GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Privatni iznajmljivači najveći gubitnici slabog turističkog srpnja

Privatni iznajmljivači najveći gubitnici slabog turističkog srpnja
SRPANJSKA RUPA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.07.2014 / 08:29
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA - Srpanjska rupa produžila se ove godine praktički do kraja srpnja, zaključuje se iz informacija s terena o aktualnoj popunjenosti kapaciteta na Kvarneru. Težak srpanj zbraja minuse u cijeloj Hrvatskoj, pa ni kvarnerska regija nije iznimka. Posljednji srpanjski vikend donio je do sada najviše gostiju, no praktički u svim velikim destinacijama se radi o manjim brojkama nego lani.

Tako je ovih dana, primjerice, na Rabu sve u znaku popularne manifestacije Fjere koja je popravila srpanjsku krvnu sliku turističkog prometa. Ipak, od početka srpnja do 25. srpnja u Rabu bilježe 6 posto manje noćenja nego lani, dok je u kumulativu, dakle od početka godine do tog datuma minus nešto manji i iznosi 4 posto, piše Novi list.

Prema informacijama Nede Mikelića, direktora Turističke zajednice grada Raba, gostiju ovog vikenda ipak ima nešto manje nego lani, ukupno oko 23.000. Dobro su popunjeni hoteli, dok je situacija nešto lošija u kampovima i obiteljskom smještaju.

 - Čini se da bi financijski situacija ipak mogla biti bolja nego lani, a najave govore da bi kolovoz i rujan trebali biti dobri. Inače, već dvije godine se sezona pomiče prema kolovozu i rujnu, a ove godine su se pomakli i blagdani u nekim našim najznačajnijim emitivnim zemljama tako da čekamo goste iz Njemačke i Italije koji će u isto vrijeme masovnije na ferije. Međutim, iako su vremenske prilike presudne za ostvarenja u srpnju i kolovozu, ima puno faktora koji su utjecali na rezultate i na koje možemo djelovati te koje ćemo morati detaljnije analizirati, kazao je Mikelić također dodavši kako se proteklih godina uz minimalan rast kapaciteta iz godine u godinu govori o rekordima.

I na Krku, koji nosi trećinu županijskog turističkog prometa bilježe se minusi dolazaka i noćenja. Vikend za nama je tako na području grada Krka donio manje gostiju nego lani u isto vrijeme, i to za oko 10 posto. Nataša Jurina, direktorica Turističke zajednice grada Krka, pojasnila je kako je popunjenost hotela, ali i kampova, koji ovise o vremenskim prilikama, relativno dobra. Problem je u obiteljskom smještaju.

- Čitav prethodni tjedan je prognoza bila loša tako da nema last-minute gostiju. Prema dostupnim podacima, trenutačno imamo oko 10.000 gostiju, dok nam je ukupan kapacitet oko 12.000 ležaja. Što se tiče popunjenja, nama su kampovi dobro popunjeni, iako su oni najovisniji o vremenu. S povećanjem kvalitete u kampovima i oni su očito manje ovisni o vremenskim neprilikama, a mijenja se i struktura gostiju tako da u srpnju imamo velik rast dolazaka i noćenja gostiju iz Nizozemske, Belgije pa i Danske. To su gosti koji ovdje ostaju i desetak dana. U srpnju smo imali i trend povećanog prometa sa slovačkog, poljskog i mađarskog tržišta, kazala je Jurina dodajući kako je na području grada Krka, primjerice, lani i preklani srpanj bio isto tako dobar kao i kolovoz što ove godine nije slučaj.

I u još jednoj velikoj otočnoj destinaciji – Baški, ukazuju kako je srpanj slabiji. Majda Šale, direktorica tamošnje Turističke zajednice, kazala je kako je protekli vikend označila smjena gostiju te kako se također govori o 10-ak posto manje gostiju. Naime, lani ih je u ovo vrijeme u Baški boravilo oko 10.000, ove godine je oko 1.000 gostiju manje. Gostiju ima manje u obiteljskom smještaju, a i loše vrijeme je smanjilo popunjenost u kampovima. U hotelima je situacija na prošlogodišnjoj razini.

- Srpanj je definitivno lošiji nego lani, a srpanjska se rupa proširila. Faktori, koji su na to utjecali, su brojni. Od rasporeda blagdana, do lošeg vremena, izostanka tradicionalnih dolazaka gostiju iz Češke i Slovačke, a moguće će trebati preispitati i politiku cijena. Tu je i povećani kapacitet obiteljskog smještaja koji se sve teže puni. Što smo izgubili, smo izgubili, kazala je Šale nadodajući kako treba gledati sezonu ukupno tako da se puno očekuje od kolovoza i posezone. Reći će i kako se čeka goste iz Njemačke koji tek kreću na ferije, kao i Talijane, odnosno ferragosto. Iako je situacija na ovom tržištu još uvijek jako loša što se tiče kupovne moći Talijana, ovo tržište se polako oporavlja.

Čak oko 23.000 gostiju ovih se dana odmara na Lošinju, što je, također manje nego lani. Od Đurđice Šimičić, direktorice Turističke zajednice grada Malog Lošinja, doznali smo kako je cijeli srpanj nosio nekoliko posto minusa. Na to je utjecalo to što hotel Bellevue ne radi punim kapacitetom, a za goste nije otvoren ni hotel Helios. Nekoliko posto manje noćenja imaju i u kampovima u kojima bi u kumulativu trebali imati oko 2 posto slabiju godinu po pitanju fizičkh pokazatelja.

A minusi se broje i u obiteljskom smještaju. Zbog lošeg vremena, ali ne samo zbog toga, reći će direktorica lošinjskog TZG-a, navodeći kako je s kišnim ljetom postalo jasno kako iznajmljivači trebaju puno više sadržaja, odnosno bolju povezanost s drugim subjektima. Naime, gost u hotelu će otići na bazen ili u wellness, ima program animacije, kao i onaj u kampu. Gost obiteljskog smještaja to nema. Stoga se privatni smještaj mora bolje povezati s takvim pružateljima usluga, i gostima ukazati kamo mogu, primjerice, na masažu i po kojoj cijeni.

Tagovi: hrvatski turizam, Krk, Lošinj, Cres, Pag, Rab, privatni smještaj, Nedo Mikelić, Turistička zajednica grada Raba, Nataša Jurina, Turistička zajednica grada Krka
PROČITAJ I OVO
Egipat optimističan, broj turista raste od početka godine
TURIZAM
Egipat optimističan, broj turista raste od početka godine
KAIRO - Egipat bilježi rast broja turista od početka godine, na sadašnjih oko pola milijuna mjesečno, što ulijeva optimizam da će njihov broj porasti i u cijeloj godini, rekao ministar turizma i starina Khaled El-Enany.
Indijska zdravstvena kriza teško pogodila brodarski sektor
POSLJEDICE
Indijska zdravstvena kriza teško pogodila brodarski sektor
ANALIZA - Uz Filipine i Kinu, Indija je jedna od najvećih zemalja u kontekstu broja pomoraca za globalnu brodarsku industriju.
Azijski investitori oprezni na početku tjedna
OPREZ
Azijski investitori oprezni na početku tjedna
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u ponedjeljak trguje oprezno, dok je dolar blago ojačao prema košarici valuta, a u fokusu ulagača su kineski makroekonomski pokazatelji.
Srbija: Nove akcize poskupljuju rakiju, pojeftinuju viski
AKCIZE
Srbija: Nove akcize poskupljuju rakiju, pojeftinuju viski
BEOGRAD – Predlogom zakona o izmeni Zakona o akcizama koji je usvojila Vlada Srbije, predviđeno je da se sva jaka alkoholna pića oporezuju prema procentu čistog alkohola merenog na 20 stepeni Celzijusa u gotovom proizvodu, nezavisno od koje su sirovine proizvedena.
Iskustvo potvrđuje: Inflacija nije loša vijest za dionička tržišta
CIJENE I DIONICE
Iskustvo potvrđuje: Inflacija nije loša vijest za dionička tržišta
NEW YORK - U SAD-u je inflacija mjerena indeksom potrošačkih cijena (CPI) porasla iznad 4% prvi put od 2008. (4,2).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE