GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Premije rasle pod utjecajem životnih osiguranja

Premije rasle pod utjecajem životnih osiguranja
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.10.2015 / 19:10
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ukupna zaračunata premija 25 društava za osiguranje u Hrvatskoj krajem rujna iznosila je 6,72 milijarde kuna, što je 2,4 posto ili gotovo 160 milijuna kuna više nego u istom lanjskom razdoblju, a na što je utjecao snažan rast premije u segmentu životnih osiguranja, objavio je u srijedu Hrvatski ured za osiguranje (HUO).
U segmentu životnih osiguranja ukupna je zaračunata premija krajem rujna iznosila 2,17 milijardi kuna, što je 283,7 milijuna kuna ili 15 posto više nego krajem devetog mjeseca prošle godine.

Segment neživotnih osiguranja i nadalje pak bilježi pad zaračunate premije, krajem rujna premija je iznosila 4,55 milijardi kuna, što je na godišnjoj razni pad za 2,6 posto ili za 124 milijuna kuna.

Promatrano prema ukupnoj premiji, na kraju rujna najveći je tržišni udio držalo Croatia osiguranje, s 1,88 milijardi kuna premije, što čini 28 postotni udio na hrvatskom tržištu osiguranja. Drugi je Allianz, s 958,02 milijuna kuna ukupne premije i tržišnim udjelom od 14,26 posto, a treći je Euroherc, čija je premija na kraju rujna iznosila 604,75 milijuna kuna, što je 9-postotni tržišni udio.

Značajan rast ukupne premije u životnim osiguranjima rezultat je znatnog rasta premije kod više osiguravajućih društava, a posebice skoka premije najvećeg hrvatskog osiguravatelja, koji u tom segmentu drži drugo mjesto.

Prvo mjesto u segmentu životnih osiguranja drži Allianz, koji s premijom na kraju rujna od 411,9 milijuna kuna, drži gotovo 19 posto tržišta, a s udjelom od 18,1 posto slijedi Croatia osiguranje, s premijom od 392,8 milijuna kuna. Premija Croatia osiguranja u segmentu životnih osiguranja na godišnjoj razini bilježi rast za 49,4 posto, a po dvoznamenkastim stopama rasle su uz ostalo i premije Uniqa osiguranja (10,1 posto, na 230,58 milijuna kuna), Erste osiguranja (32,9 posto, na 143,9 milijuna kuna), dok je po najvišoj stopi, za čak 105,6 posto, rasla zaračunata bruto premija u životnim osiguranjima Generali osiguranja, na 171,4 milijuna kuna.

U segmentu neživotnih osiguranja Croatia osiguranje sa zaračunatom premijom od 1,49 milijardi kuna, zauzima najveći tržišni udio, 32,7 posto. No, premija CO-a u segmentu 'neživota' je na godišnjoj razini pala za gotovo 7 posto, dok je istodobno premija Allianza, koji je na trećem mjestu, blago porasla za 0,12 posto, na 546,1 milijun kuna, čime je zauzeo 12 postotni udjel na tržištu.

U tom je segmentu na drugom mjestu Euroherc, koji je rujan završio sa 604,7 milijuna kuna premije, što je 6,7 posto manje nego krajem lanjskoj rujna, ali još uvijek predstavlja značajan, 13,3 postotni tržišni udio u segmentu neživotnih osiguranja.

Podaci HUO-a po vrstama osiguranja pokazuju da je u neživotnim osiguranjima najzastupljenije i nadalje obvezno autoosiguranje, a liberalizacija tog segmenta tržišta i dalje utječu na zaračunatu premiju. Tako je premija obveznog osiguranja vlasnika odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama krajem rujna iznosila 1,56 milijardi kuna, što je 15,5 posto manje nego krajem rujna prošle godine. Ukupno je tijekom devet mjeseci sklopljeno 1.570.563 police odnosno 2,8 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, no istodobno je prosječna premija u obveznom autoosiguranju pala za 17,8 posto, na 992,27 kuna.

Kod životnih osiguranja najzastupljenije je klasično životno osiguranje kod kojeg je zaračunata premija na kraju rujna iznosila 1,86 milijardi kuna, što je 10,8 posto više nego krajem istog razdoblja lani. Najveći pak porast, za čak 191,3 posto, na 44,07 milijuna kuna, bilježi se kod rentnog osiguranja, a za 97,8 posto, na 153,37 milijuna kuna, porasla je premija životnih ili rentnih osiguranja kod kojih ugovaratelj osiguranja snosi rizik ulaganja.

Tagovi: životno osiguranje, ukupna premija, Croatia osiguranje, Allianz, Euroherc, Jadransko osiguranje
PROČITAJ I OVO
Talijani se bune zbog planova EU-a o mogućem razrjeđivanju vina vodom
VINO
Talijani se bune zbog planova EU-a o mogućem razrjeđivanju vina vodom
RIM - Talijanska vinska industrija oštro se protivi planovima Europske unije o mogućem razrjeđivanju vina vodom da bi se u njemu smanjio udio alkohola.
Zagrebačka burza: Atlantska plovidba u tjednu katapultirana 30,5%
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Atlantska plovidba u tjednu katapultirana 30,5%
ZAGREB - Prvi svibanjski tjedan donio je sasvim opipljivi optimizam na Zagrebačku burzu.
Njemačka skinula Crnu Goru s liste visokorizičnih područja
POTEZI
Njemačka skinula Crnu Goru s liste visokorizičnih područja
PODGORICA - Njemački Institut "Robert Koch" skinuo je Crnu Goru sa liste visokorizičnih područja kada je riječ o pandemiji virusa korona, rekao je predsjednik crnogorske Vlade Zdravko Krivokapić.
Brnjac: Sezona bi mogla biti bolja od prošlogodišnje
SEZONA
Brnjac: Sezona bi mogla biti bolja od prošlogodišnje
ZAGREB - Turistička sezona mogla bi biti bolja od lanjske, kazala je u razgovoru za subotnji Večernji list ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.
Istra: Počelo cijepljenje pomoraca
CIJEPLJENJE
Istra: Počelo cijepljenje pomoraca
PULA - Županijski zavod za javno zdravstvo prvi je u Hrvatskoj uvrstio pomorce na listu prioriteta za cijepljenje protiv covida, zajedno s turističkim djelatnicima i učiteljima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE