GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Promet turističkih agencija pao za više od 90 odsto

Promet turističkih agencija pao za više od 90 odsto
KATASTROFA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.09.2020 / 16:36
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Turističke agencije i renta-kar kompanije u Srbiji, današnji Svetski dan turizma dočekuju u katastrofalnoj situaciji, jer su u 2020. u ovom sektoru zabaleženi gubici veći od 100 miliona evra, a pad prometa je premašio 90 odsto, izjavio je za Tanjug direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić.

Prema njegovim rečima, stanje u ovoj oblasti je toliko dramatično da ukoliko ne stigne pomoć od države, postoji realna bojazan da će turističke agencije i renta-kar kompanije morati da otpuste svoje zaposlene krajem oktobra, do kada je po osnovnom vladinom programu pomoći, rok da se radnici zadrže.

On kaže da da je nekim drugim segmentima turističke privrede kao što je hotelijerstvo pomognuto, ali da “država nije prepoznala” agencije i renta-kar kompanije.

Seničić kao dodatni problem navodi to što 1. oktobra turističkim agencijama ističu licence za rad, a da bi mogle da apliciraju za nove, po zakonu moraju da imaju garanciju putovanja koja se vadi ili kao polisa osiguranja ili bankarska garancija.

“Pošto je bankarska garancija nemoguća, praktično ostaje samo polisa osiguranja a osiguravači su nas u minut do 12 obavestili da izlaze iz ovog posla, jer smo previše rizični i ove godine nam polise neće izdavati. Budući da je vlada tehnička i da se sada ne mogu menjati ni zakonski ni podzakonski akti, nema načina da se reši situacija oko garancija putovanja, od 1. oktobra nećemo imati turoperatera i neće imati ko da organizuje putovanja”, navodi Seničić.

On ukazuje da građani koji su već uplatili putovanja ne treba da strahuju, jer su ta putovanja pokrivena dosadašnjim garancijama a da se problem odnosi samo na nova putovanja, koja neće imati ko da organizuje.

Seničić se ne usuđuje da prognozira kada bi stanje moglo da se popravi i kakva bi mogla biti sledeća godina, jer će to, kako kaze, najviše zavisiti od epidemiološke situacije.

Turističke agencije bi se, navodi on, lako vratile u normalne tokove rada ali to ne zavisi od njih.

“Kod narednog Ministarstvom turizma ćemo insistirati na pomoći oko bilateralnih dogovora sa najznačajnijim turističkim destinacijama kao što su Grčka, Crna Gora, Bugarska, Španija, Italija, Turska u smislu da se novac građana Srbije uplaćen našim partnerima a neiskorišćen, zaštiti na najbolji mogući način. Da se unapred dogovore protokoli putovanja čak i ako situacija sa pandemijom bude loša kao što je bila ove godine”, objašnjava Seničić.

Tagovi: srpske putničke agencije, turizam u Srbiji, Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije, Aleksandar Seničić
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE