GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Proizvođači sira traže manji PDV na sir

Proizvođači sira traže manji PDV na sir
SIRARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.09.2022 / 20:13
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska u odnosu na mnoge zemlje članice Europske unije ima visoku stopu PDV-a na sir. Primjerice, u Italiji je ta stopa 4 posto, Francuskoj 5,5 posto, u Njemačkoj 7 posto, dok je u nas PDV na sir 25 posto.

Zato su proizvođači paškog sira i mali mljekari Vladi uputili zahtjev u kojem traže smanjenje te - smatraju - previsoke stope poreza na dodanu vrijednost. Dođe li do toga povećala bi se potrošnja sira, a i cijena bi mu bila niža.

Bez poreznog rasterećenja, poslovna perspektiva sirarima ne miriše na dobro, piše HRT.

“Udruga proizvođača paškog sira zajedno s Udrugom hrvatske male mljekare odlučila je pokrenuti zahtjev za smanjenje PDV-a na sir i na mliječne proizvode. Naime, imamo najveću stopu PDV-a na sir i mliječne proizvode od svih zemalja članica Europske unije. Samo za usporedbu, u Sloveniji je ta stopa PDV-a 9,5 posto, u Italiji i Španjolskoj je 4 posto, u Irskoj je 0 posto stopa PDV-a”, rekla je Martina Pernar Škunca, predsjednica Udruge proizvođača paškog sira Otoka Paga.

“Evo, mi predlažemo stopu PDV-a od 0-5 posto. Znači, prihvaćamo i 5 posto kao nekakvu normalnu stopu za PDV za mliječne proizvode”, rekao je Šime Gligora, direktor sirane.

“Ono što je nelogično je da je PDV na mlijeko 5 posto i država subvencionira proizvodnju mlijeka i potiče ga, a s druge strane je tako visok PDV na sir i mliječne proizvode”, dodala je Pernar Škunca.

Ima još nelogičnosti. Državni nameti, kažu, ugrožavaju konkurentnost hrvatskih sireva.

“Umorio sam se od puste birokracije, hrpetine papira. Većina njih bi se mogla smanjiti, pojednostaviti, urediti da bude jednostavnije, da bude lakše. Velik problem stvara PDV koji uzima većinu prihoda sebi. Svima nama je jasno da i država mora od nečega živjeti i te institucije koje su i nama u službi, da se razumijemo, ali smatram da bi se ovu branšu ne samo na otoku Pagu, nego u cijeloj Hrvatskoj trebalo zaštititi jer je pred izumiranjem”, rekao je Šime Pernjak, suvlasnik sirane.

Ovoljetna suša ostavila je posljedice. Na škrtom kamenu Paga, ovce nisu našle dovoljno hrane pa su stoku morali prihranjivati. U odnosu na lani, troškovi su udvostručeni.

Gore ne može, žale se sirari, svjesni da povećanje ulaznih troškova ne mogu nadomjestiti skupljom cijenom sira.

Zato bi samo s nižom stopom PDV-a, mogli premostiti ovo nikad gore vrijeme za sirare, kažu u Udruzi proizvođača paškog sira – sad već zabrinuti za svoja radna mjesta, ali i očuvanje stoljetne tradicije sirarstva na otoku.

Tagovi: proizvođači sira, pdv za sir, Šime Gligora, Martina Pernar Škunca, Šime Pernjak
PROČITAJ I OVO
Europska komisija odobrila Integrirani teritorijalni program 2021.-2027.
ODOBRENI SVI PROGRAMI
Europska komisija odobrila Integrirani teritorijalni program 2021.-2027.
ZAGREB - Tramišak: Republika Hrvatska među prvim je državama Europske unije kojima su odobreni svi programi za novo programsko razdoblje, a Integrirani teritorijalni program s više od milijardu i pol eura omogućit će daljnja ulaganja u razvoj, zelenu tranziciju i boljitak životnog standarda za sve naše građane.
Biden potpisao zakon koji onemogućuje veći štrajk u teretnom željezničkom prometu
POTEZI
Biden potpisao zakon koji onemogućuje veći štrajk u teretnom željezničkom prometu

WASHINGTON - Joe Biden je u petak potpisao zakon koji nameće kolektivni ugovor američkom teretnom željezničkom prometu i ujedno sprječava veći štrajk koji bi mogao biti veoma štetan za gospodarstvo Sjedinjenih Država.

Zagrebačka burza: Velika transakcija dionicama Spana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Velika transakcija dionicama Spana
ZAGREB - Zagrebačka je na kraju radnog tjedna ipak iznjedrila ponešto optimizma.
Stabilan tempo zapošljavanja u SAD-u u studenome
TRŽIŠTE RADA
Stabilan tempo zapošljavanja u SAD-u u studenome
WASHINGTON - Dinamika zapošljavanja u SAD-u u studenome se zadržala blizu prosjeka u prethodna tri mjeseca, a stabilna je bila i stopa nezaposlenosti, pokazalo je u petak izvješće ministarstva rada.
Velik interes za početne pakete eurokovanica, prvi dan ih prodano 155 tisuća
STIŽE EURO
Velik interes za početne pakete eurokovanica, prvi dan ih prodano 155 tisuća
ZAGREB - Prvi dan prodaje početnih paketića eurokovanica s hrvatskom nacionalnom stranom, u četvrtak u poslovnicama banaka, Fine i Hrvatske pošte kupljeno ih je ukupno 155.233, a unatoč velikom interesu, na šalterima nisu zabilježene veće gužve.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE