GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Proizvođači žele donirati 3.800 tona jabuka i mandarina

Proizvođači žele donirati 3.800 tona jabuka i mandarina
DONACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.11.2014 / 12:43
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U sklopu provedbe interventne mjere Europske komisije o doniranju voća u humanitarne svrhe, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju do sada je zaprimila ukupno 275 zahtjeva proizvođača za donacijom 3.801 tona jabuka i mandarina.

Iz Agencije ujedno apeliraju na proizvođače da u što kraćem roku iskoriste svoja prava koja imaju po ovoj interventnoj mjeri te ističu da je za jabuke već iskorišteno 65 posto dozvoljene kvote, odnosno 2.738 od 4.050 tona.

Za doniranje mandarina se pak bilježi znatno slabiji odaziv proizvođača te je do sada iskorišteno 13 posto dozvoljene kvote, odnosno 1.060 od 7.900 tona.

Iz tog razloga, a s ciljem detaljnog informiranja proizvođača mandarina, predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi prošli su tjedan u Opuzenu održali sastanak s proizvođačima, udrugama i otkupljivačima mandarina na kojemu je raspravljano o proceduri kojom proizvođači mogu povući EU novac za interventnu mjeru povlačenja mandarina s tržišta, uzrokovanu ruskim embargom.

Kako je predviđeno ovom mjerom, proizvođači jabuka mogu iskoristiti interventna sredstva za maksimalno 10 posto, a proizvođači mandarina za 20 posto proizvodnih kapaciteta, a refundira se i trošak pakiranja, sortiranja i transporta doniranog voća.

Ako predviđena sredstva na ovaj način ne budu do kraja iskorištena do 15. studenog 2014. godine, nakon tog datuma moći će ih povlačiti proizvođači prema redoslijedu podnošenja zahtjeva bez obzira na ranije definirane količine, ističu iz Agencije. Pritom ističu da i ovu mjeru, kao i sve ostale, nadziru stručna tijela EK, pa još jednom pozivamo proizvođače da se pridržavaju svih propisanih elemenata.

Svi proizvođači mandarina i jabuka koji pak žele donirati voće u humanitarne svrhe i za to dobiti novac EU moraju o tome obavijestiti Agenciju, navesti kojoj instituciji želi isporučiti voće i u kojoj količini te pravovremeno najaviti Agenciji da je priprema proizvoda za isporuku primateljima donacija dovršena, kako bi se u što kraćem roku obavio obvezni inspekcijski nadzor i kontrola na terenu prvog stupnja, zaključuju iz Agencije.

Tagovi: jabuke, mandarine, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju
PROČITAJ I OVO
Goldman Sachs: Na početku smo dugoročnog trenda rasta cijene bakra
BAKAR
Goldman Sachs: Na početku smo dugoročnog trenda rasta cijene bakra
NEW YORK - Cijene bakra u utorak su porasle na najvišu razinu od ožujka 2013. godine, dosegnuvši 7.719 američkih dolara po metričkoj toni nakon jače proizvodne aktivnosti od očekivane u Kini i Južnoj Koreji.
Beogradska berza: NIS zaslužan za rast prometa
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: NIS zaslužan za rast prometa
BEOGRAD - Promet na domaćem tržištu akcija znatno se oporavio danas, najviše zahvaljujući trgovanju akcijama Naftne industrije Srbije, dok su BELEX indeksi ostvarili mešovite rezultate.
UNWTO: Oko 70 posto odredišta ublažilo ograničenja putovanja
OGRANIČENJA
UNWTO: Oko 70 posto odredišta ublažilo ograničenja putovanja
PARIZ - Oko 70 posto svih svjetskih odredišta u posljednjih mjesec dana ublažilo je ograničenja putovanja te sada samo jedno od četiri i dalje drži svoje granice potpuno zatvorenima za međunarodne turiste, podaci su iz novog izdanja izvješća o ograničenjima putovanja Svjetske turističke organizacije (UNWTO).
Zagrebačka burza: Valamar na najvišoj razini u šest mjeseci, indeksi i dalje rastu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar na najvišoj razini u šest mjeseci, indeksi i dalje rastu
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u srijedu su indeksi ponovno snažno porasli, već treći dan zaredom, pa su im dobitci u tom razdoblju premašili tri posto.
Deloitte: Korona možda ipak neće u potpunosti ugroziti blagdansku kupnju
SHOPPING
Deloitte: Korona možda ipak neće u potpunosti ugroziti blagdansku kupnju
ZAGREB - Covid-19 možda ipak neće potpuno ugroziti blagdanske kupovine, iako zbog zabrinutosti kupci namjeravaju oprezno trošiti - u prosjeku sedam posto manje nego lani, a mijenjaju se i način i mjesto kupovine pa se rast očekuje samo u segmentu internetske potrošnje, dok će sve ostalo pasti, pokazalo je istraživanje Deloittea.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE