GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminuo Petar Selem

Preminuo Petar Selem
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.06.2015 / 09:23
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Preminuo je Petar Selem, hrvatski povjesničar, književnik, egiptolog, kazališni redatelj, kazališni kritičar, esejist, teatrolog i likovni kritičar, ukratko jedan od najstaknutijih hrvatskih intelektualaca.
Selem je rođen 23. svibnja 1936. u Splitu. Završio je klasičnu gimnaziju, studirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, na Književnom fakultetu u Strasbourgu i na Akademiji za kazališnu umjetnost u Zagrebu. Doktorirao je iz povijesnih znanosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (VSS, prof. povijesnih znanosti, redovni sveučilišni profesor u trajnom zvanju).

Bio je i član HDZ-a te bliski prijatelj bivšeg premijera Ive Sanadera, ali i zastupnik u petom sazivu Hrvatskog sabora od 2003. do 2008. godine.

Režirao je sedamdesetak dramskih i opernih predstava u svim nacionalnim kazalištima u Hrvatskoj (Zagreb, Rijeka,Split, Osijek, Dubrovnik), na najvažnijim hrvatskim festivalima - Zagrebački biennale suvremene glazbe, Dubrovački ljetni festival, Splitsko ljeto, Varaždinske barokne večeri, te u brojnim kazalištima u svijetu: Boljšoj teatar u Moskvi, Veliki teatar opere i baleta u Sankt Peterburgu, Norveška opera u Oslu, Državna opera u Pragu, Festspielhaus u Salzburgu, Festival Puccini u Torre del Lago, La Mama Theatre u New Yorku...

Od 1968. do 1971. bio je član povijesnog Upravnog odbora Matice hrvatske, urednik časopisa "Kritika" (1969-1971) i član prvog uredništva Hrvatskog tjednika (1971). Nakon obnove časopisa "Kolo" Matice hrvatske postao je njegov urednik (od 1992. do 1994.).

Godine 1991. obnašao je dužnost umjetničkog direktora Dubrovačkog ljetnog festivala, a od 1992. do godine 2000. umjetničkog direktora Hrvatske radiotelevizije.

Za svoj rad nagrađen je brojnim nagradama i priznanjima (Nagrada Grada Zagreba, Nagrada hrvatskog glumišta (tri puta), nagrada "Petar Brečić", Nagrada Biennala opere u Ljubljani) i td. Odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Bio je i član Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva dramskih umjetnika te član radnik Matice hrvatske.

Iza sebe je ostavio suprugu te dvoje djece.

Tagovi: Petar Selem, HDZ, Teatar &TD, Ivo Sanader, Matica hrvatska, Dubrovačke ljetne igre
PROČITAJ I OVO
Goldman Sachs: Na početku smo dugoročnog trenda rasta cijene bakra
BAKAR
Goldman Sachs: Na početku smo dugoročnog trenda rasta cijene bakra
NEW YORK - Cijene bakra u utorak su porasle na najvišu razinu od ožujka 2013. godine, dosegnuvši 7.719 američkih dolara po metričkoj toni nakon jače proizvodne aktivnosti od očekivane u Kini i Južnoj Koreji.
Beogradska berza: NIS zaslužan za rast prometa
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: NIS zaslužan za rast prometa
BEOGRAD - Promet na domaćem tržištu akcija znatno se oporavio danas, najviše zahvaljujući trgovanju akcijama Naftne industrije Srbije, dok su BELEX indeksi ostvarili mešovite rezultate.
UNWTO: Oko 70 posto odredišta ublažilo ograničenja putovanja
OGRANIČENJA
UNWTO: Oko 70 posto odredišta ublažilo ograničenja putovanja
PARIZ - Oko 70 posto svih svjetskih odredišta u posljednjih mjesec dana ublažilo je ograničenja putovanja te sada samo jedno od četiri i dalje drži svoje granice potpuno zatvorenima za međunarodne turiste, podaci su iz novog izdanja izvješća o ograničenjima putovanja Svjetske turističke organizacije (UNWTO).
Zagrebačka burza: Valamar na najvišoj razini u šest mjeseci, indeksi i dalje rastu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar na najvišoj razini u šest mjeseci, indeksi i dalje rastu
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u srijedu su indeksi ponovno snažno porasli, već treći dan zaredom, pa su im dobitci u tom razdoblju premašili tri posto.
Deloitte: Korona možda ipak neće u potpunosti ugroziti blagdansku kupnju
SHOPPING
Deloitte: Korona možda ipak neće u potpunosti ugroziti blagdansku kupnju
ZAGREB - Covid-19 možda ipak neće potpuno ugroziti blagdanske kupovine, iako zbog zabrinutosti kupci namjeravaju oprezno trošiti - u prosjeku sedam posto manje nego lani, a mijenjaju se i način i mjesto kupovine pa se rast očekuje samo u segmentu internetske potrošnje, dok će sve ostalo pasti, pokazalo je istraživanje Deloittea.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE