GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prinosi mirovinskih fondova u minusu zbog Agrokora

Prinosi mirovinskih fondova u minusu zbog Agrokora
LOŠA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.08.2017 / 11:40
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Sva četiri obvezna mirovinska fonda u prvih šest mjeseci ostvarila negativan rezultat u slučaju najveće kategorije B, koja ima umjereno konzervativni profil rizičnosti ulaganja. Negativan prinos kreće se od -0,97 posto Erste Plavog do -2,37 posto koliko bilježi AZ fond.

Nasuprot tome, u razdoblju od 12 mjeseci prinosi su u toj kategoriji ulaganja bili vrlo solidni, a glavni dobitnik je RBA OMF s prinosom od 7,23 posto. Generalno gledano, kaže Iztok Likar, urednik portala HRportfolio, "to znači da je zadnjih šest mjeseci tržište bilo takvo da fondovi nisu ostvarili prinose, ali je zato prethodnih šest mjeseci bilo profitabilnije".

Kao jedan od razloga za negativan rezultat u prvih šest mjeseci ove godine navodi "utjecaj Agrokorove situacije na tržište". S obzirom na to da se radi o industriji koja ima dugoročni horizont ulaganja, u Udruzi društava za upravljanje mirovinskim fondovima (UDMF) iznova ističu da prinose mirovinskih fondova treba promatrati u dugom roku.

- Prvih šest mjeseci možemo označiti kao nimalo neuobičajenu pojavu u poslovanju koja je rezultat tržišnih kretanja i strukture portfelja. U rezultate za prvih šest mjeseci značajno su ugrađene reakcije tržišta na Agrokor, a ta reakcija je puno šira od direktno pogođenih dionica društava - objašnjavaju u UMFO, dodajući da je indeks Crobex pao za više od 5 posto sa 31. srpnjem ove godine, unatoč solidnim makroekonomskim pokazateljima i očekivanjima te relativno dobrim rezultatima kompanija.

Tako podaci za prvih pola godine na razini industrije pokazuju da je indeks Mirex (vagana vrijednost četiriju mirovinska fonda) za kategoriju A iznosio 1,45 posto, za kategoriju B -0,05, a za kategoriju C 1,71 posto.

Međutim, rezultati se ipak razlikuju od fonda do fonda. Uz to što je ostvario najveći minus u prvih šest mjeseci, najveći AZ fond, s udjelom imovine pod upravljanjem od 39 posto, izdvaja se i po najnižem prinosu u proteklih godinu dana. Iznosio je tek 1,46 posto, dok su ostali fondovi imali prinos od 6,58 posto do 7,23 posto. Kako se može - Gledajući prinose svih kategorija obveznih mirovinskih fondova za prvih šest mjeseci ove godine, nešto niži prinos od ostalih fondova ima jedino AZ obvezni mirovinski fond kategorije B - kažu u tom fondu. Kako ističu, pojedinačna ulaganja u pravilu ne komentiraju, ali potvrđuju da je dio dioničkog portfelja koji je uložen u inozemne dionice zabilježio lošije rezultate u posljednje vrijeme, i to se kratkoročno odražava i na rezultate ulaganja AZ obveznog fonda kategorije B, piše Jutarnji list.

- S dolaskom nove uprave u svibnju dodatno je pojačan fokus na upravljanju rizicima i diverzifikaciji portfelja. Stoga pažljivo pratimo događanja i kretanja na dioničkim tržištima, pojedinim industrijama i kompanijama i u skladu s time radimo kontinuirane prilagodbe portfelja s ciljem osiguravanja dugoročno kvalitetnih prinosa za naše članove - kažu u AZ obveznom mirovinskom fondu.

Prema dostupnim podacima, od 30-ak dionica u kojima AZ fond ima udjel, najviše posjeduje dionica Teve Pharmaceutical, izraelskog vlasnika Plive u koji je uložio 2,23 posto imovine fonda. Tijekom proteklih godinu dana dionica Teve značajno je izgubila na vrijednosti: pala je s oko 52 dolara na oko 17 dolara, a posebno loše razdoblje zadesilo je početkom ovog mjeseca nakon objave rezultata za drugi kvartal koji su bili znatno ispod očekivanja. Taj najveći svjetski proizvođač generičkih lijekova spada među kompanije koje su godinama rast temeljile na zaduživanju, pri čemu su se brojne poslovne odluke pokazale prerizičnima. Najveći problem Tevi trenutačno predstavlja američko tržište, gdje je izložena velikoj konkurenciji i bilježi pad cijene i prodaje generičkih lijekova, a značajan pad prihoda ima na tržištu Venezuele koja je trenutačno u ozbiljnoj ekonomskoj krizi. Na kraju, kompanija je već dulje vrijeme suočena s krizom strategije i upravljanja, a ulagače ne uspijeva ni s čim pozitivno iznenaditi.

Sve donedavno mirovinskim fondovima više se prigovarala pretjerana konzervativnost i pretežito oslanjanje na državne obveznice u kojima drže najveći dio imovine. Pojedini analitičari i ulagači smatrali su da trebaju više ulagati u drugu imovinu, primjerice u kompanije. Ove godine to se pokazalo malo rizičnim.

Tagovi: mirovinski fondovi, Agrokor, Erste Plavi, Raiffeisen OMF, PBZ Croatia osiguranje, AZ OMF, Teva Pharmaceuticals
PROČITAJ I OVO
Novi zakon: Trgovcima kazna i do četiri posto prometa za povredu prava potrošača
REGULATIVA
Novi zakon: Trgovcima kazna i do četiri posto prometa za povredu prava potrošača
ZAGREB - Od svibnja 2022. godine na hrvatsko tržište bit će zabranjeno stavljati robu dvojne kvalitete, a trgovci će za prekogranične povrede potrošačkih prava moći biti kažnjeni iznosom i do 4 posto godišnjeg prometa, proizlazi iz prijedloga novog Zakona o zaštiti potrošača.
Horvat: Spremni smo pokrenuti jednu hrvatsku željezaru
VISOKE CIJENE METALA
Horvat: Spremni smo pokrenuti jednu hrvatsku željezaru
OPATIJA - Ponovio je to i u kasnijoj panel-diskusiji, dodavši da se o toj inicijativi raspravljalo na međuresornom sastanku na razini užeg kabineta Vlade, da je prijedlog bio na stolu, ali da odluka nije donesena.
Izjednačio se promet na Zagrebačkoj burzi i u kriptomjenjačnicama
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Izjednačio se promet na Zagrebačkoj burzi i u kriptomjenjačnicama
ZAGREB - Žigman: Niz je raznih financijskih institucija ušlo u kriptoimovinu, npr. bitcoin, i tu bi se mogao stvoriti problem za nas regulatore.
Beogradska berza: Messer Tehnogas gubitnik dana, indeksi pali
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Messer Tehnogas gubitnik dana, indeksi pali
BEOGRAD - Akcije na Beogradskoj berzi nastavile su kretanje silaznm putanjom, gurajući indekse u minus i na dnevnom i na nedeljenom nivou, dok su investitori bili malo aktivniji poslednjeg trgovačkog dana u ovoj sedmici.
Fedova najava promjene smjera poduprla dolar
FOREX
Fedova najava promjene smjera poduprla dolar
LONDON - Dolar je u petak ojačao na međunarodnim tržištima valuta, poduprt najavom američke središnje banke da će početi podizati ključne kamatne stope prije no što je namjeravala.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE