GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Problemi u logistici smanjili brazilski izvoz kave

Problemi u logistici smanjili brazilski izvoz kave
KAVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.09.2021 / 16:34
Autor: SEEbiz / H
BRAZILIJA - Izvoz sirovih zrna kave iz najvećeg svjetskog proizvođača Brazila u kolovozu je zbog problema u logistici pao za 27 posto u usporedbi s istim mjesecom prošle godine, objavilo je udruženje izvoznika Cecafe.

Brazilski izvoznici u kolovozu su tako isporučili 2,33 milijuna vreća od 60 kilograma, najmanje u jednom mjesecu u najmanje godinu dana, zbog sve većih problema s pronalaženjem kontejnera i prostora na plovilima, priopćilo je u ponedjeljak udruženje.

Oko 3,5 milijuna vreća kave nije ove godine isporučeno na vrijeme zbog problema s prijevozom, što je brazilskim izvoznicima donijelo gubitke od oko 500 milijuna dolara, ističe Cecafe.

"Operativna kriza izazvala je veliko povećanje vozarina, opetovana otkazivanja rezervacija i izraženije poteškoće pri rezerviranju kontejnera i prostora na plovilima", izjavio je predsjednik udruženja Nicolas Rueda.

U Cecafeu navode da se 40 do 50 posto pošiljki kave u protekla tri mjeseca suočilo s kašnjenjima u lukama, u usporedbi s 10 do 20 posto u prvim mjesecima ove godine, budući da se situacija pogoršala.

Brazil sudjeluje s gotovo 40 posto u globalnoj trgovini kavom, a kašnjenja pošiljki mogla bi poremetiti poslovanje pržionica u SAD-u i u Europi, najvećim klijentima južnoameričkog proizvođača, primjećuje Reuters.

Svijet se nakon izbijanja pandemije covida 19 suočio s velikim problemima u lancima opskrbe i s nestašicom brojnih proizvoda zbog porasta internetskih narudžbi i poremećaja u sustavu prijevoza jer su se radnici razbolijevali ili su odlučili potražiti novi posao.

Veća je potražnja za kontejnerima na odredištima kao što je SAD gdje se zadržavaju dulje no što je uobičajeno, pa ih nema dovoljno na rutama od Južne Amerike do SAD-a i od Azije do Europe.

Agencija za podatke o pomorskom prometu Datamar u ponedjeljak je objavila da su u Brazil u kolovozu pristigla 604 kontejnerska broda, 10 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine.

„Potražnja je za (otpremom) velika, a infrastrukturi treba puno vremena da na nju odgovori. Luke su na rubu kapaciteta", upozorio je Rueda.

Tagovi: Brazil, kava, brazilska kava, Cecafe
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE