GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Proboj druge cijevi tunela Karavanke planiran je za veljaču, a otvaranje 2025.

Proboj druge cijevi tunela Karavanke planiran je za veljaču, a otvaranje 2025.
TUNEL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.12.2023 / 08:43
Autor: SEEbiz / RTV Slovenije
MARIBOR - U Karavankama se gradi druga cijev našeg najdužeg cestovnog tunela. Izvođač radova, Cengiz iz Turske, počeo je bušiti prije nešto više od tri godine; s austrijske strane Asfinag je počeo s radom prije nas i došao do granice već prije dvije godine. Kako napreduje gradnja?

Iako je proboj, kada se dvije strane spoje pod zemlju, isprva planiran za rujan ove godine, kako kaže nadzorni inženjer izgradnje Milan Črepinšek, priroda je i ovaj put pokazala zube.

U geološki teškom permakarbonskom području nastali su brdski pritisci koji su uzrokovali velike pomake i oštetili oblogu tunela, tako da je 200 metara tunela moralo biti obnovljeno u kolovozu i rujnu.

Već prilikom izgradnje prve cijevi prije više od trideset godina, građevinare je iznenadila ogromna količina vode na Goliškom prelomu, što je nakratko zaustavilo radove. Geološki je naša polovica tunela puno izazovnija. "Bušimo još 50 metara drenažne bušotine kako bismo pogledali područje preko Goliškog rasjeda, za slučaj da još ima puno vode", rekao je Črepinšek.

Unatoč istraživanjima, ne može se točno predvidjeti koliko brzo će se gradnja odvijati, no proboj je planiran u veljači - a to će sigurno biti praznici. "Otvaranje šampanjca, jer ovo će biti samo kraj jednog velikog posla, pogotovo u Karavankama, gdje su najteži tuneli. Ovo će biti šlag na torti, ne još krajnji, ali onda barem ovaj rudarski dio iskop će biti gotov“, dodao je Črepinšek.

Slijedi ugradnja elektrostrojarske opreme, a drugi natječaj za to je još u tijeku. Otvaranje druge cijevi predviđeno je za 2025. godinu. Tada će se zatvoriti prva cijev, nakon čega slijedi temeljita obnova, a tek 2028. godine promet će teći kroz obje cijevi.

Od samog početka poskupjela je i gradnja. Izvođač Cengiz podnio je odštetni zahtjev, koji Dars još uvijek rješava. Za sve one koji čekaju u prometu 2028. će stoga biti godina iskupljenja, a na mjestu je i pitanje koje si svakodnevno postavljamo u prometnim gužvama diljem Slovenije: zašto smo s gradnjom krenuli s toliko godina prekasno?

Tagovi: Karavanke, tunel Karavanke
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE