GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prodaja NLB-a počinje sljedećeg tjedna

Prodaja NLB-a počinje sljedećeg tjedna
PRIVATIZACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.05.2017 / 08:14
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Europska komisija će početkom sljedećeg tjedna, najvjerojatnije u utorak, odobriti zahtjev slovenske vlade da NLB bude privatizirana postepeno. 

Ako bi Bruxelles dao zeleno svjetlo na izmijenjene obaveze, da se 50 posto NLB-a proda do kraja godine, preostalih 25 iduće godine, onda će Slovenski državni holding (SDH) morati kao prodavatelj već sljedećeg tjedna, najkasnije u petak objaviti tzv.intention to float", odnosno namjeru o ponudi dionica na prodaju. Ako, naravno, NLB želi prodati u proljeće, a ne jesen. Slijedi objavljivanje prospekta s rasponom cijene, vremenskim rokovima, uključenima u kupnju, i slično. 

Neslužbeno, prospekt je spreman, čeka se, dakle, samo objavljivanje intention to float. Zatim ga mora potvrditi uprava SDH-a uz suglasnost Nadzornog odbora, kao i vodstvo i članovi Nadzornog odbora NLB-a. Na kraju ga pod skrbni pregled uzima još ATVP. 

Dva međunarodna i dva domaća prikupljača ponuda će u financijskim centrima, vjerojatno u Londonu, New Yorku i Frankfurtu, provjeriti interes investitora za kupnju NLB-a u rasponu cijene koja bude definirana. I na temelju toga, onda će oblikovati konačnu cijenu. 

Kao što je poznato, država želi NLB prodati po knjigovodstvenoj vrijednosti i tako istržiti oko milijardu eura, a poznato je da se usporedive banke u Europskoj uniji trenutno prodaju po nešto nižim cijenama. 

Bonitetna agencija Moody's je trima najvećim slovenskim bankama - NLB-u, NKBM-u i Abanki - na podlozi smanjenja rizika i poboljšanja poslovanja povećala bonitetnu ocjenu. Za NLB i Abanku u Moody'su očekuju povećanje rejtinga do dva stupnja, a za NKBM čak dva do tri, objavila je STA.

Tagovi: Nova ljubljanska banka, Abanka, Europska komisija, Nova kreditna banka Maribor
PROČITAJ I OVO
Cijene svinjetine u Njemačkoj snažno pale zbog zaraze u velikoj klaonici
MESO
Cijene svinjetine u Njemačkoj snažno pale zbog zaraze u velikoj klaonici
BERLIN - Cijene svinjetine u Njemačkoj naglo su pale nakon zatvaranja klaonice Toennies među čijim se radnicima proširila zaraza koronavirusom, pa su poljoprivrednici prisiljeni prodavati životinje po niskim cijenama.
Ekocid u malostonskom zaljevu: Školjkama prijeti masovni pomor
UŽASNO
Ekocid u malostonskom zaljevu: Školjkama prijeti masovni pomor
METKOVIĆ - Je li na jugu hrvatskog jadrana na pomolu novi ekocid koji će katastrofalne posljedice imati na domaću marikulturu i u konačnici gastronomiju. Udruga Stonski školjkari obavijestila je javnost pismom u kojem ukazuje na problematiku lokacije i tehnologije odabrane za izgradnju novog Županijskog centra za gospodarenje otpadom (CGO) u Lučinom razdolju.
Korona povećala plaćanje karticama
KARTICE
Korona povećala plaćanje karticama
BEOGRAD - Tokom maja korisnici su 70 odsto više plaćali Visa karticama u odnosu na mart mesec prošle godine. To, kako je saopštila ova kartičarska kompanija, pokazuju rezultati prvog regionalnog istraživanja "U korak sa digitalnom budućnošću" sprovedeno na uzorku od 500 korisnika kartica u zemljama regiona, starosti od 18 do 55 godina.
Gradonačelnik Novalje traži zabranu održavanja svih zabava na Zrću i Katarelcu
ZAHTJEVI
Gradonačelnik Novalje traži zabranu održavanja svih zabava na Zrću i Katarelcu

NOVALJA - Stožer civilne zaštite Grada Novalje održao sjednicu putem videokonferencije nakon čega su objavljeni detalji važni za trenutnu situaciju po pitanju provođenja protuepidemijskih mjera na tome području.

Azijska tržišta: Indeksi u minusu zbog širenja pandemije
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi u minusu zbog širenja pandemije
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak najvažniji indeksi oslabili zbog novog rekordnog broja zaraženih Covidom-19 u nekoliko američkih saveznih država, pa se investitori pribojavaju novog gospodarskog zatvaranja i posljedica toga na zarade kompanija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE