GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prve gužve na granicama, turistička potražnja se budi

Prve gužve na granicama, turistička potražnja se budi
PREDSEZONA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.05.2020 / 12:34
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Puno prije nego se većina u zemlji nadala pristižu nam turisti. Samo od ponoći s četvrtka na petak do jučer u 13 sati u Hrvatsku ih je ušlo nešto više od pet tisuća.

Trenutačno ih je u našoj zemlji oko 17.000, od čega stranaca sedam tisuća i oko tri tisuće više nego početkom ovog tjedna. Na graničnim su prijelazima viđene i prve gužve. Jedino na našima u Europi, konstatirao je jučer potpredsjednik Vlade Davor Božinović, ilustrirajući i time da se turizam počeo događati, piše Večernji list.

Buduće bi se gužve, pri tome, od 27. do 28. svibnja mogle prorijediti, jer je u pripremi web-aplikacija koju će strani gosti moći ispuniti još kod kuće. Oni koji je ispune, objasnio je Božinović, granicu će prolaziti praktički bez zastoja, a aplikacija će omogućiti da Hrvatski zavod za javno zdravstvo ima uvid u adresu boravka te kontakt-telefon svakog gosta. Pri tome, jednom ispunjeni online upitnik vrijedit će dok god je sadašnji režim prelaska granice na snazi.

– Hoteli se pomalo otvaraju, svjedoci smo pojačanog dolaska stranaca, mahom slovenskih državljana, a prvi su došli vlasnici kuća, apartmana i tvrtki. Osjetniji val dolazaka možemo očekivati krajem mjeseca. I to iz Slovenije, Austrije, Češke, Mađarske i Švicarske. Njemačka je najavila labavljenje režima na granici polovicom lipnja, slično vrijedi i iza Poljsku, a sa zemljama izvan EU imat ćemo zajednički protokol. Imamo slučajeva da turisti, koji su otkazali rezervaciju za lipanj, sada ponovno bukiraju dolazak u tom mjesecu. Bit će to kontrolirani turizam. Svi su domaćini dobili upute kako se ponašati tijekom animacije, u hotelu, na bazenu... a sva su objašnjenja i na engleskom jeziku – kaže ministar Gari Cappelli, koji posebno zahvaljuje zdravstvenom sustavu na odlično odrađenom poslu.

– Zahvaljujući dobroj epidemiološkoj situaciji imamo marketing da bolji ne može biti – poručuje Cappelli.

Da se turistička potražnja budi, potvrđuju i u Hrvatskoj udruzi turizma, čiji članovi čine 40 posto domaćeg turizma. Storna su stala, otkazi putovanja više ne pljušte, a neke od najvećih turističkih kompanija posljednjih dana napokon primaju više rezervacija nego otkazivanja. Najbrojniji hrvatski gosti Nijemci željno čekaju dolazak na Jadran, posebice u dva ljetna mjeseca, a istarski turistički domaćini učestalo primaju upite i iz susjedne Italije.

– Ništa, naravno, još nije riješeno i situacija se mora pratiti na dnevnoj razini. Sezona će u svakom slučaju biti teška, financijski se nećemo približiti prethodnim godinama, ali otprije nekoliko dana vidimo svjetlo na kraju tunela – rekao je direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić. Paralelno s rastom optimizma vezanog za turističke dolaske raste, međutim, i bojazan mogu li stranci razbuktati zarazu u Hrvatskoj. Tim više što naša zemlja, za razliku od nekih konkurenata, ne zahtijeva 14 dana samoizolacije nakon što stigne kod nas.

– Mjere ponašanja koje smo mi propisali za strane posjetitelje samo su jedna razina ispod samoizolacije – poručio je jučer ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Uostalom, i gostima je kao i domaćinima stalo da ostanu zdravi pa se očekuje da se svi odgovorno ponašaju.

Tagovi: hrvatski turizam, Veljko Ostojić, Gari Cappelli, Davor Božinović, slovenski turisti, njemački turisti
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE