GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminuo Petar Selem

Preminuo Petar Selem
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.06.2015 / 09:23
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Preminuo je Petar Selem, hrvatski povjesničar, književnik, egiptolog, kazališni redatelj, kazališni kritičar, esejist, teatrolog i likovni kritičar, ukratko jedan od najstaknutijih hrvatskih intelektualaca.
Selem je rođen 23. svibnja 1936. u Splitu. Završio je klasičnu gimnaziju, studirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, na Književnom fakultetu u Strasbourgu i na Akademiji za kazališnu umjetnost u Zagrebu. Doktorirao je iz povijesnih znanosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (VSS, prof. povijesnih znanosti, redovni sveučilišni profesor u trajnom zvanju).

Bio je i član HDZ-a te bliski prijatelj bivšeg premijera Ive Sanadera, ali i zastupnik u petom sazivu Hrvatskog sabora od 2003. do 2008. godine.

Režirao je sedamdesetak dramskih i opernih predstava u svim nacionalnim kazalištima u Hrvatskoj (Zagreb, Rijeka,Split, Osijek, Dubrovnik), na najvažnijim hrvatskim festivalima - Zagrebački biennale suvremene glazbe, Dubrovački ljetni festival, Splitsko ljeto, Varaždinske barokne večeri, te u brojnim kazalištima u svijetu: Boljšoj teatar u Moskvi, Veliki teatar opere i baleta u Sankt Peterburgu, Norveška opera u Oslu, Državna opera u Pragu, Festspielhaus u Salzburgu, Festival Puccini u Torre del Lago, La Mama Theatre u New Yorku...

Od 1968. do 1971. bio je član povijesnog Upravnog odbora Matice hrvatske, urednik časopisa "Kritika" (1969-1971) i član prvog uredništva Hrvatskog tjednika (1971). Nakon obnove časopisa "Kolo" Matice hrvatske postao je njegov urednik (od 1992. do 1994.).

Godine 1991. obnašao je dužnost umjetničkog direktora Dubrovačkog ljetnog festivala, a od 1992. do godine 2000. umjetničkog direktora Hrvatske radiotelevizije.

Za svoj rad nagrađen je brojnim nagradama i priznanjima (Nagrada Grada Zagreba, Nagrada hrvatskog glumišta (tri puta), nagrada "Petar Brečić", Nagrada Biennala opere u Ljubljani) i td. Odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Bio je i član Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva dramskih umjetnika te član radnik Matice hrvatske.

Iza sebe je ostavio suprugu te dvoje djece.

Tagovi: Petar Selem, HDZ, Teatar &TD, Ivo Sanader, Matica hrvatska, Dubrovačke ljetne igre
PROČITAJ I OVO
Bitcoin potopljen, ušao u medvjeđe tržište
POTOP
Bitcoin potopljen, ušao u medvjeđe tržište
NEW YORK - Vrijednost bitcoina u petak je potopljena gotovo osam posoto pa je najpopularnija kriptovaluta pala na najnižu razinu u sedam tjedana.
Australija uvodi ograničenja putovanja za devet južnoafričkih zemalja
POTEZI
Australija uvodi ograničenja putovanja za devet južnoafričkih zemalja
MELBOURNE - Australija je u subotu uvela ograničenja osobama koje su boravile u devet južnoafričkih zemalja zbog zabrinutosti novim sojem koronavirusa "omicronom", pri čemu vlada zahtijeva 14-dnevnu karantenu i za australske državljane koji se vraćaju iz tih zemalja, rekao je ministar zdravstva Greg Hunt.
Novi sojevi koronavirusa održavaju ograničenja putovanja u svim regijama svijeta
OGRANIČENJA
Novi sojevi koronavirusa održavaju ograničenja putovanja u svim regijama svijeta
ZAGREB - Novi sojevi koronavirusa 'održavaju' ograničenja putovanja u svim svjetskim regijama, pri čemu ograničenja još uvijek ima 98 posto svih odredišta u svijetu, a jedno od pet i dalje ima potpuno zatvorene granice, podaci su iz novog izdanja izvješća Svjetske turističke organizacije-UNWTO o ograničenjima putovanja.
Zagrebačka burza: Pad u skladu s globalnim kretanjima
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad u skladu s globalnim kretanjima
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak je ostvaren znatno veći promet nego prethodnih dana, dok su Crobex indeksi pratili pad svjetskih burzi, koje su pod pritiskom zbog širenja nove varijante koronavirusa.
Dolarov indeks oslabio zbog pojave nove varijante virusa
FOREX
Dolarov indeks oslabio zbog pojave nove varijante virusa
LONDON - Tečaj dolara u petak je oslabio prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima nakon vijesti o pojavi nove varijante koronavirusa, što je uznemirilo investitore i okrenulo ih valutama koje percipiraju sigurnim lukama za kapital u neizvjesnim vremenima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE