GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Proizvođači očekuju do 32 tisuće tona mandarina i otkupnu cijenu oko 4 kune

Proizvođači očekuju do 32 tisuće tona mandarina i otkupnu cijenu oko 4 kune
VOĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.09.2020 / 13:20
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ovogodišnji urod mandarina procjenjuje se između 30 i 32 tisuće tona, a proizvođači očekuju otkupnu cijenu oko četiri kune za kilogram, rekao je u ponedjeljak za Hinu predstavnik Hrvatske voćarske zajednice iz doline Neretve Neven Mataga.

Prve procjene hrvatskog uroda mandarine pokazuju da ćemo imati proizvodnju od oko 32.000 tona što je nekih 15 posto manje nego prošle godine.

Očekuje se dobra kvaliteta plodova i, što je bitno, mandarina će biti dosta ujednačene veličine tako da će zastupljenost najtraženijih "kalibara" biti značajna, kaže Mataga.

S obzirom na vremenske prilike, početak berbe najranijih sorti planira se kao i prošle godine oko 20. rujna, no te su sorte urodile nešto slabije. Potom slijedi berba drugih sorti, a voćari su uvjereni kako će unatoč manjoj proizvodnji kvaliteta mandarina ove godine biti izuzetno dobra.

Kako bi se održala stabilnost tržišta, proizvođači, vodeći otkupljivači i udruge poljoprivrednika ovih su dana započeli razgovore o otkupnoj cijeni.

Mataga ističe kako proizvođači očekuju otkupnu cijenu od četiri kune po kilogramu za kalibar (veličina i oblik pojedinačnog ploda) jedan, dva, tri i po mogućnosti četiri, a za "x" i "peticu" oko dvije i pol kune po kilogramu.

Što se tiče kvalitete, ona nije upitna i mandarina će biti visoke kvalitete, kazao je Mataga.

Napominje i kako će od ukupne količine mandarina oko 15 tisuća tona završiti na domaćem tržištu, a ostatak je namijenjen za izvoz.

Voćari ističu kako im je želja da mandarina ima svoju vrijednost na tržištu i da se planskom organizacijom berbe i prodaje stabilizira višegodišnja otkupna cijena te se više okrenemo izvozu.

U Hrvatskoj voćarskoj zajednici (HVZ) mišljenja su da bi, s obzirom da je kroz EU-ovu regulativu moguće iskoristiti dozvoljene alate i mehanizme, Hrvatska trebala pronaći način formiranja višegodišnje prosječne ili čak zaštitne cijene, kako bi se tržište u idućim godinama stabiliziralo i okrenulo kvalitetnijem otkupu i izvozu.

U regulaciji legalnih kanala prodaje, kako navode, Ministarstvo poljoprivrede trebalo bi imati ključnu ulogu budući da kod isplate potpora treba voditi brigu o tome prodaju li oni koji dobivaju potpore svoj urod kroz legalne tržišne kanale ili na sivom tržištu.

HVZ smatra i kako je potrebno da Hrvatska zbog koronakrize ima uređeno tržište, stabilnost tijekom otkupa te siguran plasman na domaće tržište, a zalažu se i za povećanje izvoza.

"Koronakriza je na globalnom i europskom tržištu učinila svoje, pa se očekuje veća potražnja za voćem odnosno agrumima, među kojima je i mandarina čija je zdravstvena vrijednost i kvaliteta prepoznata kod potrošača na domaćem i izvoznim tržištima", istaknuli su iz tvrtke Enna Fruit koja se bavi organizacijom proizvodnje, otkupa, distribucijom i preradom voća.

Očekuju da će ove godine povećati izvoz na tradicionalna izvozna tržišta u regiji i EU-u te ističu da su već u kontaktu i s kupcima s novih tržišta.

Iz konzultantske tvrtke Smarter su naveli kako je jedan od problema kod otkupa mandarine "trčanje za cijenom", što je karakteristika i svih drugih proizvodnji.

Naime, proizvođači u želji za postizanjem bolje otkupne cijene prije vrhunca sezone i optimalnih rokova berbe za pojedinu sortu kreću s berbom nedozrelih plodova koji završe na tržištu i ruše ugled kod potrošača.

"Proizvođači pri odluci o berbi moraju voditi računa i o tome da je mandarina jedna od najvažnijih voćnih vrsta po kojoj je Hrvatske prepoznata u regiji i na tržištu EU-a, pa je i kvaliteta ponude na tržištu od izuzetne važnosti", poručili su iz Smartera.

Inače, mandarina se u dolini Neretve proizvodi na 2.200 hektara.

Tagovi: mandarine, Neven Mataga, Hrvatska voćarska zajednica
PROČITAJ I OVO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE