GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Program vlade Srbije za smanjenje budžetskog deficita nije dovoljan

Program vlade Srbije za smanjenje budžetskog deficita nije dovoljan
BUDŽET SRBIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.03.2012 / 16:48
Autor: SEEBiz/Tanjug
BEOGRAD - Fiskalni savet saopštio je danas da podržava svako nastojanje Vlade Srbije da smanji budžetski deficit, ali da se planiranim programom mera štednje neće obezbediti dovoljne uštede, čak i da se on u potpunosti ostvari, a verovatno je da će efekti biti nešto manji od predviđenih.
Ukupne predviđene uštede od 15,7 milijardi dinara nisu dovoljne, čak i kada bi se u potpunosti ostvarile, a stvarni efekti planiranih mera, prema proceni Fiskalnog saveta, biće manji od predviđenih i iznosiće oko 13 milijardi dinara.

Fiskalni savet ocenio je da su neophodne i druge hitne mere štednje i ukazao da podaci iz prvog kvartala 2012. godine ukazuju na visoku verovatnoću da fiskalni deficit do kraja godine bude znatno veći ne samo od onog koji je planiran budžetom, već i od prvobitne procene Saveta iz decembra.

Stoga je potrebno da se usvoje i sprovedu i druge mere u pravcu fiskalne konsolidacije, koje bi uključile i ostale jedinice opšte države i javnog sektora - lokalni nivo vlasti, pa i javna preduzeća.

Cilj navedenih ograničenja jeste usporavanje rasta javnog duga koji je na kraju 2011. godine premašio zakonsku granicu od 45 odsto BDP-a i nastavlja da raste i u 2012. godini. Ujedno se na ovaj način otklanja jedan od razloga koji su doveli do zamrzavanja aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Već u prva tri meseca moguće je da će se odstupiti od ciljnog deficita za prvi kvartal za oko 30 milijardi dinara, a kako nema nagoveštaja da će se nepovoljni trendovi preokrenuti tokom godine, taj jaz će verovatno biti sve veći.

S obzirom na znatno veću vrednost nedostajućih sredstava u ovoj godini, programom predviđene uštede od 15,7 milijardi dinara nisu dovoljne i fiskalno pravilo o budžetskom deficitu bi, u izostanku drugih mera, sigurno bilo narušeno.

Fiskalni savet je krajem prethodne godine upozorio da se u 2012. godini najverovatnije neće ostvariti planirani fiskalni deficit opšte države od 4,25 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), prvenstveno usled optimističnog planiranja javnih prihoda.

Podaci o izvršenju konsolidovanog budžeta za prva dva meseca 2012. godine, uz preliminarne podatke o prihodima i rashodima republičkog budžeta u martu, ukazuju na još nepovoljnije trendove od onih na koje je Fiskalni savet ukazivao u decembru.

Prvi pokazatelji ukazuju da bi deficit opšte države u prva tri meseca 2012. godine mogao da bude oko 55 milijardi dinara umesto planiranih 26 milijardi dinara, što već predstavlja odstupanje od cilja za prvi kvartal od oko 30 milijardi dinara. Stoga mere planirane programom kojima bi se deficit države smanjio za svega 15,7 milijardi dinara neće biti dovoljne da vrate fiskalne tokove u potrebne okvire.

Vladinim programom je predviđeno da se na osnovu preuzimanja sopstvenih prihoda budžetskih korisnika prihodi budžeta povećaju za 10,9 milijardi dinara, ali nije razjašnjeno iz kojih izvora će obuhvaćeni budžetski korisnici finansirati svoje obaveze, kao što su isplate zarada i realizacija projekata, kada u 2012. godini ostanu bez sopstvenih sredstava.

Sredstva za ove namene će se stoga, po svemu sudeći, obezbediti takođe iz republičkog budžeta. Zbog toga Fiskalni savet procenjuje da će neto efekat za budžet biti najverovatnije manji za oko tri milijarde dinara od planiranih 10,9 milijardi dinara.

Fiskalni savet ocenjuje da je drugi deo mera predviđenih programom - smanjenje diskrecionih rashoda za 4,8 milijardi dinara - moguće ostvariti. Rashodi koji su predviđeni zakonskim propisima (plate, penzije i socijalna davanja) neće se smanjivati u odnosu na plan, a neće biti ograničeni ni kapitalni rashodi i podsticaji za poljoprivrednu i industrijsku proizvodnju.

Uštede će biti moguće samo ukoliko se utvrde prioriteti i predvide racionalizacije, za šta je, međutim, potreban plan koji nije predstavljen u predloženom linearnom smanjenju velikog broja diskrecionih rashoda.

Fiskalni savet podržava ograničenje izdavanja garancija i projektnog zaduživanja.

Fiskalni savet međutim smatra da je za izbegavanje krize javnog duga u narednim godinama neophodna još oštrija kontrola i smanjenje izdavanja državnih garancija.
Tagovi: Fiskalni savet, budžet Srbije
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi i dalje pod pritiskom
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi i dalje pod pritiskom
TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica pale i u četvrtak, četvrti dan zaredom, dok ulagači prate brzo širenje koronavirusa u svijetu i sklanjaju svoj kapital u sigurnije investicije, kao što su zlato i državne obveznice.
Na Wall Streetu usporen pad indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Na Wall Streetu usporen pad indeksa
NEW YORK - Na Wall Streetu su Dow Jones i S&P 500 indeks pali i u srijedu, peti dan zaredom, no znatno sporije nego prethodnih dana, a ulagači i dalje najviše prate vijesti o širenju koronavirusa.
Koronavirus nije uplašio investitore na Beogradskoj berzi
CLOSING BELL BSE
Koronavirus nije uplašio investitore na Beogradskoj berzi
BEOGRAD – Nešto življa investiciona aktivnost zabeležena je danas na domaćem tržištu akcija u odnosu na utorak, uz mali pad vrednosti BELEX indeksa.
Zagrebačka burza: Oporavak indeksa, banke najveće dobitnice
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Oporavak indeksa, banke najveće dobitnice
ZAGREB - Nakon dva dana oštrog pada, indeksi Zagrebačke burze odbili su se u pozitivni teritorij.
Ostojić: Situacija je ozbiljna, ne i alarmantna
OCJENE
Ostojić: Situacija je ozbiljna, ne i alarmantna
ZAGREB - Direktor Hrvatske udruge turizma (HUT) Veljko Ostojić rekao je u srijedu za Hinu kako je situacija s koronavirusom ozbiljna, ali ne i alarmantna, te kako će se ona u turizmu ponajprije odraziti na pojedine oblike putovanja i na kongresni turizam.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE