GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Privredna banka Zagreb: Neto dobit pala 19,9%

Privredna banka Zagreb: Neto dobit pala 19,9%
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.07.2012 / 13:41
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Privredna banka Zagreb (PBZ) ostvarila je u prvih šest mjeseci ove godine dobit nakon oporezivanja od 401,3 milijuna kuna, što je za 100 milijuna kuna ili 19,9 posto manje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, objavio je PBZ u financijskom izvještaju koji prenosi Zagrebačka burza.

Na smanjenje dobiti značajno je utjecao izostanak prihoda od dividende iz dobiti članica PBZ Grupe koji je u prvom prošlogodišnjem polugodištu iznosio 45,5 milijuna kuna, dok ove godine još nije bilo isplate dividende, kaže se u izvještaju.

Kamatni prihod PBZ-a u prvom polugodištu iznosio je 1,8 milijardi kuna što je za 37 milijuna kuna ili 2,1 posto više nego u prvom prošlogodišnjem polugodištu, bez povećanja aktivnih kamatnih stopa. Povećanje je ostvareno uslijed nešto više ostvarenih kamatnih prihoda od javnih trgovačkih društava i javnog sektora, napominje se u izvještaju.

Kamatni troškovi PBZ-a u prvom polugodištu od 665,4 milijuna kuna, u usporedbi s prvim lanjskim polugodištem povećani su za 1,7 posto.

Tako su neto prihodi od kamata PBZ-a u prvom polugodištu porasli za 2,3 posto, na 1,14 milijardi kuna.

Istovremeno, neto prihod od provizija i naknada povećan je za 3,3 posto, na 251,3 milijuna kuna.

Troškovi vrijednosnog usklađenja i rezerviranja za gubitke iznose 289,8 milijuna kuna, što je 47,4 posto više nego u prvih šest mjeseci prošle godine. Banka adekvatno upravlja rizicima kojima je izložena, a posebno kreditnom riziku, što joj omogućava da na vrijeme anticipira sve bitne promjene na portfelju, a time i da izdvoji adekvatnu razinu rezervacija za pokriće gubitaka, navodi se u izvješću.

Imovina PBZ-a na kraju lipnja bila je vrijedna 66,3 milijarde kuna, što je 1,7 posto manje u odnosu na razinu s kraja lipnja prošle godine. Najveći dio imovine čine krediti komitentima s udjelom od 69,9 posto. Slijede gotovina i depoziti kod HNB-a s udjelom od 12,8 posto i depoziti kod drugih bankarskih institucija sa 6,6 postotnih udjelom.

Na strani pasive, kapital i rezerve iznose 11 milijardi kuna. Najvažnije stavke pasive su depoziti sa 69,1 postotnim udjelom i krediti od financijskih institucija s udjelom od 12,4 posto.

PBZ Grupa u kojoj su, uz PBZ, Međimurska banka, PBZ Card, PBZ Stambena Štedionica, PBZ Leasing, PBZ Nekretnine i PBZ Invest, ostvarila je u prvom polugodištu dobit nakon oporezivanja od 558,7 milijuna kuna što je 6,8 posto manje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Tagovi: Privredna banka Zagreb, PBZ, dividenda, troškovi rezervacija, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Jay-Z ulaže u rizični kapital u sektoru marihuane
INVESTICIJE
Jay-Z ulaže u rizični kapital u sektoru marihuane
LOS ANGELES - Američki raper i producent Jay-Z, suprug pjevačice Beyonce, osnovao je investicijski fond s 10 milijuna dolara kako bi podupirao mala poduzeća u sektoru marihuane u vlasništvu Afroamerikanaca.
Beogradska berza: Slab promet i pad indeksa
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Slab promet i pad indeksa
BEOGRAD – Na Beogradskoj berzi su danas pali i promet i indeksi, nakon kratkotrajnog oporavka zabeleženog u sredu.
Hanfa: Donesena odluka o referentnom i zajamčenom prinosu obveznih mirovinskih fondova za 2020.
ODLUKE
Hanfa: Donesena odluka o referentnom i zajamčenom prinosu obveznih mirovinskih fondova za 2020.

ZAGREB - Na ovotjednoj sjednici Upravnog vijeća Hanfe donesena je odluka o referentnom i zajamčenom prinosu obveznih mirovinskih fondova za 2020. godinu.

Zagrebačka burza: Turistički sektor pod pritiskom, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Turistički sektor pod pritiskom, indeksi pali
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi je u četvrtak vladalo negativno raspoloženje među investitorima, indeksi su zaključili u crvenom teritoriju, a najviše na udaru su se našle turističke dionice.
Cavtat u izboru za najbolju europsku destinaciju 2021.
RANGIRANJA
Cavtat u izboru za najbolju europsku destinaciju 2021.
CAVTAT - Europska organizacija European Best Destinations (EBD) i ove je godine organizirala izbor za najbolju europsku destinaciju, a na popisu se među nominiranih 20 europskih destinacija našao i Cavtat.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE