GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prinos pšenice ove godine iznad očekivanog prosjeka

Prinos pšenice ove godine iznad očekivanog prosjeka
PŠENICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.07.2020 / 11:04
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska će ove godine imati prinos pšenice iznad očekivanog prosjeka te se očekuje oko 750 tisuća tona pšenice sa zasijanih 136 tisuća hektara.

Pšenica je jedna od rijetkih samodostatnih kultura jer se hrvatske potrebe za pšenicom kreću oko 400 tisuća tona, što znači da ćemo za izvoz imati oko 350 tisuća tona.

„Za ovogodišnju žetvu možemo reći kako povoljni klimatski uvjeti i spremnost naših proizvođača omogućuje normalan tijek žetve i teče sukladno planiranoj dinamici. Za sada je skinuto 50 posto pšenice i ako ostanu ovakvi vremenski uvjeti očekujem da će žetva završiti u naredna dva tjedna. Za sada su rezultati jako dobri. Prinosi su iznad očekivanog prosjeka, a kvaliteta je jako dobra. Dominira pšenica druge i treće kategorije. Ima naravno pšenice najveće kategorije, a i one pšenice niskih razina proteina. Što se tiče cijena otkupa one su nešto niže nego prošle godine“, poručio je predsjednik Udruženja poljoprivrede HGK Vlado Čondić Galiničić.

Kriza uzrokovana koronavirusom nije negativno utjecala na ratarsku proizvodnju, a za otkup pšenice primjenjivat će se i ove godine Pravilnik o ugovornim odnosima pri otkupu pšenice kojim se osigurava provedba EU Uredbe o uspostavljanju zajedničke organizacije tržišta poljoprivrednih proizvoda. Pravilnikom su propisane obveze sklapanja pisanog ugovora između proizvođača i prvog kupca pšenice te kvalitativni parametri i njihova laboratorijska kontrola, kao sastavni elementi ugovornih odnosa pri otkupu pšenice. Uvjeti po kojima se otkupljuje pšenica predmet su dogovora koji je zaključen pisanim ugovorom između proizvođača i prvog kupca.

Dražen Miloloža iz Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK kaže kako Hrvatska uglavnom izvozi viškove pšenice i druge ratarske kulture, ali da je potrebno istovremeno tu istu pšenicu ugraditi u domaće proizvode.

„Trebamo stvoriti što više proizvoda s dodanom vrijednošću od vlastitih sirovina kako bismo bili konkurentniji i smanjili uvoz mlinskih i pekarskih proizvoda te ga kompenzirali vlastitom proizvodnjom“, pojasnio je Miloloža i dodao kako je i za vrijeme korona krize potražnja za kruhom i pekarskim proizvodima bila povećana pa je radi toga bitno osigurati i dostatne robne zalihe pšenice i skladišne kapacitete.

Tagovi: pšenica, prinos pšenice, Vlado Čondić Galiničić, Dražen Miloloža, poljoprivreda, hrvatska poljoprivreda
PROČITAJ I OVO
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE