GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Proizvođači žele donirati 3.800 tona jabuka i mandarina

Proizvođači žele donirati 3.800 tona jabuka i mandarina
DONACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.11.2014 / 12:43
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U sklopu provedbe interventne mjere Europske komisije o doniranju voća u humanitarne svrhe, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju do sada je zaprimila ukupno 275 zahtjeva proizvođača za donacijom 3.801 tona jabuka i mandarina.

Iz Agencije ujedno apeliraju na proizvođače da u što kraćem roku iskoriste svoja prava koja imaju po ovoj interventnoj mjeri te ističu da je za jabuke već iskorišteno 65 posto dozvoljene kvote, odnosno 2.738 od 4.050 tona.

Za doniranje mandarina se pak bilježi znatno slabiji odaziv proizvođača te je do sada iskorišteno 13 posto dozvoljene kvote, odnosno 1.060 od 7.900 tona.

Iz tog razloga, a s ciljem detaljnog informiranja proizvođača mandarina, predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi prošli su tjedan u Opuzenu održali sastanak s proizvođačima, udrugama i otkupljivačima mandarina na kojemu je raspravljano o proceduri kojom proizvođači mogu povući EU novac za interventnu mjeru povlačenja mandarina s tržišta, uzrokovanu ruskim embargom.

Kako je predviđeno ovom mjerom, proizvođači jabuka mogu iskoristiti interventna sredstva za maksimalno 10 posto, a proizvođači mandarina za 20 posto proizvodnih kapaciteta, a refundira se i trošak pakiranja, sortiranja i transporta doniranog voća.

Ako predviđena sredstva na ovaj način ne budu do kraja iskorištena do 15. studenog 2014. godine, nakon tog datuma moći će ih povlačiti proizvođači prema redoslijedu podnošenja zahtjeva bez obzira na ranije definirane količine, ističu iz Agencije. Pritom ističu da i ovu mjeru, kao i sve ostale, nadziru stručna tijela EK, pa još jednom pozivamo proizvođače da se pridržavaju svih propisanih elemenata.

Svi proizvođači mandarina i jabuka koji pak žele donirati voće u humanitarne svrhe i za to dobiti novac EU moraju o tome obavijestiti Agenciju, navesti kojoj instituciji želi isporučiti voće i u kojoj količini te pravovremeno najaviti Agenciji da je priprema proizvoda za isporuku primateljima donacija dovršena, kako bi se u što kraćem roku obavio obvezni inspekcijski nadzor i kontrola na terenu prvog stupnja, zaključuju iz Agencije.

Tagovi: jabuke, mandarine, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju
PROČITAJ I OVO
Bitcoin potopljen, ušao u medvjeđe tržište
POTOP
Bitcoin potopljen, ušao u medvjeđe tržište
NEW YORK - Vrijednost bitcoina u petak je potopljena gotovo osam posoto pa je najpopularnija kriptovaluta pala na najnižu razinu u sedam tjedana.
Australija uvodi ograničenja putovanja za devet južnoafričkih zemalja
POTEZI
Australija uvodi ograničenja putovanja za devet južnoafričkih zemalja
MELBOURNE - Australija je u subotu uvela ograničenja osobama koje su boravile u devet južnoafričkih zemalja zbog zabrinutosti novim sojem koronavirusa "omicronom", pri čemu vlada zahtijeva 14-dnevnu karantenu i za australske državljane koji se vraćaju iz tih zemalja, rekao je ministar zdravstva Greg Hunt.
Novi sojevi koronavirusa održavaju ograničenja putovanja u svim regijama svijeta
OGRANIČENJA
Novi sojevi koronavirusa održavaju ograničenja putovanja u svim regijama svijeta
ZAGREB - Novi sojevi koronavirusa 'održavaju' ograničenja putovanja u svim svjetskim regijama, pri čemu ograničenja još uvijek ima 98 posto svih odredišta u svijetu, a jedno od pet i dalje ima potpuno zatvorene granice, podaci su iz novog izdanja izvješća Svjetske turističke organizacije-UNWTO o ograničenjima putovanja.
Zagrebačka burza: Pad u skladu s globalnim kretanjima
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad u skladu s globalnim kretanjima
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak je ostvaren znatno veći promet nego prethodnih dana, dok su Crobex indeksi pratili pad svjetskih burzi, koje su pod pritiskom zbog širenja nove varijante koronavirusa.
Dolarov indeks oslabio zbog pojave nove varijante virusa
FOREX
Dolarov indeks oslabio zbog pojave nove varijante virusa
LONDON - Tečaj dolara u petak je oslabio prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima nakon vijesti o pojavi nove varijante koronavirusa, što je uznemirilo investitore i okrenulo ih valutama koje percipiraju sigurnim lukama za kapital u neizvjesnim vremenima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE