GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prodaja novih automobila u Europi porasla 9,8%; isti postotni rast i u Hrvatskoj

Prodaja novih automobila u Europi porasla 9,8%; isti postotni rast i u Hrvatskoj
AUTO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.10.2015 / 13:41
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Prodaja novih automobila u Europi u rujnu je na godišnjoj razini porasla 9,8 posto a isti je postotni rast zabilježila i u Hrvatskoj, pokazuju u petak najnoviji podaci Europskog udruženja proizvođača automobila (ACEA).
U rujnu je u 27 zemalja Europske unije (bez Malte za koju podaci nisu bili dostupni) prodano ukupno 1.356.868 novih automobila, što je za 9,8 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, objavio je u najnovijem izvješću ACEA.

To znači da tržište raste već dvije godine.

"Tržište putničkih vozila u EU pokazalo je u rujnu snažan rast prodaje, bilježeći rast 25 mjeseci zaredom. Potražnja za novim putničkim vozilima porasla je na svim ključnim tržištima, uz podršku nastavljenih programa poticaja za kupovinu novih automobila i zahvaljujući gospodarskom oporavku u južnoj Europi", navodi se u priopćenju ACEA-e.

U proteklom je mjesecu daleko najsnažniji skok potražnje za automobilima na godišnjoj razini, za 22,5 posto, ponovno zabilježen u Španjolskoj. Slijede Italija sa 17,2 posto, Francuska s 9,1 posto, Velika Britanija s 8,6 posto i Njemačka sa 4,8 posto.

U Hrvatskoj su u rujnu prema podacima ACEA-e registrirana 2.123 nova automobila, što je za 9,8 posto više nego u istom mjesecu prošle godine.

U prvih devet mjeseci ove godine u 27 zemalja EU-a (bez Malte) broj registriranih novi automobila premašio je 10 milijuna (10.413.675) i bio je za 8,8 posto veći u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, priopćili su iz ACEA-e.

Iz udruženja napominju da su te brojke još uvijek znatno slabije od onih iz odgovarajućeg razdoblja 2007., prije krize, kada je registrirano gotovo 12 milijuna novih vozila. Sva značajnija tržišta zabilježila su rast i time pridonijela općem uzletu tržišta EU-a u prva tri ovogodišnja kvartala.

Među velikim su tržištima Španjolska i Italija prednjačile skokom prodaje od 22,4 odnosno 15,3 posto. Jednoznamenkaste stope rasta zabilježile su Velika Britanija, od 7,1 posto, Francuska 6,3 posto i Njemačka 5,5 posto.

U Hrvatskoj je u devetomjesečnom razdoblju zaključno s rujnom registrirano ukupno 28.349 novih automobila, što je za 3,5 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, objavio je ACEA u najnovijem izvješću.

Tagovi: prodaja automobila u EU, Volkswagen, Opel, ACEA
PROČITAJ I OVO
Hiljade turističkih radnika u Srbiji ostaje bez posla
PROBLEMI
Hiljade turističkih radnika u Srbiji ostaje bez posla
BEOGRAD - Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić rekao je danas da će to udruženje, zajedno sa hotelijerima, vodičima i prevoznicima, uputiti Vladi Srbije pismo sa apelom za dodatnu pomoć zbog katastrofalnih posledica pandemije virusa COVID-19 na njihovo poslovanje.
Zagrebačka burza: Slab promet, indeksi u plusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet, indeksi u plusu
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze tjedan su počeli rastom vrijednosti od oko 0,3 posto, dok je promet dionicama i nadalje skroman.
Ekoplus: Nema trovanja iz Marišćine, cijene prihvata otpada moraju rasti
OTPAD
Ekoplus: Nema trovanja iz Marišćine, cijene prihvata otpada moraju rasti
RIJEKA - Dan otvorenih vrata održan je u ponedjeljak u Županijskom centru za gospodarenje otpadom (ŽCGO) Marišćina, a iz tvrtke Ekoplus koja uprava Marinšćinom, rekli su da 'nema trovanja stanovnika naselja Marčelji iz ŽCGO', ali i da se cijene prihvata otpada moraju povećati.
Hrvatska za Mađarsku na zelenoj listi, turisti mogu dolaziti bez problema
GRANICE
Hrvatska za Mađarsku na zelenoj listi, turisti mogu dolaziti bez problema
ZAGREB - Mađarska vlada Hrvatsku svrstala u tzv. zelenu kategoriju stranih zemalja, što znači da mađarski državljani koji turistički posjete Hrvatsku ne moraju u karantenu niti predočiti test na Covid-19 pri povratku u svoju zemlju, izvijestili su u ponedjeljak iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ).
Evo zašto ove godine svjedočimo viškovima lubenice
LUBENICE
Evo zašto ove godine svjedočimo viškovima lubenice
ZAGREB - Izostanak potražnje turističkog sektora povećao je tržišne viškove lubenice u Hrvatskoj, pa se domaći otkupljivači okreću izvozu, pokazuje u ponedjeljak objavljena analiza konzultantske tvrtke Smarter.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE