne nosivosti 1000 tona, s transportne barže, podignut i geodetski pozicioniran čelični bazni segment BS101, dok je BS102 postavljen početkom rujna. Pojedinačna težina baznog segmenta iznosi oko 269 tona.

Na S11 ugrađena je armatura te završena izrada oplate i betoniranje šestog, sedmog i osmog segmenta stupa. S11 je ukupne visine 31,98 metara i sastoji se od osam segmenata. Radovi su završeni potpuno i na S13, S2, S3 i S4. Što se tiče upornjaka, na U1 završena je prva i druga faza upornjaka, a na U14 izvedeni su prva faza i nadozid upornjaka, druga faza stupa i krila upornjaka te ležajne klupe, piše Večernji list.

Visina pilona iznad rasponske konstrukcije mosta iznosit će 40 metara. Na S9 u kolovozu montirana je privremena skela za dva čelična bazna segmenta čije je postavljanje bilo predviđeno za početak rujna. Na S10 je uz pomoć plovne dizalice maksimalne nosivosti 1000 tona, s transportne barže, podignut i geodetski pozicioniran čelični bazni segment BS101, dok je BS102 postavljen početkom rujna. Pojedinačna težina baznog segmenta iznosi oko 269 tona. Na S11 ugrađena je armatura te završena izrada oplate i betoniranje šestog, sedmog i osmog segmenta stupa. S11 je ukupne visine 31,98 metara i sastoji se od osam segmenata. Radovi su završeni potpuno i na S13, S2, S3 i S4. Što se tiče upornjaka, na U1 završena je prva i druga faza upornjaka, a na U14 izvedeni su prva faza i nadozid upornjaka, druga faza stupa i krila upornjaka te ležajne klupe.

U veljači ove godine na gradilište mosta je iz pogona u Kini stiglo prvih 29 segmenata čelične rasponske konstrukcije. U kolovozu je, navode u Hrvatskim cestama, postavljeno 20 segmenata čelične rasponske konstrukcije mosta na potporne skele. Ističu i da su u drugoj polovici kolovoza na gradilište pristigli visokospecijalizirani varioci iz Kine koji rade na okrupnjavanju segmenata rasponskog sklopa. U HC-u navode da je zavarivanje dvaju segmenata počelo na pelješkoj strani mosta koji su oslonjeni na skeli uz upornjak. U Hrvatskim cestama kažu i da je na putu prema Hrvatskoj trenutačno brod s 13 novih segmenata nosive čelične konstrukcije koji bi trebao stići na gradilište početkom listopada.

Od 725 radnika koji su trenutačno na gradilištu, 153 su tehničko i pomoćno osoblje, a ostalo su radnici, strojari i mornari na brodovima. Dosad je na gradilištu bilo najviše oko 500 radnika. I na pristupnim cestama Pelješkom mostu radi se punom parom pa su tako na dionici Duboka – Sparagovići među ostalim počeli i pripremni radovi za izvedbu temelja mosta Dumanja jaruga. Najzahtjevniji objekt na toj trasi je tunel Debeli brijeg čija je glavna cijev kod izlaznog portala iskopana do 700, a servisna do 535 metara. Na stonskoj je obilaznici, među ostalim, u tunelu Polakovica nastavljen iskop glavne cijevi tunela koji sad iznosi nešto više od 50 metara.

Foto: China Road and Bridge Corporation

Tagovi: Pelješki most, China Road and Bridge Corporation, Hrvatske ceste, pristupne ceste, tunel Debeli brijeg
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
Wall Street pao četvrti dan zaredom
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street pao četvrti dan zaredom
NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu burzovni S&P 500 indeks pao četvrti dan zaredom jer poslovni rezultati kompanija nisu impresivni i jer je sve jasnije da američka središnja banka neće smanjiti kamatne stope tako brzo kao što se očekivalo.
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
FENOMENI
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
ANALIZA - “Porez na rozu”, poznatiji kao pink tax, predstavlja pojavu u kojoj se proizvodi namijenjeni ženama prodaju po višim cijenama u odnosu na slične proizvode namijenjene muškarcima.
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
KRIPTO SCENA
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
NEW YORK - Američki dolar ponovno pokazuje svoju snagu, jučer je dosegnuo petomjesečni maksimum prema euru (za euro je ujutro trebalo platiti samo 1,0603 dolara).
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta bila su mješovita nakon velike rasprodaje u utorak, a trgovci su pratili trgovinske podatke iz Japana i Singapura u srijedu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE