GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prodaje se 83% kapitala Komercijalne banke

Prodaje se 83% kapitala Komercijalne banke
PRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.11.2014 / 20:12
Autor: SEEbiz / H
BEOGRAD - Agencija za osiguranje depozita objavila je danas poziv za finansijskog savetnika za prodaju 83 odsto kapitala Komercijalne banke a.d. Beograd koji je otvoren do 26. decembra.
Poziv je upućen vodećim međunarodnim firmama za dostavljnaje izjava o zainteresovanosti za pružanje usluga zajedničkog finansijskog savetnika za pripremu i sprovođenje plana prodaje 83 odsto kapitala Komercijalne banke a.d. Beograd.

Agencija je objavila poziv u ime i za račun većinskih akcionara Republike Srbije, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), IFC Capitalization (Equity) Fund L.P. (Fond), DEG - Deutsće Investitions - und Entwicklunsgesellsćaft mbH (DEG) and Swedfund International AB (Swedfund).

Banka ima 16.817.956 izdatih običnih akcija u vlasništvu 1.093 akcionara i 373.510 preferencijalnih akcija u vlasništvu 630 akcionara, koje su listirane na Beogradskoj berzi. Sve akcije ponuđene na prodaju će biti tretirane na isti način.

Mereno ukupnom aktivom, učešće Komercijalne banka u bankarskom sektoru Srbije na dan 30. septembra iznosilo je 12,86odsto. Učešće Banke u ukupnim depozitima bankarskog sektora iznosi 14,82 odsto, a u ukupnom kapitalu 10,70 odsto.

Grupa Komercijalna banka sastoji se od: Komercijalne banke AD Beograd, Komercijalne banke AD Budva, Komercijalne banke AD Banja Luka i KomBank Invest AD Beograd.

Konsolidovani finansijski podaci Grupe Komercijalna banka na dan 30. juna navode da je ukupna aktiva 3.488.048.000 evra - ukupni depoziti 2.511.584.000, dobit 21.988.000, ukupni kapital 600.676.000, vanbilansne pozicije 2.103.451.000 evra.

Banka posluje u preko 230 poslovnih jedinica na celoj teritoriji Srbije, sedište je u Beogradu, a 30. juna imala je 2.928 zaposlenih.

Savetodavne usluge obuhvataju analizu procesa, prednosti / nedostataka Banke i podobnosti Banke u pogledu različitih metoda privatizacije, uključujući trgovinsku prodaju strateškom investitoru ili jednu ili niz javnih ponuda na međunarodno priznatoj berzi odnosno BELEX-u; - analizu tržišnih uslova i vrednost Banke u kontekstu analize konkurenata i različitih mogućih metoda privatizacije i struktura transakcije; - promene u biznis planu Banke, strukturu korporativnog upravljanja, analizu propisa, sprovonenje postupka privatizacije.

One podrazumevaju identifikovanje potencijalnih investitora, kampanje za javnu prodaju, pripremu informacionog memoranduma za potencijalne investitore, formiranje sobe sa podacima, podršku u pripremi celokupne dokumentacije za postupak prodaje uključujući i ugovor i ocenu ponuda u skladu sa definisanim kriterujumima.

Zainteresovane firme treba da imaju značajno iskustvo u privatizaciji banaka i da raspolažu timom iskusnih eksperata, a mogu da formiraju konzorcijume.

Izjave zainteresovanosti se dostavljaju poštom i elektronskom poštom Agenciji na adredu Knez Mihailova 2, do 26. decembra.

Tagovi: Komercijalna banka
PROČITAJ I OVO
Srednji tečaj eura spustio se ispod 7,52 kune
JAČANJE KUNE
Srednji tečaj eura spustio se ispod 7,52 kune
ZAGREB - Kuna je na tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) utvrđenoj u ponedjeljak, u odnosu na tečajnicu od petka, ojačala prema euru za 0,04 posto pa se srednji tečaj zajedničke europske valute spustio ispod 7,52 kune.
Egipat optimističan, broj turista raste od početka godine
TURIZAM
Egipat optimističan, broj turista raste od početka godine
KAIRO - Egipat bilježi rast broja turista od početka godine, na sadašnjih oko pola milijuna mjesečno, što ulijeva optimizam da će njihov broj porasti i u cijeloj godini, rekao ministar turizma i starina Khaled El-Enany.
Indijska zdravstvena kriza teško pogodila brodarski sektor
POSLJEDICE
Indijska zdravstvena kriza teško pogodila brodarski sektor
ANALIZA - Uz Filipine i Kinu, Indija je jedna od najvećih zemalja u kontekstu broja pomoraca za globalnu brodarsku industriju.
Azijski investitori oprezni na početku tjedna
OPREZ
Azijski investitori oprezni na početku tjedna
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u ponedjeljak trguje oprezno, dok je dolar blago ojačao prema košarici valuta, a u fokusu ulagača su kineski makroekonomski pokazatelji.
Srbija: Nove akcize poskupljuju rakiju, pojeftinuju viski
AKCIZE
Srbija: Nove akcize poskupljuju rakiju, pojeftinuju viski
BEOGRAD – Predlogom zakona o izmeni Zakona o akcizama koji je usvojila Vlada Srbije, predviđeno je da se sva jaka alkoholna pića oporezuju prema procentu čistog alkohola merenog na 20 stepeni Celzijusa u gotovom proizvodu, nezavisno od koje su sirovine proizvedena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE