GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Proširen spektar ulaganja obveznih mirovinskih fondova

Proširen spektar ulaganja obveznih mirovinskih fondova
REGULATIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2020 / 15:03
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB -  Vlada je donijela prijedlog izmjena i dopuna Zakona o obveznim mirovinskim fondovima (OMF), a kako je izvijestio ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, te izmjene i dopune se predlažu kako bi se osiguralo pravovremeno postupanje Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) zbog postojanja posebnih okolnosti uslijed pandemije Covid-19.

Kako je izjavio Aladrović, prijedlogom zakona proširuje se spektar dozvoljenih ulaganja mirovinskih fondova i na depozite kod Hrvatske narodne banke (HNB) i Europske središnje banke (ECB).

"Riječ je o ulaganju koje nosi minimalne rizike, a može biti potrebno i korisno za mirovinske fondove", ustvrdio je.

Mirovinskim fondovima se tako daje i mogućnost za pozajmljivanje novčanih sredstava od trećih osoba, u ukupnom iznosu do pet posto neto vrijednosti imovine fonda, putem repo poslova i transakcija prodaje i ponovne kupnje putem programa kreditiranja, pojašnjava Aladrović.

Pritom, pozjamljivanje može biti na maksimalan rok od pet godina kada je riječ o HNB-u ili ECB-u, a ne duže od tri mjeseca kada se radi o pozjamljivanju od trećih osoba.

Hanfi se daje ovlast da samo u iznimnim situacijama odlukom poveća navedeni limit mirovinskim fondovima do 15 posto neto vrijednosti imovine fonda.

Također, Hanfa dobiva i ovlast da uslijed nastupa posebnih okolnosti može donijeti i odluku kojom se privremeno dozvoljavaju prekoračenja ograničenja ulaganja imovine obveznih mirovinskih fondova.

Takva se odluka može donijeti na razdoblje od najviše godine dana, a njeno se trajanje u iznimnim slučajevima može i produžiti dok takve iznimne okolnosti traju il pak dok traju njihove posljedice, zaključio je Aladrović.

Tagovi: obvezni mirovinski fondovi, mirovinski fondovi, Josip Aladrović, Zdravko Marić, Hrvatska narodna banka, Europska središnja banka
PROČITAJ I OVO
Indija planira ograničiti izvoz šećera
ŠEĆER
Indija planira ograničiti izvoz šećera
NEW DELHI/MUMBAI - Indija planira ograničiti izvoz šećera prvi put u zadnjih šest godina kako bi spriječila porast domaćih cijena, potencijalno ograničavajući ovosezonski izvoz na 10 milijuna tona, rekao je u utorak vladin izvor.
Azijska tržišta: Pad indeksa zbog oštre kineske politike
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Pad indeksa zbog oštre kineske politike
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica pale jer su američki terminski indeksi u minusu, nakon jučerašnjeg rasta, dok je euro ojačao jer bi monetarne vlasti eurozone već u srpnju mogle povećati kamatne stope.
Wall Street snažno porastao na početku tjedna
SNAŽAN RAST
Wall Street snažno porastao na početku tjedna
NEW YORK – Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi porasli više od 1,5 posto, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica u financijskom i tehnološkom sektoru, nakon pada tržišta sedam tjedana zaredom.
Ukrajina traži pomoć kako bi se osigurao koridor za izvoz hrane
IZVOZ
Ukrajina traži pomoć kako bi se osigurao koridor za izvoz hrane
LONDON - Međunarodna zajednica trebala bi pomoći u osiguravanju prolaza za izvoz hrane morskim putom uspostavom koridora iz Odese kako bi se spriječila glad u svijetu, kazala je za BBC u ponedjeljak zamjenica ukrajinskog premijera Julija Sviridenko, prenosi Reuters.
Izvoz ukrajinskih žitarica u Afriku moguć i preko hrvatskih luka na Jadranu
OPCIJE
Izvoz ukrajinskih žitarica u Afriku moguć i preko hrvatskih luka na Jadranu
BRUXELLES - Hrvatske luke na Jadranu mogu biti alternativni način za prijevoz žitarica iz Ukrajine, čije su crnomorske luke blokirane, prema sjeveru Afrike, izjavila je u ponedjeljak državna tajnica u ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko Zgombić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE