GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Protojerej Azap: Branitelji bi trebali poslušati Gotovinu

Protojerej Azap: Branitelji bi trebali poslušati Gotovinu
ODGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.01.2014 / 13:36
Autor: SEEbiz / H
VINKOVCI - Vinkovački paroh protojerej Predrag Azap, odgovarajući danas na optužbe da je božićna liturgija sadržavala poruke netolerancije i širenja straha, ističe kako je on bio zadužen samo pročitati poruku patrijarha Irineja, te da je liturgija, koju je iz vinkovačkog hrama prenosila Hrvatska televizija, sadržavala poruku mira i ljubavi.
"Vinkovački paroh, koji je poslanicu pročitao, bio je samo čovjek zadužen da poslanicu pročita", navodi protojerej stavrofor Predrag Azap, odgovarajući na optužbe vinkovačkih braniteljskih i stradalničkih udruga te HSP-a dr Ante Starčevića da je Srpska pravoslavna crkva litrugiju iskoristila za političke optužbe, širenje straha i netolerancije, te da je dio poslanice u duhu Memoranduma SANU.

"Dio poslanice patrijarha Irineja je bio s raznim porukama, odaslanim svugdje gdje Srbi žive, ali puno je bilo ljepših poruka koje su se mogle izdvojiti osim ove koja je uvrijedila braniteljsku populaciju", navodi Azap u priopćenju dodajući kako je božična liturgija održana u vinkovačkoj pravoslavnoj crkvi sadržavala poruku mira i ljubavi.

Zaključuje kako su braniteljske i stradalničke udruge vjerojatno nervozne jer je prijenos bio iz Vinkovaca, iz središta Šokadije. Uz napomenu kako Šokadiju neizmerno poštuje, paroh Azap ocjenjuje i kako činjenica da je božična litrugija na pravoslavni Božić prenošena na HTV-u upravo iz Vinkovaca svjedoči o njegovom autoritetu u hrvatskom društvu te zaslugama i suradnji s religijskim programom HTV-a.

"Protejerej Azap je bio samo 'spiker' čovjek koji je bio zadužen da pročita poslanicu i poštuje hijerarhiju Crkve. Isto kao što Zoran Šprajc na HRT-u čita priopćenja predsjednika Republike ili Vlade, tako je paroh Azap ovdje čitao poslanicu srpskog patrijarha koji je poglavar jedne Crkve, a udruge kao 'dobri' katolici bi trebali znati što je crkva, jer isti je takav poredak u Katoličkoj crkvi", brani se Azap zaključivši kako se svi moramo više moliti, težiti miru i okrenuti se "kako reče general Gotovina" budućnosti.

Vinkovačke braniteljske i stradalničke udruge u sinoćnjem su zajedničkom priopćenju ocjenile kako je Srpska pravoslavna crkva, "umjesto svečanosti i slavlja rođenja Krista", božićnu liturgiju koju je HTV prenosio iz hrama Silaska Svetog Duha na Apostole iskoristila za političke optužbe, širenje straha, međusobne isključivosti i netolerancije, a za dio božićne poslanice poglavara Srpske pravoslavne crkve Irineja u kojemu on čestita Božić "braći i sestrama u Dalmaciji, Hrvatskoj, Slavoniji, Lici, Kordunu i Banovini, koji ponovno doživljavaju, kao i prije dvadesetak godina, progone i stradanja zbog svog imena, pisma i jezika" , udruge ističu da je u duhu Memoranduma Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

Parohu Azapu zamjerile su da je zaboravio kako su Vinkovci grad koji je u Domovinskom ratu podnio teške žrtve, neovisno o nacionalnoj pripadnosti, upravo od njegovih sunarodnjaka. Zamjeraju mu kako se nije sjetio da u božićnom duhu s oltara istakne da je on u Vinkovcima upoznao hrvatske branitelje, stradalnike i ostale Vinkovčane, da s njima pije kavu, nalazi se po vinkovačkim kafićima, gleda nogometne utakmice, druži se na obiteljskim okupljanjima.

Poruke srpskog patrijarha o ugroženosti Srba u Hrvatskoj, odaslane iz vinkovačke pravoslavne crkve Silaska Svetog Duha na Apostole na Božić, osudio je i vinkovački HSP dr. Ante Starčevića.

Tagovi: Predrag Azap, patrijarh Irinej, Srpska pravoslavna crkva, Ante Gotovina, Zoran Šprajc
PROČITAJ I OVO
SAD zadržao restrikcije za međunarodna putovanja
RESTRIKCIJE
SAD zadržao restrikcije za međunarodna putovanja
WASHINGTON - Sjedinjene Države zadržat će u ovom trenutku postojeće restrikcije za međunarodna putovanja, unatoč zahtjevima za reciprocitetom koji poglavito dolaze iz Europske unije, rekla je u ponedjeljak glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki na redovitom susretu s novinarima.
Beogradska berza: Indeksi nastavili rast, promet slab
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi nastavili rast, promet slab
BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze su nastavili prvog trgovačkog dana u ovoj sedmici uspon započet krajem prošle nedelje, dok je investiciona aktivnost osetno podbacila.
EIF partner Hrvatskoj i Sloveniji u početnom financiranju istraživačkih projekata
PARTNERI
EIF partner Hrvatskoj i Sloveniji u početnom financiranju istraživačkih projekata
LJUBLJANA - Četrdeset milijuna eura namijenjenih pokretanju i komercijalizaciji razvojnih projekata na različitim područjima u Hrvatskoj i Sloveniji bit će dostupno preko regionalne platforme za prijenos tehnologija koju su osnovali Europski investicijski fond (EIF), Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i slovenska razvojna SID banka.
U Hrvatskoj uništeno čak 40 posto pčelinjih zajednica
PČELE
U Hrvatskoj uništeno čak 40 posto pčelinjih zajednica
BJELOVAR - Ovo je već treća zaredom loša pčelarska godina, pa će se itekako osjetiti nedostatak domaćeg meda na tržištu. Mnoge su pčelinje zajednice stradale još zimus, a onda je podbacila i cvatnja medonosnog bilja.
Zagrebačka burza: Slab promet, Podravka i dalje u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet, Podravka i dalje u fokusu
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze u ponedjeljak su stagnirali, a dok se čekaju polugodišnja financijska izvješća kompanija jedina s milijunskim prometom bila je dionica Podravke, koja je svoje poslovne rezultate objavila još prošli tjedan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE