GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prosječna godišnja stopa inflacije u 2012. 3,4 posto, ove godine slična stopa

Prosječna godišnja stopa inflacije u 2012. 3,4 posto, ove godine slična stopa
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.01.2013 / 11:02
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, potrošačke su cijene u prosincu zabilježile rast od 4,7% na godišnjoj razini, što je nešto veća stopa rasta od one zabilježene u studenom (4,4%).
Rast cijena na godišnjoj razini predvode cijene energije i prehrane. U odnosu na studeni, potrošačke su cijene ostvarile minimalan pad od 0,1 posto.

Prosječna godišnja stopa rasta potrošačkih cijena u 2012. iznosila je 3,4%, u usporedbi s 2,3% u 2011. U 2012. rastu cijena najviše su pridonijele cijene prehrane i energije. Ako iz indeksa potrošačkih cijena isključimo spomenute dvije kategorije, čiji je udio u strukturi potrošačkih cijena nešto ispod 50%, cijene su porasle u prosjeku za 1% u odnosu na 2011.

U 2012. godini inflatorne su pritiske stvarali rast porezne presije (povećanje stope PDV-a), rast administrativno utvrđenih cijena (rast cijena električne energije i plina) te vremenske nepogode, odnosno suša, koja je povećala cijene hrane. S druge strane u uvjetima produljene recesije pritisak s potražnje strane izostaje.

Cijene prehrane porasle su za prosječno 3,9% na godišnjoj razini, na što je najviše utjecao rast cijena mesa za 5,9%, a visoke stope rasta zabilježile su i cijene voća i povrća (8,5%, odnosno 5,5%). Cijene u kategoriji Stanovanje, voda, energija, plin i druga goriva više su u prosjeku za 10,5%, pri čemu su cijene električne energije više za 16,4%, plina za 21,3%, a tekućih goriva za 12,7 posto.

Ove godine očekujemo sličnu stopu rasta potrošačkih cijena kao i 2012. U prvom dijelu godine uz bazni učinak (rast cijena električne energije i plina dogodio se u svibnju 2012, a prehrambenih proizvoda u ljetnim mjesecima), inflatorne pritiske stvarat će ukidanje nulte stope PDV-a, povećanje trošarina na duhanske proizvode i više cijene grijanja. Cijene sirove nafte na svjetskim su tržištima razmjerno stabilne, a njihov značajniji rast ne očekujemo u ovoj godini, no zbog snažnog utjecaja geopolitičkih kretanja na cijene nafte, njihovo kretanje ostaje neizvjesno.

Tagovi: inflacija, stopa inflacije, rast cijena, hrana, energija
PROČITAJ I OVO
Wall Street Journal: Hrvatska postala slučaj za promatranje
PORAZNO
Wall Street Journal: Hrvatska postala slučaj za promatranje
ZAGREB - Hrvatska je postala slučaj za promatranje o tome kako međunarodna putovanja mogu biti ubrzivači pandemije COVID-19, piše utjecajni list Wall Street Journal u članku posvećenom otvaranju Hrvatske za strane turiste ovog ljeta, što je dovelo do povećanja broja novooboljelih i u Hrvatskoj i u zemljama u koje su se ti turisti vratili.
Norveški stabilizacijski fond trebao bi više ulagati u američke dionice
VLADA
Norveški stabilizacijski fond trebao bi više ulagati u američke dionice

OSLO - Norveški stabilizacijski fond vrijedan 1.150 milijardi dolara trebao bi više ulagati u imovinu u SAD-u i Kanadi, istovremeno smanjujući svoje udjele u Europi, priopćila je u ponedjeljak norveška manjinska vlada.

Jen na novim najvišim razinama u šest mjeseci prema dolaru
FOREX
Jen na novim najvišim razinama u šest mjeseci prema dolaru
LONDON - Tečaj jena u ponedjeljak je na međunarodnim tržištima ojačao šesti dan zaredom prema dolaru, nakratko dosegnuvši najviše razine u šest mjeseci, jer su se investitori u uvjetima pada cijena dionica okrenuli kupnjama jena zbog njegova statusa valute-utočišta za kapital u neizvjesnim vremenima.
Hrvatska nautička ponuda na Nautical Channelu kojeg prati 200 milijuna gledatelja
NAUTIKA
Hrvatska nautička ponuda na Nautical Channelu kojeg prati 200 milijuna gledatelja
ZAGREB - Hrvatska turistička zajednica putem emisije „Safe harbour“ promovira nautički turizam na Nautical Channelu, kojeg prati više od 200 milijuna gledatelja u preko 100 zemalja svijeta.
Azijska tržišta: Indeksi pali, trgovina oprezna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, trgovina oprezna
ŠANGAJ - Na većini azijskih burzi cijene su dionica u ponedjeljak pale, prateći pad Wall Streeta u petak, a ulagači su oprezni jer se čini da oporavak najvećih svjetskih gospodarstava od koronakrize gubi na zamahu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE