GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prošao plan reorganizacije Vektra Boke

Prošao plan reorganizacije Vektra Boke
ZELENO SVJETLO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.12.2015 / 10:25
Autor: SEEbiz / Radio Jadran
PODGORICA - Odbor povjerilaca "Vektra Boke“ usvojio je danas Plan reorganizacije te kompanije u stečaju. Za prihvatanje Plana reorganizacije, koji su predložile Vektra Montenegro i Vektra Investment, glasale su tri klase povjerilaca, odnosno povjerioci prvog, drugog i trećeg isplatnog reda, prenosi Mina.

Privredni sud uveo je stečaj u kompaniju Vektra Boka 13. juna, zbog duga od oko četiri miliona EUR koji ta firma ima prema CKB. U Privrednom sudu su protiv Plana reorganizacije glasali povjerioci prve klase, odnosno razlučni povjerioci, koje čine Crnogorska komercijalna banka (CKB), odnosno OTP factoring.

Za Plan reorganizacije su glasali svi radnici, osim trojice, koji su bili protiv,kao i jednog koji nije iskoristio pravo glasa. Drugu klasu povjerilaca čine povjerioci prvog isplatnog reda u koje spadaju radnici i Ministarstvo finansija odnosno Poreska uprava (PU). Treću klasu povjerilaca čine povjerioci drugog isplatnog reda u koje spadaju Opština Herceg Novi i Ministarstvo finansija odnosno PU. Četvrtu klasu povjerilaca čine povjerioci trećeg isplatnog reda u koje spadaju zaposleni i bivši zaposleni i Ministarstvo finansija odnosno PU.

Ipak, ono što u Planu reorganizacije ne odgovara radnicima je uplata poreza i doprinosa, gdje će biti uskraćeni za ostvarivanje prava na penziju i prava na nadoknadu za troje djece, kazao je za Radio Jadran, predsjednik Sindikata Vektra Boke, Vojin Miljanić:

– Na to je napravljen prigovor. Nastojaćemo da organizujemo sastanke u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, sa Ministarstvom finansija, Poreskom upravom i PIO-om. Tražićemo da nam se poveže radni staž pa neka se onda država naplaćuje iz stečajne mase ili da se nađe drugi način da nam se dugovanja isplate što prije. To ćemo uraditi da bi kolege koje su stekle pravo na penziju to i ostvarile, kao i koleginice koje imaju uslove za nadoknadu za troje djece.

Planom je predviđeno da se za izmirenje obaveza prema povjeriocima, isplatu troškova stečaja i sprovođenja reorganizacije, obezbijedi 25,69 miliona EUR.

Većina novca, odnosno 24,13 miliona eura, biće dobijena prodajom dijela imovine kompanije Dragana Brkovića, dok će se po osnovu amortizacije u narednih pet godina obezbijediti 1,09 miliona, a od poslovanja 471,28 hiljada EUR.

Miljanić je podsjetio da se radnicima od priznatih dugovanja, duguju tri i po plate, dvije razlike u platama i dva regresa, kao i radni staž. Od osporenih potraživanja, radnici traže treću razliku u platama, isplatu za godišnje odmore, slobodne dane, jubilarne nagrade, i otpremnine, kao i isplatu po pojedinačnim tužbama.

Za sada nema reakcije iz lokalne uprave, koja je tražila bankrot Vektra Boke, ne vjerujući u plan reorganizacije i investitoru koji je izgubio svaki kredibilitet da će izgraditi nove hotele. Vektra Boka se još 2011. obavezala aneksom ugovora sa Vladom da će investirati 64 miliona eura, a desio se stečaj u junu ove godine. Pri tom, stečajna uprava umjesto 1,6 miliona eura, koiliko je potraživala Opština po osnovu poreza na nepokretnosti, priznala je samo 400 hiljada eura i eliminisla Opštinu iz Vijeća povjerilaca.

Tagovi: Vektra Boka, Dragan Brković, Crnogorska komercijalna banka, Vojin Miljanić
PROČITAJ I OVO
Otkazan ITB Berlin
LOŠE VIJESTI
Otkazan ITB Berlin
ZAGREB - ITB Berlin, vodeći svjetski putnički i turistički sajam ipak se neće održati kako je najavljeno od 4. do 8. ožujka.
Najgori tjedan za europske dionice od listopada 2008.
RASPRODAJA
Najgori tjedan za europske dionice od listopada 2008.
FRANKFURT - Stoxx600 je tijekom tjedna izgubio otprilike 12,7%, što je najgore od listopada 2008. u jeku globalne financijske krize.
Novi pad indeksa na Beogradskoj berzi, Messer u fokusu
CLOSING BELL BSE
Novi pad indeksa na Beogradskoj berzi, Messer u fokusu
BEOGRAD – Na Beogradskoj berzi je nastavljen pad cena akcija i poslednjeg radnog dana u nedelji, a ukupan promet je, zahvaljujući trgovanju državnim obveznicama, skočio na 1,24 milijarde dinara (10,5 miliona evra).
Zagrebačka burza: CROBEX potonuo ispod 1.900 bodova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: CROBEX potonuo ispod 1.900 bodova
ZAGREB - Četvrti pad u posljednjih pet trgovina dovoljno govori o sentimentu na Zagrebačkoj burzi.
Dolar oslabio, trgovci u strahu od epidemije koronavirusa
FOREX
Dolar oslabio, trgovci u strahu od epidemije koronavirusa
LONDON - Dolar je danas oslabio prema jenu i švicarskom franku u nervoznoj trgovini na međunarodnim tržištima valuta budući da je širenje koronavirusa potaknulo strah od recesije, natjeravši trgovce na kupnju imovine koju smatraju sigurnim ulaganjem u nesigurnim vremenima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE