GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Promocija knjige A. Žikića "Mesto u mećavi" (priča o Milanu Mladenoviću) u Rijeci i Zagrebu

Promocija knjige A. Žikića
LEGENDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.12.2014 / 12:09
Autor: (priča o Milanu Mladenoviću) u Rijeci i Zagrebu
ZAGREB - Knjiga Aleksandra Žikić “Mesto u mećavi (priča o Milanu Mladenoviću) bit će svečano predstavljena u riječkom OKC Palachu u srijedu 17. prosinca u 20:00 te dan kasnije u Malom pogonu zagrebačke Tvornice kulture u 20:00 sati uz besplatan ulaz.

Značaj Milana Mladenovića za rock scenu naše regije ne može se precjeniti – baš kao što se ne može precijeniti njegov udio u životima svih koji su ga poznavali, kao ni utjecaj koji je ostvario na generacije poklonika. Stvarajući u turbulentnom i nesigurnom vremenu, nije pronašao zaklonjeno mjesto u mećavi koja je bjesnila oko njega. Mjesto u mećavi je, kako i sam podnaslov kaže, "priča o Milanu Mladenoviću".

U ovoj knjizi Aleksandar Žikić vješto i pitko kombinira svoj pogled i dojmove s izvodima iz intervjua s osobama koje su radile i stvarale sa Milanom Mladenovićem.

Milan Mladenović je zajedno s jednom kompletnom postavom EKV-a otišao sa scene i iz fizičkog života poražavajuće prerano. Ne ostavivši biološke nasljednike, baš kao ni ostali članovi sastava Ekatarina Velika, ali ostavljajući za sobom onu rijetku vrstu nasljeđa koja se osniva koliko na osobnosti umjetničkog izraza toliko i na etičkoj nepotkupljivosti stvaratelja.

“Mesto u mećavi” istinita je priča o takvom stvaratelju, atmosferi u kojoj su nastajale neobično značajne pjesme, bendu izuzetnih glazbenika tragične sudbine – priča potresna ali lišena patetike, lirska i dramatična u isto vrijeme, potkrepljena autentičnim svjedočanstvima i posebno odabranim autorskim fotografijama Nebojše Babića.

Na kraju – ili na novom početku – život i djelo Milana Mladenovića je, baš kao i životi svih velikih i važnih povijesnih ličnosti , dobio je svoje priznanje i mjesto u povijesti – za razliku od zaklona  i mjesta u mećavi – mnogo godina kasnije.
U vrijeme kad je Aleksandar Žikić napisao i samostalno objavio ovu knjigu prvi put, u tada jedinoj mogućoj samizdat varijanti, u opskurno skromnoj tiraži, 1998. još je bilo prerano…

U vrtlogu rata, sankcija i svih “počasti” monstruoznih devedesetih godina prošlog stoljeća, prijetila je opasnost da Milan Mladenović i Ekatarina Velika padnu u zaborav. Međutim, poslije premijere filma “EKV – KAO DA JE BILO NEKAD” koja se odigrala u našem gradu, u sklopu Zagreb Film Festivala, zarolala se čitava lavina događanja u regiji, a u vezi s djelima i značajem stvaralaštva Milana Mladenovića i sastava Ekatarina Velika (nazivi ulica i trgova, studenti Fakulteta Političkih Znanosti i Filozoskog fakulteta čiji se diplomski i doktorski radovi sa znanstvene strane bave životom i djelima Milana Mladenovića). Stvorili su se uvjeti da se knjiga “Mesto u mećavi” pojavi u većem formatu, dostojanstveno i dostojno Milanove veličine.

Nije zgoreg dodati još jednu veoma važnu informaciju - trenutno je u radnom procesu film o Limunovom drvetu, prvom Milanovom, čime se ideja o kraju i ponovnom rođenju penje na još jedan nivo i stječe se dojam da je danas, dvadeset godina nakon njegovog fizičkog odlaska iz našeg svijeta, Milan Mladenović veći nego ikad.

O knjizi i svim ovim temama moći će se uživo razgovarati s Aleksandrom Žikićem, 17.12. u riječkom Palachu i 18.12. u Malom pogonu Tvornice kulture. Ulaz na obje promocije je besplatan, a moderator u Tvornici će biti naš poznati novinar Hrvoje Horvat.

Publika će na obje promocije imati priliku kupiti knjigu “Mesto u mećavi (priča o Milanu Mladenoviću) po cijeni od 70 kn te DVD “EKV – KAO DA JE BILO NEKAD” autorice Sandre Rančić po 80 kn.

Aleksandar Žikić je rođen 1959.u Valjevu. Prvi tekst objavljen mu je u magazinu Džuboks. Objavio je više od tekstova tekstova u većini relevantnih jugoslovenskih i srpskih časopisa, uglavnom iz područja rokenrola i pop kulture. Kao novinar djelovao je u svim medijima. Kao glazbenik sa grupom S.T.R.A.H. snimio je EP “Mesec”. Autor je drama “Elvira je kul!”, “Overdouz” I “Ples aveti”. Napisao je knjige “Fatalni ringišpil – Hronika beogradskog rokenrola” i “Whisky: Vatra iz vode”.  Član je Tennessee Squire Association i počasni građanin pokrajine Mour u Tennesseeju (SAD). Magistrirao je svedenborgijansku teologiju na Academy of the New Church Theological School u Bryn Athynu, Pennsylvania (SAD). Član je progresivnog americana benda The LVCZ. Trenutno živi i radi u Beogradu.  

Tagovi: Milan Mladenović, Aleksandar Žikić, Mesto u mećavi, Ekaterina Velika, Limunovo drvo, Šarlo Akrobata
PROČITAJ I OVO
Goldman Sachs prognozira strelovit rast cijene bakra
BAKAR
Goldman Sachs prognozira strelovit rast cijene bakra
NEW YORK – Robni analitičari Goldman Sachsa kažu da je bakar nova nafta i predviđaju rast cijene crvenog metala na 11.000 američkih dolara po metričkoj toni
Dow Jones na novom rekordu nakon odličnih rezultata i dobrih svježih podataka
REKORDI
Dow Jones na novom rekordu nakon odličnih rezultata i dobrih svježih podataka
NEW YORK - Wall Street je i u četvrtak bio preplavljen optimizmom, a to se najviše može zahvaliti brojnim dobrim poslovnim rezultatima, a i kvalitetnim makroekonomskim podacima.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi blago pali drugi dan zaredom
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi blago pali drugi dan zaredom
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su glavni dionički indeksi blago pali, drugi dan zaredom, uz i dalje skroman promet, pri čemu su u fokusu invstitora bile dionice Adris grupe.
Beogradska berza: Indeksi potonuli dublje, trgovanje akcijama podbacilo
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi potonuli dublje, trgovanje akcijama podbacilo
BEOGRAD – Promet na domaćem tržištu akcija je podbacio danas, a BELEX indeksi su povećali gubitke.
Udruge njemačkih prijevoznika protiv popusta kod kazni za vozače iz Hrvatske
PROTIVLJENJE
Udruge njemačkih prijevoznika protiv popusta kod kazni za vozače iz Hrvatske
BERLIN - Udruga profesionalnih vozača teretnih vozila Njemačke Camion Pro kritizirala je praksu Saveznog ureda za teretni promet (BAG) koji vozačima teretnih vozila iz istočnoeuropskih zemalja, uključujući hrvatske, kazne u prometu i za nepridržavanje pravila o pauzama smanjuje i do 50 posto, priopćeno je u četvrtak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE