GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prodaja automobila u Europi smanjena u travnju

Prodaja automobila u Europi smanjena u travnju
AUTO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.05.2017 / 11:36
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Prodaja automobila u Europi pala je u travnju najsnažnije u četiri godine, izvijestilo je u utorak Europsko udruženje proizvođača automobila (ACEA), uz znatno slabiju potražnju u 'starim' članicama Europske unije.

U travnju su u 27 zemalja Europske unije (uz izuzetak Malte za koju podaci nisu bili dostupni) registrirana ukupno 1.191.034 nova automobila, 6,6 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, navode u ACEA-i.

Pad prodaje u travnju najsnažniji je od ožujka 2013. godine. U ožujku potražnja za novim automobilima u Europi poskočila je 11,2 posto. U ACEA-i navode da je uteg u travnju bila 7,8 posto slabija potražnja u 'starim' članicama EU.

Među vodećim je tržištima najveći, dvoznamenkasti pad prodaje zabilježen u Velikoj Britaniji, za gotovo 20 posto. Slijedi Njemačka s padom prodaje automobila za 8,0 posto, dok je u Francuskoj ona smanjena šest posto a u Italiji 4,6 posto.

Iznimka je bila Španjolska s blagim, 1,1-postotnim rastom potražnje za novim automobilima u travnju, napominju u udruženju.
Nove su članice pak u cjelini bilježile veću potražnju za novim automobilima, za 8,2 posto.

Pritom je potražnja na najvećem tržištu 'nove' Europe, onom Poljske, poskočila u travnju za 14,4 posto u odnosu na prošlogodišnji travanj, uz registriranih 39.476 novih automobila.

U Hrvatskoj je u travnju registrirano 6.213 novih automobila, gotovo 30 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuju podaci ACEA-e.
Rast potražnje u prva četiri mjeseca 2017.

U prva četiri ovogodišnja mjeseca potražnja za novim automobilima u Europi uvećana je za 4,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, uz registrirana 5.332.854 nova automobila.

Sva su vodeća tržišta bilježila veću prodaju automobila u promatranom razdoblju, unatoč padu u travnju, a najviše je porasla u Italiji, za 8,0 posto. Slijedi Njemačka sa stopom rasta prodaje od 2,5 posto, Francuska s 2,0 posto i Velika Britanija s 1,1 posto.

U skupini 'starih' članica EU potražnja za novim automobilima porasla je u prva četiri ovogodišnja mjeseca 3,8 posto.

Nova 'Europa' bilježila je pak skok potražnje za 15,5 posto. pokazuju podaci ACEA-e.

U Hrvatskoj su u prva četiri ovogodišnja mjeseca registrirana ukupno 17.023 nova automobila, za četvrtinu više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazuje izvješće ACEA-e.

Tagovi: prodaja automobila u Europi
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi blago pali drugi dan zaredom
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi blago pali drugi dan zaredom
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su glavni dionički indeksi blago pali, drugi dan zaredom, uz i dalje skroman promet, pri čemu su u fokusu invstitora bile dionice Adris grupe.
Beogradska berza: Indeksi potonuli dublje, trgovanje akcijama podbacilo
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi potonuli dublje, trgovanje akcijama podbacilo
BEOGRAD – Promet na domaćem tržištu akcija je podbacio danas, a BELEX indeksi su povećali gubitke.
Udruge njemačkih prijevoznika protiv popusta kod kazni za vozače iz Hrvatske
PROTIVLJENJE
Udruge njemačkih prijevoznika protiv popusta kod kazni za vozače iz Hrvatske
BERLIN - Udruga profesionalnih vozača teretnih vozila Njemačke Camion Pro kritizirala je praksu Saveznog ureda za teretni promet (BAG) koji vozačima teretnih vozila iz istočnoeuropskih zemalja, uključujući hrvatske, kazne u prometu i za nepridržavanje pravila o pauzama smanjuje i do 50 posto, priopćeno je u četvrtak.
Dolarov indeks na najnižim razinama u četiri tjedana
FOREX
Dolarov indeks na najnižim razinama u četiri tjedana
LONDON - Dolar je kliznuo u četvrtak na najniže razine u četiri tjedana prema drugim najvažnijim svjetskim valutama na deviznim tržištima, pritisnut slabijim prinosima na američke obveznice budući da su investitori prilično uvjereni da će američka središnja banka dulje vrijeme zadržati niske kamatne stope.
Turistička pristojba u nautici plaća se isključivo putem online portala
NAUTIČARI
Turistička pristojba u nautici plaća se isključivo putem online portala
ZAGREB - Prema novoj odluci i dogovoru Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, naplata turističke pristojbe u nautici moguća je jedino i isključivo putem online portala nautika.evisitor.hr.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE