GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prihodi i dobit Intela pali zbog pada prodaje PC-a

Prihodi i dobit Intela pali zbog pada prodaje PC-a
LOŠA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.10.2015 / 10:55
Autor: SEEbiz / H
SAN FRANCISCO - Američki tehnološki div Intel ostvario je u proteklom tromjesečju manje prihode i dobit nego u istom lanjskom razdoblju, a snizio je i prognoze rasta prihoda u svom visoko profitabilnom segmentu proizvodnje čipova za podatkovne centre, navodeći kao razlog smanjenu potrošnju kompanija u uvjetima slabog rasta globalnog gospodarstva.
Intelova neto dobit u trećem je kvartalu smanjena na 3,11 milijardi dolara, gotovo 6 posto u odnosu na 3,32 milijarde dolara u istom razdoblju prošle godine, pokazalo je u utorak objavljeno financijsko izvješće najvećeg svjetskog proizvođača čipova. Neto prihodi u istom su razdoblju smanjeni na 14,47 milijardi dolara, sa 14,55 milijardi dolara godinu dana ranije.

Također, Intel je izvijestio da su mu prihodi u segmentu osobnih računala (PC) smanjeni za 7,5 posto u trećem kvartalu, na 8,51 milijardu dolara. Globalne isporuke PC-a u tom su razdoblju smanjene za 7,7 posto, pokazali su podaci istraživačke tvrtke Gartner.

Intel je računao s time da će im poslovanje vezano za podatkovne centre pomoći kompenzirati slabiju potražnju za čipovima koji se u koriste u osobnim računalima a čija proizvodnja Intelu inače generira najveće prihode.

U utorak je Intel objavio da će poslovanje s podatkovnim centrima u 2015. godini ostvariti rast po niskim dvoznamenkastim stopama, dok su u prijašnjim prognozama procjenjivali rast od oko 15 posto.

Taj segment poslovanja, inače drugi po veličini prihoda koje generira, u prvom je kvartalu zabilježio rast od 19,2 posto, u drugom od 9,7 posto, a u trećem kvartalu od 12 posto.

Kompanije je također snizila prognoze kapitalne potrošnje i to već treći put, na 7,3 milijardi dolara. U ranijim prognozama prognozirali su kapitalne izdatke od 7,7 milijardi dolara, plus/minus 500 milijuna dolara.

Intel u četvrtom kvartalu očekuje prihode od 14,8 milijardi dolara, plus/minus 500 milijuna. Srednja očekivana vrijednost predstavlja marginalno povećanje u odnosu na godinu ranije.

Po objavi prognozi prihoda, Intelove su dionice u trgovanju nakon zatvaranja burzi u utorak oslabile više od 3 posto. Do jučerašnjeg zatvaranja tržišta, kada su im cijene iznosile 32,04 dolara, Intelove su dionice od početka godine izgubile na vrijednosti 11,7 posto, što je veći pad od onog sveobuhvatnog burzovnog indeksa za sektor proizvodnje čipova koji je u istom razdoblju iznosio 9,4 posto.

Tagovi: Intel, čipovi, osobna računala
PROČITAJ I OVO
Jen najslabiji u deset mjeseci
FOREX
Jen najslabiji u deset mjeseci
LONDON - Dolar je u četvrtak na međunarodnim tržištima ojačao prema košarici drugih najznačajnijih svjetskih valuta, dosegnuvši nakratko najviše razine od svibnja 2017. godine, nakon neočekivanog oštrog pada cijene japanskog jena. ,
Odlične vijesti sa sajma u Münchenu: Ove godine očekivani rast prometa s njemačkog tržišta do 3%
SIGNALI
Odlične vijesti sa sajma u Münchenu: Ove godine očekivani rast prometa s njemačkog tržišta do 3%
MUNCHEN - Posebna novost na ovogodišnjem sajmu je i osvježeni vizualni izgled štanda HTZ-a koji je, uoči nadolazećeg Europskog nogometnog prvenstva, obogaćen elementima crveno bijelih kvadratića.
Što donose izmjene Zakona o tržištu kapitala?
REGULATIVA
Što donose izmjene Zakona o tržištu kapitala?
ZAGREB - Zakonom o tržištu kapitala će biti pojednostavljena procedura izdavanja prospekta za sudionike na tržištu kapitala, ali i dane veće ovlasti Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga u segmentu korporativnog upravljanja izdavatelja vrijednosnih papira.
Oprezna trgovina na europskim tržištima
BEZ RIZIKA
Oprezna trgovina na europskim tržištima
FRANKFURT - Na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica skliznule s rekordnih razina, dok ulagači prate vijesti o širenju koronavirusa izvan Kine.
Badel 1862 izvijestio o smanjenju broja dionica
DIONICE
Badel 1862 izvijestio o smanjenju broja dionica
ZAGREB - Na temelju ovlaštenja Glavne skupštine od 13. siječnja 2020., donijela odluku o povlačenju 2.976.929 stečenih vlastitih dionica bez smanjenja temeljnog kapitala te je nastavno na navedeno usklađen podatak o broju dionica u Statutu Društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE