GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Premijera predstave "A gdje je revolucija, stoko?" Montažstroja 15. siječnja

Premijera predstave
KAZALIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.01.2015 / 11:28
Autor: Montažstroja 15. siječnja
ZAGREB - Predstava "A gdje je revolucija, stoko?" Boruta Šeparovića, kojom umjetnički kolektiv "Montažstroj" završava obilježavanje četvrt stoljeća djelovanja tijekom kojih je kontinuirano upozoravao na probleme u društvu, premijerno će se izvesti 15. siječnja u Zagrebačkom kazalištu mladih.
Montažstroj tom predstavom propituje suvremenu komodifikaciju društvenog bunta nastalog nakon albuma "Paket aranžman" i jugoslavenskog novog vala, a nastala je na temelju autocenzurirane i montirane snimke predstave "MČŽPC" (kratica za stih iz pjesme grupe Šarlo Akrobata s tog albuma, "Mali čovek želi preko crte"), koja je nakon nekoliko izvedbi zabranjena zbog kršenja autorskih prava.

Najavljena kao predstava "nastala u napetosti i neskladu između konteksta osakaćenog cenzurom i autocenzure koja je postala kontekst", "A gdje je revolucija, stoko?" progovara o današnjem društvu u kojem je novac najveća vrijednost, o taštini, licemjerju i nedosljednosti, sveopćoj apatiji.

Predstava je motivirana zabranom i problemom kršenja autorskih prava, ali važnije pitanje koje postavlja je ono o autocenzuri na koju pristajemo svi mi, od novinara do umjetnika, rekao je za Hinu njezin autor Borut Šeparović. Njome istražujemo što smo i kao umjetnici spremni napraviti za društvene promjene, koliko se umjetnost prilagođava kako bi opstala u uvjetima u kojima živimo, u uvjetima tržišta koje zahtijeva gomilu kompromisa, dodao je.

Naslov predstave poruka je grafita anonimnog autora iz polovice devedesetih s pitanjem na koje, smatra redatelj, odgovor treba dati u sinergiji s obzirom na to da se u obraćanju zbirnoj imenici 'stoko' odnosi na sve nas.

Šeparović kaže kako teme koje nameće sam naslov sažimaju sve ono čime se "Montažstroj" bavio u proteklih 25 godina, a niti sebe ne izuzima iz svojevrsne kritike grafita upućene apatičnim građanima.

Možda nam se čini da odgovor na pitanje "A gdje je revolucija, stoko?" nije optimističan - upravo zato smatram potrebnim osvijestiti da smo svi na neki način ta "stoka" i da neke pojedinačne prozivke ne pogađaju bit problema. Revolucija je strašno potrošena i komodificirana riječ, pojavljuje se čak i u marketinškim kampanjama, ali je tema društvenih promjena i boljeg života univerzalna, istaknuo je.

Predstava je praizvedena na prošlogodišnjem Beogradskom internacionalnom teatarskom festivalu - Bitef, kada je Montažstroj postao prva hrvatska skupina koja je imala priliku otvoriti taj ugledni festival. Osvojila je posebnu nagradu žirija kao "izuzetna refleksija o poziciji umjetnika u suvremenom društvu provedena kroz ponovno promišljanje i inscenaciju njegovog već postojećeg, a kontroverznog materijala", a bila je i odlično prihvaćena od publike i kritike.

Uz koncept i režiju Šeparović potpisuje glazbenu produkciju i oblikovanje zvuka (s Konradom Mulvajem). Koreograf i asistent režije je Nataša Mihoci, a izvođači Buga Klara Blanuša, Andreja Dodig, Nataša Mihoci, Konrad Mulvaj, Ante Perković.

Tagovi: A gdje je revolucija, stoko?, Montažstroj, Borut Šeparović, Paket aranžman, Šarlo Akrobata
PROČITAJ I OVO
Goldman Sachs prognozira strelovit rast cijene bakra
BAKAR
Goldman Sachs prognozira strelovit rast cijene bakra
NEW YORK – Robni analitičari Goldman Sachsa kažu da je bakar nova nafta i predviđaju rast cijene crvenog metala na 11.000 američkih dolara po metričkoj toni
Dow Jones na novom rekordu nakon odličnih rezultata i dobrih svježih podataka
REKORDI
Dow Jones na novom rekordu nakon odličnih rezultata i dobrih svježih podataka
NEW YORK - Wall Street je i u četvrtak bio preplavljen optimizmom, a to se najviše može zahvaliti brojnim dobrim poslovnim rezultatima, a i kvalitetnim makroekonomskim podacima.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi blago pali drugi dan zaredom
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi blago pali drugi dan zaredom
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su glavni dionički indeksi blago pali, drugi dan zaredom, uz i dalje skroman promet, pri čemu su u fokusu invstitora bile dionice Adris grupe.
Beogradska berza: Indeksi potonuli dublje, trgovanje akcijama podbacilo
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi potonuli dublje, trgovanje akcijama podbacilo
BEOGRAD – Promet na domaćem tržištu akcija je podbacio danas, a BELEX indeksi su povećali gubitke.
Udruge njemačkih prijevoznika protiv popusta kod kazni za vozače iz Hrvatske
PROTIVLJENJE
Udruge njemačkih prijevoznika protiv popusta kod kazni za vozače iz Hrvatske
BERLIN - Udruga profesionalnih vozača teretnih vozila Njemačke Camion Pro kritizirala je praksu Saveznog ureda za teretni promet (BAG) koji vozačima teretnih vozila iz istočnoeuropskih zemalja, uključujući hrvatske, kazne u prometu i za nepridržavanje pravila o pauzama smanjuje i do 50 posto, priopćeno je u četvrtak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE