GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Proizvodnja šećera: Restrukturiranje je nužnost

Proizvodnja šećera: Restrukturiranje je nužnost
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.05.2020 / 12:38
Autor: SEEbiz / SMARTER
ANALIZA - Hrvatska može zadržati proizvodnju šećera uz snažno restrukturiranje i suradnju proizvođača repe, industrije i države, ističe se u analizi tržišta šećera konzultantske tvrtke Smarter objavljenoj u utorak.

"Udruživanje Sladorane, Vira i Tvornice šećera Osijek u jednu tvrtku - Hrvatsku industriju šećera - uvjet je opstanka proizvodnje šećera i šećerne repe u Hrvatskoj. Tom koncentracijom konsolidiralo se tržište šećera te očekujemo značajnije povećanje produktivnosti i smanjenje troškova, što je nužno za opstanak proizvodnje šećera te održavanje razine konkurentnosti", smatraju stručnjaci Smartera, konzultantske tvrtke specijalizirane za poljoprivredno-prehrambeni sektor.

Kako navode, industrija šećera u Europskoj uniji posljednjih je godina suočena s brojnim problemima, a negativni trendovi izrazito su se loše odrazili na hrvatsku proizvodnju šećerne repe, izvoz šećera te opstojnost ove industrije.

Ogromne oscilacije i pad cijena šećera kao i ukidanje proizvodnih kvota u EU-u glavni su čimbenici koji općenito utječu na poslovanje industrije šećera. Iako Hrvatska ima veliku tradiciju u proizvodnji šećerne repe te su sve šećerane uložile ogromna sredstva u edukaciju proizvođača, organizaciju proizvodnje te osuvremenjivanje proizvodnih pogona, rezultati u ovoj proizvodnji pokazuju značajno negativni trend, napominju iz Smartera.

S obzirom na nužnu racionalizaciju poslovanja i nedovoljne količine proizvodnje na području koje gravitira tvornici u Virovitici, najavljen je i prestanak proizvodnje šećera od šećerne repe u toj šećerani. Stručnjakinja Smartera Zvjezdana Blažić smatra da je takva odluka očekivana, a vjeruje da će doprinijeti postizanju konkurentnosti i opstanku proizvodnje u uvjetima niskih cijena na EU i svjetskom tržištu.

Kako stoji u analizi, proizvodnja šećerne repe u ukupnoj vrijednosti poljoprivredne proizvodnje RH čini oko dva posto, a Hrvatska je samodostatna između 80 do 88 posto, ovisno o godini.

Proizvodnjom se prije ulaska u EU bavilo više od 1200 proizvođača, a danas je taj broj znatno pao. Proizvodno vezanu potporu za šećernu repu je 2018. godine primilo tek 653 proizvođača, a godinu ranije nešto više od 800, napominju iz Smartera.

Ističu da je proizvodnja šećerne repe gotovo prepolovljena od ulaska u Uniju, odnosno zabilježen je pad od čak 47,3 posto.

U Hrvatskoj se repa sadi na površinama između 14 do 22 tisuće hektara. Najveća proizvodnja je bila 2007. godine, na 34 tisuće hektara, a 2018. je pala na 14, a 2019. na 13 tisuća hektara.

Sukladno padu površina, pada i proizvodnja repe, pa je tako 2007. ostvarena najveća proizvodnja, od 1,58 milijuna tona. dok se zadnjih godina smanjila na tek nešto više od 750 tisuća tona.

Proizvodnja šećera Hrvatske do ulaska u EU prosječno je bila oko 222.500 tona, dok je nakon ulaska imala proizvodnu kvotu u količini od 192.877 tona.

S obzirom na to da proizvodnja šećera pokazuje izrazito velike oscilacije, uvjetovane nizom čimbenika - od proizvodnje repe, cijena na svjetskom tržištu, zaliha i mogućnosti šećerana da osiguraju dovoljne količine repe - proizvodnja se kretala od 111.000 tona u 2015. do 229.000 tona 2017. godine, kažu iz Smartera.

Šećer je prilikom ulaska u EU bio najznačajniji hrvatski izvozni proizvod, kažu iz Smartera.

Količine i vrijednost izvoza šećera su 2014. godine značajno narasle te je Hrvatska tada imala izvoz od 91,64 milijuna eura. Tijekom 2015. i 2016. godine vrijednost izvoza je rasla, pa je primjerice 2016. ostvaren izvoz od 148,2 milijuna eura, no, od 2017. izvoz pada pa je tako 2017. iznosio 98 milijuna eura, potom 72 milijuna eura, da bi prošle godine ostvarena vrijednost došla na tek 53,59 milijuna eura, navode iz Smartera, dodajući da je vrijednost izvoza značajnije uvjetovana smanjenjem cijena šećera nego količinom koje se izvoze.

Zbog svih navedenih činjenica, šećer je na listi izvoznih proizvoda pao na 13. mjesto. Posebno veliki pad izvoza ostvaren je u Italiju, gdje je 2016. izvezeno šećera za 62,35 milijuna eura, a 2018. oko šest milijuna eura, ističu iz Smartera.

Kako napominju stručnjaci Smartera, Hrvatska je jedna od 11 zemalja u Uniji u kojima se proizvodnju šećerne repe dodatno potiče proizvodno vezanim plaćanjima.

"Ministarstvo poljoprivrede je iz nepoznatih razloga 2016. smanjilo omotnicu za šećernu repu. Prosječna vrijednost potpore za 2015. bila je 2.900 kuna po hektaru, 2016. je pala na 2.650 kn/ha, a za 2017. godinu dodatno je snižena na samo 1.990 kn/ha. Smanjivanje proizvodno vezanih potpora odmah se odrazilo na pad proizvodnih površina pod repom te proizvodnju šećerne repe. Za 2018. godinu je proizvodno vezana potpora za repu ponovo podignuta na visinu 2.696 kn/ha", stoji u analizi.

Iz Smartera ocjenjuju da se na tom primjeru vidi da svaka odluka Ministarstva ima nesagledive posljedice za proizvodnju.

"Smanjenje potpore je odmah ostavilo posljedice i teško je takvu odluku opravdati. Ponajprije zbog toga što je šećer i nakon hrvatskog ulaska u EU ostao jedan od najznačajnijih hrvatskih izvoznih proizvoda. Za oporavak proizvodnje potrebno je uvijek više vremena nego kada uslijed negativnih okolnosti i nepromišljenih i neutemeljenih odluka dođe od pada“, ističu iz Smartera.

Napominju i da je zbog urušavanja proizvodnje repe, te gubitaka primarnih proizvođača i industrije šećera, početkom 2019. Vlada osigurala posebnu potporu po hektaru za proizvođače i to 20 milijuna kuna na godišnjoj razini, što je kroz tri godine ukupno 60 milijuna kuna. Tako će po hektaru, zajedno s ostalim potporama za proizvodnju šećerne repe, potpora iznositi više od 700 eura/ha.

Globalno tržište i restrukturiranje industrije u EU

U analizi se navodi da je prosječna cijena šećera od repe u EU u ožujku ove godine bila tek 375 eura za tonu, ali raste u odnosu na mjesec ranije i u odnosu na ožujak prošle godine.

Trend blagog rasta prisutan je već od polovine prošle godine, ali je cijena i dalje vrlo niska. Prognoze su bile da će cijene šećera dalje rasti, no zbog pandemije koronavirusa moglo bi doći do smanjene potrošnje na globalnom nivou, što ima negativan utjecaj na cijene, kažu iz Smartera.

Ističu da je snažan utjecaj na promjene na tržištu EU-a izazvalo ukidanje proizvodnih kvota u listopadu 2017., kada je zabilježen enormni rast proizvodnje šećera u EU, dok su cijene pale na povijesno niske razine.

Uz promjene na tržištu EU-a, došlo je do rasta proizvodnja kod najvećih svjetskih proizvođača, Brazila i Indije, koje proizvode šećer od trske te svojom proizvodnjom utječu na formiranje cijena. Pritom, čak 80 posto svjetskog šećera proizvodi se iz šećerne trske u tropskim i suptropskim klimama.

Blažić napominje da je do udara na sektor dovelo i to što su posljednjih godina pokrenute kampanje za ograničenja potrošnje šećera i proizvoda s velikim udjelom šećera zbog zdravstvenih razloga, posebno pretilosti. "Slijede i sve jači pritisci za dodatno oporezivanje proizvoda koji imaju velik udio šećera. Ove godine su i u Hrvatskoj uvedene trošarine na bezalkoholna pića uvjetovano udjelom šećera“, podsjeća Blažić.

Iz Smartera kažu da su države članice EU-a zabrinute razvojem situacije na globalnom tržištu te se stalno preispituje ekonomska održivost sektora.

Prije ukidanja kvota, EU sektor šećera temeljito je restrukturiran uz potporu od čak 5,4 milijarde eura, što mu je omogućilo da se pripremi za ukidanje kvote. Nažalost, hrvatska industrija šećera nije tada bila uključena u ovo restrukturiranje jer Hrvatska još nije bila članica EU-a, podsjećaju.

Iznose podatak da je na razini EU-a čak 147 šećerana zatvoreno nakon 2000. godine, a još 80 šećerana nakon 2006. godine, a danas se šećer u Uniji tako proizvodi u 19 država članica i 107 tvornica šećera.

"Unatoč tome što je sektor konsolidiran i što se postižu vrhunski rezultati u produktivnosti i kvaliteti šećera, te je značajno povećana konkurentnost, niske cijene dugoročno mogu negativno utjecati na cijeli sektor", ocjenjuju iz Smartera.

Navode da velik broj malih šećerana nije na visokoj razini prinosa te da vlada velika zabrinutost kako će se dalje razvijati tržišna situacija, zbog čega se raspravlja o mjerama koje EU može poduzeti za osnaživanje proizvođača.

"Cilj ukidanja kvota bio je da EU od neto uvoznika postane neto izvoznik šećera, no sve okolnosti na ovom turbulentnom tržištu dovele su do velike nesigurnosti kod manjih proizvođača, među kojima je i Hrvatska. Zato su i razumljive odluke Hrvatske industrije šećera, koja kroz racionalizaciju nastoji održati konkurentnost i proizvodnju, čemu bi trebale pomoći i državne intervencije i zadržavanje razina potpore, ali i nastojanje da se u ovu proizvodnju uključi veći broj proizvođača šećerne repe“, zaključuju iz Smartera.

Tagovi: šećer, proizvodnja šećera, šećerna repa, Viro, Tvornica šećera Osijek, Sladorana, Zvjezdana Blažić
PROČITAJ I OVO
Austrija odbila Merkel: Nećemo zatvoriti skijališta!
JASNA PORUKA
Austrija odbila Merkel: Nećemo zatvoriti skijališta!
BEČ - Austrijska ministrica turizma Elisabeth Köstinger odbila je danas inicijativu njemačke kancelarke Angele Merkel da ove godine ostavi zatvorena skijališta širom Europe. Tvrdi da austrijske vlasti mogu osigurati sigurnost na skijalištima.
Michelin odložio izbor restorana u Srbiji za 2021.
RESTORANI
Michelin odložio izbor restorana u Srbiji za 2021.
BEOGRAD - Zbog pogoršanja situacije izazvane pandemijom Covid-19, vodič Michelin je prinuđen da prilagodi svoje aktivnosti širom sveta, te da odloži otkrivanje nekih selekcija restorana za sledeću godinu, među kojima je i ona najavljena za prvu polovinu decembra u Srbiji.
Zagrebačka burza: Iznimno slab promet i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Iznimno slab promet i pad indeksa
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su indeksi blago pali, nakon jučerašnjeg rasta, uz skroman promet jer nije bilo vijesti koje bi potaknule investitore na veću aktivnost.
Evo što traže Istarska županija i istarski gradovi
ZAHTJEVI
Evo što traže Istarska županija i istarski gradovi
PAZIN - Istarska županija i svi istarski gradovi uputili su danas predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću Zahtjev za odgodu primjene mjere za ugostiteljstvo na području Istarske županije.
Kreće izrada Strategije razvoja održivog turizma do 2030.
STRATEŠKI
Kreće izrada Strategije razvoja održivog turizma do 2030.
ZAGREB - Ministarstvo turizma i sporta pokreće izradu Strategije razvoja održivog turizma do 2030. i Nacionalnog plana razvoja održivog turizma od 2021. do 2027., kao dugoročne krovne okvire za razvoj turizma u RH, kazala je u četvrtak ministrica Nikolina Brnjac na sjednici Vlade na kojoj je donijeta odluka o pokretanju njihove izrade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE