GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Primorac: Oko 4500 građana prvi dan obavilo upis za trezorske zapise

Primorac: Oko 4500 građana prvi dan obavilo upis za trezorske zapise
TREZORCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2024 / 23:13
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ciljani iznos novog kruga upisa trezorskih zapisa za građane je 900 milijuna eura. Ministar financija Marko Primorac izjavio je u središnjem Dnevniku HTV-a da je prema posljednjim podacima oko 4.500 građana iskazalo interes za kupnju trezorskih zapisa.

'Radi se o građanima koji su obavili upise bilo putem naše platforme ili dolaskom u poslovnice Fine. Što se tiče uplaćenog iznosa to je negdje oko 75 milijuna eura, prvi dan', kazao je ministar Primorac. Dodao je da je interes građana i veći. Potvrdio je kako očekuje ispunjenje cilja od 900 milijuna eura koliko je planirano za dvije tranše. Kazao je da računaju i na participaciju i institucionalnih investitora.

'Pažnju ćemo prije svega posvetiti građanima. Bilo mi je drago vidjeti izjave u vašem TV prilogu gdje se vidi da su građani prepoznali ovu priliku i pokazali kako vjeruju u državne politike, prije svega politiku stabilnih javnih financija', kazao je ministar Primorac u Dnevniku HRT-a.

'Naši makroekonomski pokazatelji su sjajni, to je također vjerojatno i velika potpora našim građanima i osigurava situaciju u kojoj građani imaju povjerenja posuditi dio ušteđevine državi i za to ostvariti prinose koji su značajno veći od onoga što bi dobili od držanja štednje u komercijalnim poslovnim bankama', dodao je.

U srpnju će se obratiti građanima u vezi s narodnim obveznicama. Razmišlja se o tome da ročnost dospijeća bude od tri i 10 godina.

'Hoće li i jedno i drugo izdanje biti namijenjeno i građanima, vodimo intenzivne rasprave', izjavio je Primorac. Potom je nastojao pojasniti taj instrument i kazao da je usporediv sa štednjom ako ga građani drže do roka dospijeća. Jasno mu je da je malo teže objasniti nekome da bi desetogodišnje obveznice trebao držati do roka dospijeća, kako bi pak taj netko bio siguran da će zaraditi željeni iznos. Stoga smatra da bi se građani u tom slučaju trebali savjetovati s investicijskim stručnjacima, ali dodaje da bi se mogao očekivati dosta veliki interes za izdanja duge ročnosti.

Govoreći o državnom proračunu, ministar Primorac je rekao da je stabilan. U skladu s našim projekcijama, kaže, rastu proračunski prihodi, ali i rashodi. 'Ono što građane vjerojatno najviše zanima to je prihod od poreza na dodanu vrijednost, oni rastu negdje oko 15%, a ukupni proračunski prihodi oko 12%. Međutim i rashodi su značajno rasli. Podsjećam da su bili značajni iskoraci u povećanju plaća u javnom sektoru, što je bilo neophodno s obzirom na reformski cilj koji smo postavili', kazao je i dodao da je prosječna plaća u ožujku 1326 eura te da je to značajan porast, odnosno 78 eura u odnosu na prosječnu plaću u veljači. Istaknuo je i da su porasle mirovine, a da su u okviru rashoda investicije i izdvajanja za obnovu od potresa. Rashodi koji su opteretili javne financije nisu ništa nepredviđeno, tvrdi ministar financija.

Poručio je građanima koji upisuju trezorske zapise, da oni koji su upisali tromjesečni trezorski zapis, njima će biti 223 milijuna eura isplaćeno u petak, budući da je 30. svibnja neradni dan.

Tagovi: primorac, trezorci, obveznice, javni dug
PROČITAJ I OVO
Hrvatski kampovi rasturaju već godinama, evo zašto
KAMPOVI
Hrvatski kampovi rasturaju već godinama, evo zašto
ZAGREB - Kampovi u Hrvatskoj već godinama ostvaruju sjajne rezultate, a dobivaju i brojna međunarodna priznanja.
Poljoprivrednici na nogama: Zeleni plan će nas uništiti
OGORČENI
Poljoprivrednici na nogama: Zeleni plan će nas uništiti
BEČ - Ministri okoliša Europske unije odobrili su zakon o obnovi prirode poznatiji kao Zeleni plan. Mjesecima je bio na čekanju, no odluka je konačno donesena u ponedjeljak. Zakon je izazvao mnoge kontroverze.
Goldman Sachs ima katastrofalnu prognozu za francuske dionice
CRNE PROGNOZE
Goldman Sachs ima katastrofalnu prognozu za francuske dionice
PARIZ - Francuske dionice vjerojatno će dodatno pretrpjeti udare političkog rizika u tjednima i mjesecima koji dolaze, ali će utjecaj biti usmjeren na određena područja, prema stratezima Goldman Sachsa.
Azijska tržišta: Indeksi porasli, Australija zadržala kamatne stope
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi porasli, Australija zadržala kamatne stope
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta oporavila su se u utorak dok je Wall Street ojačao tijekom noći, a ulagači procjenjuju odluku Reserve Bank of Australia o kamatnim stopama.
Britanski tabloid: Dubrovnik je balkanski Disneyland u najgorem smislu
OŠTRO
Britanski tabloid: Dubrovnik je balkanski Disneyland u najgorem smislu
LONDON - Izgleda da je i Dubrovnik je postao žrtva masovnog turizma koji sve više živcira posjetitelje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE