GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Proračunski deficit u EU smanjen na 1,9 posto BDP-a

Proračunski deficit u EU smanjen na 1,9 posto BDP-a
SMANJENJE DEFICITA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.07.2014 / 13:44
Autor: SEEbiz / H
LUXEMBOURG - Proračunski manjak u 28 zemalja Europske unije, promatran kao udio u bruto domaćem proizvodu (BDP), u prvom je tromjesečju ove godine značajno smanjen u odnosu na prethodno tromjesečje, što se najvećim dijelom pripisuje jednokratnim efektima, objavio je danas Eurostat.
Sezonski prilagođen proračunski manjak u 28-članom EU u prosjeku je tako u prvom tromjesečju smanjen na 1,9 posto BDP-a, u usporedbi s 3,1 posto u četvrtom tromjesečju 2013. godine. U prvom tromjesečju 2013. godine u prosjeku je bio iznosio 3,4 posto BDP-a, a na istoj razini zadržao se u drugom i trećem tromjesečju lani, pokazalo je najnovije izvješće Eurostata.

Među jednokratnim efektima koji su značajnije utjecali na podatke o deficitu za prvo tromjesečje 2014. godine, Eurostat izdvaja Poljsku, uz napomenu da je tamošnja reforma mirovinskog sustava najvećim dijelom zaslužna za iskazani golemi višak u poljskom proračunu u prvom kvartalu, od čak 37,6 posto BDP-a.

Od zemalja za koje se objavljuju desezonirani podaci o deficitu, proračunski višak zabilježila je još samo Estonija, od 0,4 posto BDP-a. Nasuprot njima, najveće proračunske manjkove, pak, zabilježile su Malta (6,1 posto BDP-a) i Velika Britanija (5,7 posto BDP-a).

Na razini EU-a u cjelini, ukupni proračunski prihodi u prva su tri ovogodišnja mjeseca bili u visini 46,6 posto BDP-a, što znači da je njihov udio uvećan u usporedbi s prethodnim tromjesečjem kada su iznosili 45,7 posto BDP-a. Istodobno, udio ukupnih proračunskih rashoda u BDP-u smanjen je, pak, na 48,5 posto, u odnosu na 48,8 posto.

U 18-članoj eurozoni udio manjka u BDP-u ostao je više-manje nepromijenjen na tromjesečnoj razini, dok je na godišnjoj razini smanjen. U prvom tromjesečju je u prosjeku tako iznosio 2,7 posto BDP-a, nasuprot 2,6 posto u četvrtom tromjesečju lani, dok je u istom tromjesečju prošle godine dosegnuo 3,1 posto.

Podaci Eurostata usklađeni su za kalendarske i sezonske čimbenike, a predstavljaju kombinaciju procjena Eurostata i onih pojedinačnih zemalja, navodi se u priopćenju.

Tagovi: deficit, proračunski deficit, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Dolar na novim najnižim razinama u dvije i pol godine
FOREX
Dolar na novim najnižim razinama u dvije i pol godine
LONDON - Tečaj dolara u četvrtak je skliznuo na novu najnižu razinu u dvije i pol godine prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, budući da su investitori skloniji riziku zbog optimizma u vezi cjepiva i očekivanja novih poticaja u američkom gospodarstvu.
Azijska tržišta: Indeksi porasli treći uzastopni dan
UZLET
Azijska tržišta: Indeksi porasli treći uzastopni dan
TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica porasle i u četvrtak, treći dan zaredom, zahvaljujući optimizmu u vezi cjepiva protiv koronavirusa, no trguje se suzdržano s obzirom da se indeksi kreću na rekordnim razinama.
Wall Street: Pfizer i BioNTech predvodnici optimizma
OPTIMIZAM
Wall Street: Pfizer i BioNTech predvodnici optimizma
NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, no trgovalo se oprezno jer su slabi gospodarski pokazatelji zasjenili pozitivne vijesti o cjepivu protiv koronavirusa.
Goldman Sachs: Na početku smo dugoročnog trenda rasta cijene bakra
BAKAR
Goldman Sachs: Na početku smo dugoročnog trenda rasta cijene bakra
NEW YORK - Cijene bakra u utorak su porasle na najvišu razinu od ožujka 2013. godine, dosegnuvši 7.719 američkih dolara po metričkoj toni nakon jače proizvodne aktivnosti od očekivane u Kini i Južnoj Koreji.
Beogradska berza: NIS zaslužan za rast prometa
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: NIS zaslužan za rast prometa
BEOGRAD - Promet na domaćem tržištu akcija znatno se oporavio danas, najviše zahvaljujući trgovanju akcijama Naftne industrije Srbije, dok su BELEX indeksi ostvarili mešovite rezultate.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE