GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Privrednici i stručnjaci: Rebalans solidan, ali nedovoljan

Privrednici i stručnjaci: Rebalans solidan, ali nedovoljan
OCENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.06.2013 / 09:57
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Privrednici i ekonomisti uglavnom ocenjuju da je predlog rebalansa budžeta korak u dobrom pravcu, ali upozoravaju i da su potrebne dodatne reforme.
Predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić kaže da poslovna zajednica snažno podržava mere vlade usmerene na rešavanje tekućih finansijskih problema u državi.

"Upravo usvojena mera - rebalans - ide u najboljem pravcu da se budžetski deficit smanji i postavi u predviđene okvire koje je odredila Vlada Srbije", rekao je Sertić Tanjugu.

Čelnik PKS-a je istakao da rebalans budžeta predviđa, pre svega, velike uštede u svim ministarstvima i da su, prema njegovom uvidu, najveće uštede napravljene u delu kojim je obuhvaćeno smanjivanje rashoda za putovanja, izdaci za reprezentaciju i troškovi koji ne moraju direktno da budu uključeni u investicione aktivnosti.

Sertić je kazao da će biti dobro ukoliko se do kraja godine bude našlo prostora da se investicije, koje treba da se finansiraju iz republičkog budžeta, ne smanjuju.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dragan Đuričin ističe da su usvojene mere, u sklopu rebalansa budžeta, očekivane i napominje da će zahvaljujući tome konsolidovani deficit budžeta države u ovoj godini biti smanjen na 5,2 odsto BDP-a, što je jedan odsto manje u odnosu na faktičko stanje.

Đuričin ipak napominje da je problem Srbije u tome što uz deficit budžeta postoji i deficit tekućeg bilansa, pa ne postoji način čime bi se preterana potrošnja u odnosu na prihode pokrila, što nas vodi do takozvanog fenomena "blizanaca deficita".

"Ovaj rebalans je kompromis političke moći, s obzirom na relativno široku koaliciju koja čini sadašnju vladu, i na kontradiktorne interese predstavnika koalicije. Tako da tu struka nema šta da kaže i to je politička realnost Srbije", ocenio je Đuričin.

Dekan Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić kaže za Tanjug da je veoma bitno do kraja godine obezbediti, i to ne samo na kratak rok, smanjivanje budžetskog deficita kroz određeni program mera, koji bi na strani porasta proizvodnje i broja zaposlenih proširio osnovicu za povećanje budžetskih prihoda.

"Ovaj program mera će na kraći rok obezbediti da budžetski deficit ne bude veći od 4,7 procenata vrednosti BDP, čime će biti sprečen nagli porast javnog duga i kriza javnog duga sa svim posledicama koje iz toga proizilaze", objasnjava Hanić.

Prema njegovom mišljenju, u ovom paketu mera nedostaje selektivno smanjivanje plata u javnom sektoru.

Rebalans budžeta i planirane ušted od 36 milijardi dinara nisu dovoljni za rešavanje ekonomskih problema u Srbiji i verovatno će biti potreban još jedan rebalans do kraja godine, smatra dekan Fakulteta za ekonomiju finansije i administraciju (FEFA) Ana Trbović.

"Pretpostavljam da će biti još jedan rebalans do kraja godine. To je sada veoma netransparentno predstavljeno, jer ne znamo koje su te uštede, budući da je iz onoga što smo čuli iz medija i od zvaničnika zaključeno da je ostavljeno resornim ministarstvima da predlože uštede", kazala je ona Tanjugu.

Ona je lošim ocenila to što je najvažnija mera - restrukturiranje javnih preduzeća - ostavljena "na odlaganje", odnosno da se tek pronađe plan za njih, a da se ne zna kada će biti primenjena.

"Ipak je pozitivno to što postoji priznanje da je situacija neodrživa, odnosno da se i dalje plaćaju gubici javnih preduzeća", rekla je dekan FEFA.

Vlada Srbije je na jučerašnjoj sednici jednoglasno usvojila Predlog rebalansa budžeta kojim se predviđa ušteda od oko 36 milijardi dinara i ograničavanje budžetskog deficita na 4,7% BDP.

Tagovi: Vlada Srbije, Privredna komora Srbije, Željko Sertić, Dragan Đuričin, rebalans, javni dug, srpska ekonomija, Hasan Hanić
PROČITAJ I OVO
DZS: Promet industrije u svibnju porastao za 36 posto na godišnjoj razini
RAST
DZS: Promet industrije u svibnju porastao za 36 posto na godišnjoj razini

ZAGREB - Ukupan promet industrije u svibnju je bio za 36 posto veći u odnosu na isti mjesec lani, a porastao je i na mjesečnoj razini i to za 3,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Azijska tržišta: Indeksi prekinuli negativni niz
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi prekinuli negativni niz
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle, prvi put nakon tri dana pada, što se zahvaljuje djelomičnom oporavku kineskih tržišta, dok je dolar oslabio prema košarici valuta nakon poruka čelnika Feda.
Wall Street stagnirao, poruke Feda očekivane
STAGNACIJA
Wall Street stagnirao, poruke Feda očekivane
NEW YORK – Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks ostao gotovo nepromijenjen, nakon što je predsjednik Feda Jerome Powell poručio da se oporavak gospodarstva nastavlja, a da je središnja banka još daleko od razmatranja povećanja kamata.
Spojen Pelješki most
MOST
Spojen Pelješki most
KOMARNA - Podizanjem posljednjeg, 165. segmenta čelične rasponske konstrukcije Pelješki most je u četvrtak potpuno spojen i proteže se od od Komarne na kopnenoj strani, do Brijeste na Pelješcu.
Prvi nekretninski fond od jeseni na Ljubljanskoj borzi
NAJAVE
Prvi nekretninski fond od jeseni na Ljubljanskoj borzi
LJUBLJANA - Fond nekretnina Equinox nepremičnine od jeseni će također biti uvršten na Ljubljansku burzu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE