GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Promet Luke Koper četiri i pol puta veći od prometa riječke luke

Promet Luke Koper četiri i pol puta veći od prometa riječke luke
USPOREDBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.10.2014 / 10:10
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA - U prvih devet mjeseci ove godine Luka Koper uvjerljivo je zadržala prvo mjesto među lukama sjevernog Jadrana po kontejnerskom prometu, dok je na drugom mjestu Trst, a na trećem Rijeka.
U Kopru je pretovareno 510.265 TEU-a, a najveća slovenska luka ostvarila je i najveću stopu rasta od čak 15 posto. Rezultati u Trstu su veći za 3 posto u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine, a pretovareno je 358.619 TEU-a. Na zasad jedinom kontejnerskom terminalu riječke luke na Brajdici zabilježen je promet od 113.276 TEU-a, što je povećanje od 8 posto, piše Novi list.

Promet Kopra je oko 4 i pol puta veći nego u Rijeci, dok je rezultat Trsta u odnosu na najveću hrvatsku luku tri puta bolji. Kad je riječ o ukupnom prometu Koper je u razdoblju od siječnja do kraja rujna ostvario 13,9 milijuna tona suhog i tekućeg tereta, dok je Rijeka zabilježila 6,44 milijuna tona. Ove brojke predstavljaju svojevrsno prolazno vrijeme među najvećim konkurentima na sjevernom Jadranu, te ukazuju kako će biti potrebno još niz godina kako bi se Rijeka približila Kopru i Trstu.

Ravnatelj Lučke uprave Rijeka Vlado Mezak smatra kako je kontinuirani trend porasta prometa na razini između Kopra i Trsta zadovoljavajući rezultat.

– Kopar je kvalitetna luka i ne začuđuje njihov rast, ali naš rast također pokazuje da smo na dobrom putu. Potrebno je određeno vrijeme kako bi se na Brajdici valorizirale provedene investicije. Očekujem da će se dodatnim zajedničkim investicijama Lučke uprave, Jadranskih vrata i HŽ Infrastrukture sve više podizati razina kvalitete te će shodno tome biti omogućeno dobivanje novih tereta. To se prije svega odnosi na završetak rekonstrukcije željezničkog kolodvora Brajdica, modernizaciju pruge i podizanje razine usluge željezničkih operatera. Terminal je tek jedna karika u lancu, a Brajdica sigurno ima perspektivu.

Predviđamo da bi Brajdica oko 80 posto svog maksimalnog kapaciteta od 600.000 TEU-a trebala ostvariti oko 2020. godine, što je trenutak u kojem moraju biti ostvarene pretpostavke za povećanje kapaciteta Rijeke na novom terminalu na Zagrebačkoj obali. Naravno da pratimo što se zbiva u ostalim sjevernojadranskim lukama, ostvarena je koordinacija i partnerstvo u Udruzi luka sjevernog Jadrana (NAPA), imamo suradnju i zajedničke studije razvoja, koje pokazuju da ćemo 2030. godine imati ukupno 6 milijuna TEU-a na sjevernom Jadranu. To je jedna europska studija, koja daje dobre početne pozicije za evaluaciju projekata Europske unije u kontekstu sufinanciranja niza projekata s ciljem povećanja kapaciteta i modernizacije prometne infrastrukture. Za nas je 2020. godine ključan iskorak Zagrebačka obala, dok bi 2030. godine realan cilj trebali biti dodatni kapaciteti na Krku. Moramo unaprijed planirati prostor i projekte kako ne bi došlo do poremećaja i gubitka stečenih pozicija na sjevernom Jadranu, ističe Mezak.

Tagovi: Luka Koper, Luka Rijeka, Luka Trst, Vlado Mezak, Brajdica
PROČITAJ I OVO
Nevjerojatan gaf: Kineski CGTN Europe predstavio Crnu Goru kadrovima Dubrovnika
KIKS
Nevjerojatan gaf: Kineski CGTN Europe predstavio Crnu Goru kadrovima Dubrovnika
DUBROVNIK - Crna Gora je prva korona free zemlja u Europi što je zanimljvo medijima diljem svijeta. Tako je CGTN Europa, inače dio kanala China Global Television Network, emitirao vijest o Crnoj Gori, no učinili su ogroman propust.
Turska od ponedjeljka obnavlja letove unutar zemlje
LETOVI
Turska od ponedjeljka obnavlja letove unutar zemlje
ANKARA - Turska je objavila kako će obnova letova unutar zemlje postupno krenuti od 1. lipnja, a ukidaju se i mnoga od preostalih ograničenja uvedenih zbog suzbijanja koronavirusa.
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, vlasti najavljuju nove poticajne mjere
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, vlasti najavljuju nove poticajne mjere
LONDON - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle, zahvaljujući najavama novih poticajnih mjera i nadi ulagača da će se globalno gospodarstvo brzo oporaviti od koronakrize.
Mjere za pomoć ekonomiju EU-a potaknule rast eura
TJEDNI FOREX
Mjere za pomoć ekonomiju EU-a potaknule rast eura
LONDON - Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala i prošloga tjedna, drugoga zaredom, dok je tečaj eura snažno porastao zahvaljujući prijedlogu Europske komisije za pomoć gospodarstvu.
Grčka će testirati na koronavirus sve koji dolaze s rizičnih aerodroma
TESTIRANJA
Grčka će testirati na koronavirus sve koji dolaze s rizičnih aerodroma
ATENA - Grčka je u subotu rekla da će, kad otvori svoje aerodrome turističkom prometu 15. lipnja, na koronavirus testirati sve koji pristižu s aerodroma koje je agencija Europske unije za zrakoplovnu sigurnost (EASA) proglasila visokorizičnima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE