GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pričaju o domaćoj proizvodnji, a uvozimo sve više voća i povrća

Pričaju o domaćoj proizvodnji, a uvozimo sve više voća i povrća
HRANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.06.2020 / 22:32
Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
ZAGREB - Unatoč brojnim akcijama pomoći domaćim poljoprivrednicima, uvoz voća i povrća se ne smanjuje, piše Slobodna Dalmacija.

Samo u prva dva mjeseca ove godine u Hrvatsku je uvezeno povrća u vrijednosti od 29 milijuna eura, od čega najviše krumpira (pet milijuna eura, odnosno 9000 tona kad je u pitanju količina). Najviše se uvozio sjemenski krumpir, nabavili smo ga čak 20 posto više negoli u istom razdoblju prošle godine.

Onaj tko čita deklaracije kad ide u trgovinu, zna koliko je izdašna ponuda stranog voća na policama. To potvrđuju i brojke; lani smo, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, uvezli voća i orašastih plodova, agruma i lubenica u vrijednosti od 35,6 milijuna eura, što je za 18,3 posto više negoli lani.

Količinski je uvoz bio nešto manji u odnosu na godinu ranije, za oko 1,8 posto.

Gotovo 60 posto uvoza otpada na banane i agrume, a slijede orašasti plodovi na koje otpada 11 posto ukupne vrijednosti uvoza.

Velike brojke bilježimo, međutim, i kad je u pitanju uvoz kultura koje i u Hrvatskoj tradicionalno uspijevaju; u prva dva mjeseca ove godine uvezli smo, primjerice, 1545 tona jabuka, od čega petinu iz Poljske, a krušaka 1247 tona, mahom iz Italije.

Osim što su nam dućani puni krumpira iz uvoza, ali ne ciparskog, nego pretežno nizozemskog i njemačkog, ni u proizvodnji brojnih drugih kultura nismo samodostatni. Crvenog luka ili kapule uvezli smo gotovo 6000 tona, od čega polovicu iz Nizozemske, poljoprivredne velesile.

Po količinama slijede mrkva, repa, cikla i turovac – u prva dva mjeseca ove godine u Hrvatsku je uvezeno više od 3000 tona spomenutih kultura, a trećina toga je stigla iz Srbije.

Kad je u pitanju zelena salata, najeli smo se najviše one iz Srbije; 1000 tona od ukupno uvezenih 1923 tone. Ni za podrijetlo kupusa, cvjetače i kelja više ne možemo biti sigurni – i ove su kulture visoko na listi uvezenog povrća, s gotovo 2000 tona u samo prva dva mjeseca ove godine.

Koje uopće voće i povrće Hrvatska proizvede dovoljno za potrebe svoga stanovništva, pitali smo nadležne u Ministarstvu poljoprivrede.

– Republika Hrvatska je u 2018. godini bila samodostatna u proizvodnji voća za kulture trešnje i višnje (128,43 posto potreba), te u proizvodnji mandarina (102,60 posto vlastitih potreba). U proizvodnji voća približno smo samodostatni u proizvodnji jabuka (92,03 posto), šljive proizvodimo za 68 posto vlastitih potreba, a jagode 57,76 posto.

U proizvodnji povrća, Republika Hrvatska donekle je samodostatna u proizvodnji kupusa (90,12 posto), samodostatnost lubenica i dinja je 77,15 posto, krastavaca 71,04 posto, svježih rajčica 71 posto, a krumpira 66,99 posto – objašnjavaju iz Ministarstva.

S obzirom na navedeno, zanimalo nas je postoji li bojazan od nestašice određenog voća i povrća ako na jesen dođe do drugog vala epidemije koronavirusa i, slijedom toga, zatvaranja granica, piše Slobodna Dalmacija.

– Ministarstvo poljoprivrede je svjesno problema u kojem se Hrvatska usred drugog vala pandemije koronavirusa može naći, svakako da postoji mogućnost da određene kulture budu nedostupne na domaćem tržištu RH (govorimo o voću i povrću koje uspijeva u suptropskom i tropskom klimatskom području).

Ulažemo, međutim, dodatne napore kako bi hrvatski proizvođači voća i povrća opskrbili domaće tržište. Sredstva programa potpore primarnim proizvođačima u sektoru biljne proizvodnje i sektoru stočarstva usmjerena su na podsektore navedenih grana poljoprivrede koji su najviše stradali od posljedica ugroze, a to su u prvom redu podsektori povrća i voća, te proizvodnje koje se odvijaju u zatvorenim prostorima, kratkog su obrtnog intervala te imaju veća početna ulaganja – objašnjavaju iz Ministarstva.

Evo što se najviše uvozilo u prva dva mjeseca 2020. godine

VOĆE

1) agrumi (svježi ili suhi) – 15.303 t

2) banane – 13.980 t

3) jabuke – 1545 t

4) kruške – 1247 t

5) grožđe (svježe ili stolno) – 480 t

POVRĆE

1) krumpir – 9000 t

2) crveni luk  – 5627 t

3) mrkva, repa, cikla, turovac – 3052 t

4) zelena salata – 1923 t

5) kupus, cvjetača, korabica, kelj – 1671 t

Tagovi: voće, povrće, sjemenski krumpir, mrkva, cikla, repa, salata, banane, agrumi, maloprodaja, poljoprivreda
PROČITAJ I OVO
Vrijednost zlata blizu 2.050 dolara, ulagači traže sigurnost
ZLATO
Vrijednost zlata blizu 2.050 dolara, ulagači traže sigurnost
NEW YORK - Cijena zlata zadržala se u četvrtak blizu 2.050 dolara po unci, potaknuta snažnom potražnjom u razdoblju izražene nesigurnosti zbog velikog broja zaraženih Covidom 19 i zastoja u pregovorima o novim poticajima u SAD-u.
Viganj iznenađujući dobitnik ovogodišnje turističke sezone
USPJESI
Viganj iznenađujući dobitnik ovogodišnje turističke sezone
VIGANJ - U Vignju su, zahvaljujući ruži vjetrova, otkrili svoju poslovnu nišu: kitesurfing, a fanatični zaljubljenici u taj fantastičan sport ne mogu mu odoljeti ni u doba pandemije.
Katastrofalna produktivnost hrvatske prehrambene industrije
ZAOSTAJANJE
Katastrofalna produktivnost hrvatske prehrambene industrije
ANALIZA - U 2017. godini produktivnost hrvatske prehrambene industrije bila je na razini 51 posto prosjeka EU, a za najboljim EU zemljama imamo ogroman zaostatak.
Kanari nude osiguranje kako bi privukli turiste
POTEZI
Kanari nude osiguranje kako bi privukli turiste
BARCELONA - Kanarske vlasti, kako bi privukle turiste i uklonile njihove strahove od dodatnih troškova zbog eventualne zaraze koronavirusom, nude besplatno osiguranje koje pokriva sve dodatne troškove u slučaju da obole od covida-19.
EU tržišta: Rezultati Glencorea izazvali na oprez
TRŽIŠTE KAPITALA
EU tržišta: Rezultati Glencorea izazvali na oprez
FRANKFURT - Na europskim su burzama u četvrtak ujutro burzovni indeksi blago pali, nakon jučerašnjeg rasta, jer kvartalni poslovni rezultati kompanija nisu impresivni i jer su splasnule nade u brzi oporavak gospodarstava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE