GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Protest crnogorske vlade zbog mešanja Srbije

Protest crnogorske vlade zbog mešanja Srbije
PROTESTNA NOTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.11.2011 / 19:34
Autor: SEEBiz/Tanjug
PODGORICA - Predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore uručio je danas ambasadoru Srbije u Podgorici Zoranu Lutovcu protest crnogorske Vlade zbog, kako je saopšteno, mešanja Srbije u sudski postupak koji Srpska pravoslavna crkva (SPC) vodi protiv Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Crnogorska vlada je razmatrala informaciju zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu po predstavci eparhije Budimljansko-nikšićke i 11 drugih organizacionih jedinica SPC protiv države Crne Gore, sa posebnim osvrtom na podnesak Vlade Srbije koji, kako tvrdi Vlada Crne Gore, predstavlja mešanje u međunarodni sudski postupak na strani podnosioca predstavke.

"Tim povodom državni sekretar za politička pitanja u Ministarstvu spoljnih poslova i evropskih integracija Nebojša Kaluđerović pozvao je ambasadora Srbije u Crnoj Gori Zorana Lutovca i uručio mu oštar protest Vlade Crne Gore", stoji u saopštenju.

Vlada Crne Gore, kako se navodi,ocenjuje da je sam taj čin Srbije u suprotnosti sa temeljnim principima dobrosusedskih odnosa, odnosno da pojedini elementi podneska Vlade Srbije od 23. septembra Evropskom sudu za ljudska prava predstavljaju "direktno mešanje u unutrašnje stvari suverene države Crne Gore".

"Vlada smatra neprimerenim i neprihvatljivim proizvoljno tumačenje nekih istorijskih fakata na štetu države Crne Gore i preusmeravanje rasprave sa pravnih na politička pitanja i odbacuje političke kvalifikacije koje vređaju slobodu savesti i veroispovesti velikog broja pravoslavnih vernika u Crnoj Gori", ističe se u saopštenju.

Vlada Crne Gore posebno smatra neutemeljenim i neprimerenim dovođenje u vezu sa navedenom predstavkom Temeljnog sporazuma između Crne Gore i Svete Stolice, koji je potpisan sedam godina posle pokretanja postupka.

Kaluđerović je, kako je saopšteno, preneo Lutovcu i da je Vlada Crne Gore posvećena jačanju politike dobrosusedstva i regionalne saradnje i u okviru toga i razvoju i unapređenju svestranih odnosa sa Srbijom, u potpunosti zasnovanim na principima ravnopravnosti i uzajamnog uvažavanja.
Tagovi: Srpska pravoslavna crkva
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: HT u fokusu, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HT u fokusu, indeksi pali
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi Crobex indeksi u ponedjeljak su kliznuli naniže, već drugi trgovinski dan zaredom te su tako na putu gubitka većeg od jedan posto od početka studenoga.
Dolarov indeks u blagom plusu na početku tjedna
FOREX
Dolarov indeks u blagom plusu na početku tjedna
LONDON - Dolar je u ponedjeljak blago ojačao prema najvažnijim svjetskim tržištima valutama na međunarodnim tržištima, nakon što je početni šok izazvan pojavom nove varijante koronavirusa splasnuo, a investitori čekaju nove smjernice.
PBZ Invest preimenovan u Eurizon Asset Management Croatia
PROMJENE
PBZ Invest preimenovan u Eurizon Asset Management Croatia
ZAGREB – PBZ Invest d.o.o., društvo za upravljanje investicijskim fondovima, od danas posluje pod imenom Eurizon Asset Management Croatia društvo s ograničenom odgovornošću za upravljanje investicijskim fondovima (skraćeno ime: Eurizon Asset Management Croatia d.o.o.).
Hrvatski građani putuju manje, troše više i vole adventska putovanja
ANKETA
Hrvatski građani putuju manje, troše više i vole adventska putovanja
ZAGREB - Hrvatski građani u 2021. su prosječno turistički putovali 2,7 puta, što je manje od 3,4 putovanja u 2020., i pritom na putovanju trošili oko 8.000 kuna, za razliku od lanjskih 6.100, a zbog pandemije i lošijih financija većina ne planira i ne zna hoće li putovati ove zime, ali planira neko adventsko putovanje.
Britanija zbog omikrona sazvala hitni sastanak G7
G7
Britanija zbog omikrona sazvala hitni sastanak G7
LONDON - Zbog brzog širenja omikron varijante koronavirusa Velika Britanija je sazvala neplanirani sastanak ministara zdravstva G7 u ponedjeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE