GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Program Kukuriku koalicije: Rast BDP-a od 2 do 4%, manji doprinosi, ukidanje povlaštenih mirovina

Program Kukuriku koalicije: Rast BDP-a od 2 do 4%, manji doprinosi, ukidanje povlaštenih mirovina
DOKUMENTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.09.2011 / 12:04
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Kukuriku koalicija je savez četiriju stranaka koje zaokupljaju slične vrijednosti i kojima je zajednički cilj - probuditi hrvatske potencijale i stvoriti ekonomski stabilnu Hrvatsku u kojoj žive zadovoljni građani, opisuje se oporba te pojašnjava što je Plan 21. Najvažnije točke programa kojega trenutno predstavljaju u Tvornici su: ukidanje povlaštenih mirovina za članove Vlade, saborske zastupnike i ustavne suce, besplatno zdravstveno osiguranje i jednako pravo na obrazovanje.
"Plan 21 je dokument koji definira osnovne smjernice djelovanja buduće koalicijske vlade. Podijeljen je na 21 poglavlje i u njega su ugrađena načela suvremenog upravljanja državom i konkretne mjere za buđenje hrvatskih potencijala. U plan je uložen višegodišnji napor brojnih stručnjaka iz raznih područja. Implementacijom mjera iz Plana 21 uredit će se najvažniji segmenti hrvatskoga društva, posebno s naglaskom na gospodarstvo koje je osnova za razvoj. Plan 21 je put do rješenja ključnih egzistencijalnih izazova svih građana Republike Hrvatske.", najavljuju iz Kukuriku koalicije.

"Naš i vaš savez poručuje - ovako dalje ne ide, ne može više po starome! Mi smo stvarna i ostvariva demokratska i razvojna alternativa za promjene i otklon od dosadašnjeg neuspjelog gospodarskog, političkoga i društvenoga koncepta vlasti. Vrijeme je, probudimo Hrvatsku, izaberimo promjene - na bolje!", poručuju iz Kukuriku koalicije.

Ovo su točke čija se rješenja mogu pročitati u Planu 21:

1. Programski okvir

2. Gospodarska platforma

"Ne može se vječno živjeti na dug. Rast industrijske proizvodnje, uravnoteženje javne potrošnje, olakšice za reinvestiranu dobit i smanjenje doprinosa na plaće samo su neke od snažnih mjera naše gospodarske platforme. Njihovo ostvarivanje znači nova radna mjesta i prosječan rast BDP-a od 2 do 4 posto na godišnjoj razini."

3. Regionalni razvoj i korištenje fondova Europske unije

Država je snažna onoliko koliko je snažna njezina najslabija regija. Naš je cilj sjeverozapadnu Hrvatsku učiniti najsnažnijom industrijskom regijom, u panonskoj Hrvatskoj ostvariti sinergiju moderne poljoprivredne proizvodnje i na njoj temeljene prehrambene industrije te jadransku Hrvatsku sustavno graditi u snažan turistički brand. Sve to će se postići vođenjem snažne industrijske regionalne politike i učinkovitim korištenjem sredstava iz fondova Europske unije.

4. Poljoprivredna politika i politika ribarstva

Šuma, vode i ribe nisu samo imenice, nego imovina strateškog nacionalnog značenja. Posebnu pozornost posvetit ćemo interesnom povezivanju i udruživanju malih obiteljskih poljoprivrednih proizvođača radi zajedničkog nastupa na tržištu. Poticat ćemo interesno povezivanje i udruživanje ribara i riboprerađivačke industrije, čime će se stvoriti preduvjeti za gradnju infrastrukture koja nedostaje u ribarstvu i plasman robe na domaćem tržištu i tržištu Europske unije. To su samo dvije od 20 mjera kad je u pitanju poljoprivredna politika i politika ribarstva naše koalicije.

5. Turizam

Usmjereni razvoj turizma preduvjet je kontinuiranog rasta prihoda. Naš prvi korak bit će definiranje jedinstvenog pozicioniranja Hrvatske kao vrhunske i jedinstvene destinacije na turističkoj karti Europe. To je preduvjet sustavnoga i usmjerenog razvoja hrvatskog turizma, rasta broja noćenja i prihoda od turizma.

6. Politika zaštite okoliša, prirode i prostora

Hrvatska - ekološki vrt Europe. Vlastitim sredstvima i sredstvima Europske unije poticat ćemo razvoj različitih obnovljivih izvora energije čiji bi udio bio veći od 20 posto ukupne potrošnje energije. To ne znači samo zelenu, nego i bogatu Hrvatsku.

7. Obrazovanje i znanost

Društvo znanja preduvjet je društva uspjeha. Definirali smo mjere uz pomoć kojih bi Hrvatska doista postala konkurentno društvo znanja. Neke od tih mjera su poboljšanje društvenoga i materijalnog položaja nastavnika, bolja opremljenost škola i uvjeta rada te besplatno školovanje uspješnih i redovitih učenika i studenata u javnim ustanovama.

8. Kultura

Razvoj kulturnog turizma kao jedna od temeljnih strateških odrednica. Plan nam je javnim novcem znatnije poticati povezivanje hrvatske kulture i turizma radi snažnijeg razvoja oba segmenta i strateškog pozicioniranja Hrvatske ne samo kao zemlje prirodnog bogatstva, nego i kulturnog.

9. Zdravlje za sve

Pacijent i njegova obitelj u središtu su novog zdravstvenog sustava. Zdravlje ne smije biti luksuz, a pacijent i njegova obitelj moraju biti u središtu zdravstvenog sustava. Neke od mjera kojima ćemo to ostvariti su redefiniranje lista lijekova i proširenje osnovne A liste lijekova, revitalizacija centara za kućne posjete i smanjivanje lista čekanja.

10. Rad i radništvo

Najveća povreda prava radnika je nezaposlenost. Sigurnost radnika i radničkih prava jamčit će: pravedni zakoni, brzo pravosuđe, specijalizirani radni sudovi, neovisna i učinkovita inspekcija rada, besplatna pravna pomoć radnicima, sindikalna potpora radniku te strogo kažnjavanje onih koji svjesno i sustavno krše radnička prava. A to je samo uvod u naše ostale mjere.

11. Mirovinski sustav i socijalna politika

Socijalna skrb nije oblik državnog milosrđa. Postojeća razina mirovina neće se smanjivati, a cilj nam je postupno povećavati iznos prosječne mirovine u odnosu na iznos prosječne plaće. Jedna od mjera u nastavku mirovinske reforme bit će ukidanje povlaštenih mirovina saborskim zastupnicima, članovima vlade i sucima Ustavnog suda.

12. Politike za mlade

Trokut - škola, posao, stan – okosnica naših politika za mlade. Uključenje i snažni angažman mladih u društvo jedan je od vitalnih interesa naše države. Kako bi se to ostvarilo, planiramo mladima pružiti poticajne mjere poput povoljnih studentskih kredita s obvezom otplaćivanja nakon zaposlenja, čvršće povezivanje tržišta rada s obrazovnim sustavom na stručnoj praksi i stažiranju, poticanu stanogradnju, povoljni najam i otkup stanova te brojne druge mjere.

13. Hrvatski branitelji domovinskoga rata

Branitelji nisu teret koji živi iznad društvenog standarda zajednice. Nećemo ukidati niti umanjivati niti jedno pravo istinskim sudionicima i stradalnicima Domovinskog rata. Naša politika prema braniteljima temeljit će se na tri osnovna programa: novi model zapošljavanja branitelja, izmijenjen sustav stambenog zbrinjavanja branitelja i novi model zdravstvene skrbi branitelja.

14. Članstvo u Europskoj Uniji i vanjska politika

Važno je da Hrvatska uđe u Europsku uniju, a još važnije da Europa uđe u Hrvatsku. Članstvo u Europskoj uniji nudi brojne prednosti, prije svega one gospodarske. U suradnji s udrugama civilnog društva otvarat ćemo dijalog i razgovarati s građanima o svim tim prednostima i njihovu najučinkovitijem korištenju.

15. Obrana i nacionalna sigurnost

21. stoljeće nosi nove sigurnosne izazove na koje trebamo odgovoriti. Naša koalicija ne pristupa problematici nacionalne sigurnosti samo u okvirima uskog obrambeno-obavještajnog shvaćanja, nego inzistira na širenju okvira sigurnosti u smjeru građanskog poimanja sigurnosti.

16. Uloga države - u promjene zajedno s građanima

Naš osnovni cilj - transparentan i otvoren rad tijela državne vlasti. Državna tijela moraju djelovati transparentno i otvoreno. Snažnije uključivanje civilnog društva u nadzor rada državnih tijela i što bolja informatizacija neke su od mjera kojima to mislimo ostvariti.

17. Pravosuđe

Stvaranje prave pravne države. Naše mjere za učinkovito pravosuđe su brojne. Neke od njih su racionalizacija broja sudova, ubrzanje sudskih postupaka i rješavanje zaostataka različitim pravnim polugama, digitalizacija i stvaranje jedinstvenog sustava zemljišnih knjiga i katastra. Rješavanje tih i drugih mjera iz našeg plana preduvjet je funkcioniranja pravne države.

18. Društvo bez korupcije

Učinkovito i sustavno rješavanje korupcije na svim razinama. Rješavanje korupcije temeljni je preduvjet za razvoj zdravog društva i uspješne države. Korupciju mislimo iskorijeniti sljedećim mjerama: ubrzati rad na uspostavi e-uprave, uvesti transparentnost i dostupnost postupanja svih tijela državne uprave i lokalne samouprave na web stranicama, potaknuti bolju suradnju represivnog sustava. To je samo početak niza od 23 ključne mjere za suzbijanje korupcije.

19. Ljudska prava i građanske slobode

Društvo jednakosti, a ne društvo podjela. Definirali smo mjere koje služe reguliranju i ostvarivanju prava nacionalnih manjina, ravnopravnosti žena i muškaraca, slobode vjerovanja te slobode izbora životnog stila i zasnivanja obitelji. Naš je cilj stvaranje i aktivno življenje društva jednakosti, a ne društva podjela.

20. Nova javna uprava kao uslužna djelatnost

Naš cilj-obrazovani, učinkoviti, dobro plaćeni i ljubazni državni službenici. Racionalizacija i reforma državne uprave ne znači ništa drugo nego sustavno ulaganje u obrazovanje i učinkovitost državnih službenika. Usmjerit ćemo se prema ulaganju u kvalitetan kadar državnih i javnih službenika kako bi postao pouzdan servis u službi građana.

21. Politika decentralizacije

Sustav građen "odozdo prema gore", a ne obrnuto. Naš cilj je povećati ovlasti jedinica lokalne i regionalne samouprave i sustići razvijene zemlje Europske unije koje 20 do 25 posto javnih financija raspodijele regionalnim i lokalnim zajednicama. To je bila osnovna vodilja pri definiranju mjera politike decentralizacije.
Tagovi: Kukuriku koalicija, Zoran Milanović, Radimir Čačić, zdravstvo, porezne olakšice, BDP
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, brodari u crvenom
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, brodari u crvenom
ZAGREB - Domaće tržište kapitala se i drugi dan za redom kretalo bez nekog jasnog trenda.
Picula: Komisija napravila novi korak u zaštiti prošeka
PROŠEK
Picula: Komisija napravila novi korak u zaštiti prošeka
ZAGREB - Europska komisija je prihvatila hrvatsku prijavu za zaštitu prošeka kao tradicionalnog proizvoda, što je još jedna korak prema zaštiti tog tradicionalnog dalmatinskog desertnog vina, priopći je u utorak ured hravtskog eurozastupnika Tonina Picule.
Poreč ostvario milijunto noćenje u ovoj godini
USPJESI
Poreč ostvario milijunto noćenje u ovoj godini
POREČ - Poreč je s jučerašnjim danom ostvario milijunto turističko noćenje u ovoj godini, što je 22 dana ranije nego lani, te rekord u broju gostiju na dan s obzirom da trenutno u gradu boravi 28 tisuća gostiju, izvijestili su u utorak iz Grada Poreča temeljem podataka iz sustava eVisitor.
Dolar blago oslabio drugi dan zaredom
FOREX
Dolar blago oslabio drugi dan zaredom
LONDON – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta u utorak blago pala, drugi dan zaredom, jer ulagači s oprezom čekaju poruke sa sjednice američke središnje banke.
Niz investicija na Brijunima
INVESTICIJE
Niz investicija na Brijunima
PULA - Započela je revitalizacija Malog Brijuna i uređenje građevine s edukacijsko-istraživačkom namjenom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE