GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Premijera Diogeneša na otvaranju Ljeta na Opatovini

Premijera Diogeneša na otvaranju Ljeta na Opatovini
TEATAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.07.2015 / 20:58
Autor: Jurica Ilić
ZAGREB - Kazališna družina Histrion slavi 40. obljetnicu postojanja i 30. godinu festivalske manifestacije "Ljeto na Opatovini", koje će biti otvoreno u subotu 11. srpnja premijerom predstave "Diogeneš" Tituša Brezovačkog. No kome se žuri može tu predstavu pogledati i na pretpremijerama u četvrtak i petak (9. i 10. srpnja), a predstave će se izmjenjivati tijekom srpnja i kolovoza.
Riječ je o poznatom komadu Tituša Brezovačkog, čije se režije ovog puta prihvatio osnivač i vođa Histriona Zlatko Vitez, čijem zalaganju možemo zahvaliti uprizorenje niza manje poznatih ili zanemarenih ostvarenja većinom autora kajkavskog izričaja. Tituš Brezovački je bio bolje sreće, pa je i najpoznatiji iz tog kajkavskog kruga. O njemu još 1925 godine u "Kazališnom listu" piše Branko Gavella, citiramo taj tekst:

"U prvom redu ja to djelo smatram njegovom najboljom komedijom, snažnijom i sočnijom od „Grabancijaša dijaka" istoga autora. To će djelo pokazati, da je u kajkavskoj književnosti jezik bio vanredno izrađen: s jedne se strane bogatstvom kajkavskih riječi, koje u „Diogenešu" dolaze, može izraziti sve najsuptilnije nijanse duhovitih obrata pučke šaljivosti; s druge se strane tim riječnikom mogla iskonstruirati takova frazeologija latinske elegancije, da se njome mogu izraziti i najkompliciranije misli. Ukratko – a ja sam uvjeren, da u tome ne pretjerujem – kajkavci su imali ono što mi još danas nemamo, pravi književni jezik.

Taj jezik nije bila mehanička fotografija jedinog dijalekta, nego podatni materijal za izražavanje i najapstraktnijih predodžaba, a da je pored toga uvijek bio u vezi sa živim jezikom. Eto, već je dakle s te vanredne jezične strane trebalo iznijeti tu kajkavsku komediju, punu slatkoga govornog čara. Brezovački je pun komičnih scena, koje su apsolutne teatarske, ma da nisu u vezi s glavnom radnjom. Ta je radnja, kopija nepoznatog njemačkog uzora uostalom, Brezovačkom samo prilika, da prospe bogatstvo svoga komičnog genija u malim veselim epizodama; i ja držim, da su te epizode, koje vriju proposnom radosti, sigurno njegova vlastita invencija, jer su toliko horvacke, kajkavske, zagrebačke po svom karakteru, da o tom ne može biti sumnje. Te satiričke scene nigdje nisu žučljive, svuda je humor prožet blagom dobrotom, našom plavom zagorskom dobrotom, iako je samoj komediji glavni onoj stari motiv koga Nijemci nazivaju „der gerprellte Preller", i koji se često vraća u sličnim komadima još onima od Kasperl-teatra i Commedia dell arte, blaga jedna dobrota, koja sve suprotnosti hoće da izgladi u miru božjem."

U ovoj postavi "Diogeneša" glumi birana glumačka ekipa: Ronald Žlabur, Davor Svedružić, Adam Končić, Željko Duvnjak, Zlatko Savić i Slobodan Milovanović, te lijepe Histrionke Erna Rudnički, Marija Borić, Dinka Vuković i Ana Majhnec.

Histrionske obljetnice nisu možda velike za čovječanstvo, ali su nemjerljivo korisne za Zagreb i hrvatsku kazališnu kulturu i književnost, jer su kroz ta tri desetljeća obogatila zagrebačku kulturnu pustinju u dugim toplim ljetima. Pokušavali su i drugi po istom receptu u isto vrijeme progurati i svoje slične projekte, ali očigledno nisu bili dobro cjepljeni ili jednostavno nisu imali Histrionsku snagu, šarm ili vrijednost, premda se ponešto ustaljuje posljednjih godina...

Na Opatovini će se također paralelno odvijati i Kabare scena Gumbek, na kojoj će se izmijeniti čak sedam predstava, dok će jadransku obalu i "mala mista" obilaziti tradicionalni histrionski brod s predstavom talijanskog nobelovca Daria Foa "Ne plaćamo! Ne plaćamo!" s povremenim izletima na kopno. No pričekajmo press konferenciju Histriona u četvrtak za ostale detalje!

Tagovi: Diogeneš, Ljeto na Opatovini, Histrioni, Tituš Brezovački, Zlatko Vitez
PROČITAJ I OVO
Rekordni priljev kapitala na tržište kriptovaluta
KRIPTOVALUTE
Rekordni priljev kapitala na tržište kriptovaluta
NEW YORK - Iako je pozitivni niz bitcoina prekinut, investitori i dalje ulažu velike svote u kriptovalute.
Čudo zvano GameStop: Mali investitori bacili na koljena velike fondovske igrače
KATAPULT
Čudo zvano GameStop: Mali investitori bacili na koljena velike fondovske igrače
NEE YORK - Dionice GameStopa prošle su godine u travnju vrijedile samo 2,80 dolara, a u srijedu su se mogle prodati za nevjerojatnih 340 dolara.
Grantham: Burzama prijeti jedan od najvećih lomova u povijesti
UPOZORENJE
Grantham: Burzama prijeti jedan od najvećih lomova u povijesti
NEW YORK - U Goldman Sachsu odbacuju tvrdnju da su burze jako precijenjene. S obzirom na prinose obveznica i cijenu novca, indeksi se i dalje trguju ispod povijesnog prosjeka, rekli su svojim klijentima.
Nastavak anemične trgovine na Beogradskoj berzi
CLOSING BELL BSE
Nastavak anemične trgovine na Beogradskoj berzi
BEOGRAD – Pokazatelji o današnjem prometu na domaćem tržištu akcija i vrednostima indeksa Beogradske berze i dalje su tmurni.
Slovenija izdala 60-godišnje euroobveznice
OBVEZNICE
Slovenija izdala 60-godišnje euroobveznice
LJUBLJANA - Slovenija se u srijedu na međunarodnom financijskom tržištu zadužila za 500 milijuna eura putem državnih obveznica sa 60-godišnjim dospijećem, što je najduža ročnost do sada, objavilo je slovensko ministarstvo financija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE