GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Priljev novca u slovenske fondove najviši od 2007.

Priljev novca u slovenske fondove najviši od 2007.
KAPITAL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2015 / 12:05
Autor: SEEbiz / iCapital
ANALIZA - Danas smo odlučili ažurirati pregled ulaganja slovenskih investicijskih fondova od listopada 2007., kada su njihova ukupna ulaganja zabilježila najvišu vrijednost (2,97 mlrd EUR), do danas.
Prema podacima ATVP-a (Agencija za trg vrednostnih papirjev), u tom je periodu njihova ukupna vrijednost pala za 17% i na kraju ožujka 2015. je iznosila 2,45 mlrd EUR. Ipak, treba primijetiti da je nakon poprilično nepromijenjenih razina kroz 2012. i 2013. ukupna vrijednost ulaganja u posljednjih godinu dana porasla za 31%. Najveći doprinos tome je dao rast vrijednosti ulaganja u dionice (33%).

U strukturi ukupne imovine predvode dionice sa 74%, slijede obveznice s 11%, ulaganja u druge otvorene investicijske fondove (8%), gotovina (3%), depoziti i krediti (2%), instrumenti tržišta novca (1%), dok se na ostale oblike ulaganja odnosi 1%.

Vrijednost koju slovenski investicijski fondova imaju u domaćim dionicama danas je dosta niža. Iako je u odnosu na listopad 2007. vrijednost ulaganja u strane dionice povećana za 7%, vrijednost ulaganja u domaće dionice je pala za čak 70%.

Osvrnuli bismo se još na vrijednost neto priljeva u fondove koji u ožujku bilježe 32m EUR, nakon 24m EUR zabilježenih u veljači. To su ujedno bila i dva mjeseca s najvećim rastom još od rekordnih mjeseci iz pretkrizne 2007. godine. Treba imati na umu da je nekoliko slovenskih kompanija, među kojima su najznačajnije Cinkarna Celje, Telekom Slovenije, Pivovarna Laško i Alpetour trenutno u procesu prodaje.

Računajući vrijednost udjela koje u njima drže fondovi i manjinski dioničari, prodajom bi se moglo doći do dodatnih skoro pola mlrd EUR za koje bi fondovi trebali naći novu namjenu (što bi se moglo pozitivno odraziti na cijenu dionica u koje će ulagati).

www.icapital.hr

Tagovi: slovenski fondovi, ATVP, Pivovarna Laško, Cinkarna, Telekom Slovenije
PROČITAJ I OVO
Oprezna trgovina na europskim tržištima
TRŽIŠTE KAPITALA
Oprezna trgovina na europskim tržištima
FRANKFURT - Na europskim se burzama u četvrtak ujutro trguje oprezno jer nakon višetjednog rasta cijena dionica ulagači trenutno nisu skloni dodatno riskirati zbog daljnjeg brzog širenja koronavirusa u Europi.
Cjepivo stiže u Hrvatsku već kroz nekoliko tjedana
CIJEPLJENJE
Cjepivo stiže u Hrvatsku već kroz nekoliko tjedana
ZAGREB - Kao distributer za sva cjepiva protiv korone u Hrvatskoj izabrana je tvrtka Medoka koja mora osigurati skladištenje i distribuciju cjepiva.
Crni petak: Kako vas trgovci pokušavaju navesti da kupujete
PSIHOLOGIJA
Crni petak: Kako vas trgovci pokušavaju navesti da kupujete
ZAGREB - Cijena izgleda nikad povoljnija, a odbrojavanje do isteka popusta visi vam nad glavom - bolje je da kupite odmah.
Azijska tržišta: Indeksi na novim rekordnim razinama
OPTIMIZAM
Azijska tržišta: Indeksi na novim rekordnim razinama
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica dosegnule nove rekordne razine, zahvaljujući nastavku euforije u vezi cjepiva protiv covida-19 i nadi ulagača u nove poticajne mjere u američkom gospodarstvu.
Wall Street: Slabiji podaci s tržišta rada spustili indekse
KOREKCIJA
Wall Street: Slabiji podaci s tržišta rada spustili indekse
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu Dow Jones i S&P 500 indeks skliznuli s rekordnih razina jer su ulagače pokolebali slabiji nego što se očekivalo podaci s tržišta rada, kao i vijesti o daljnjem širenju koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE