GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Premije rasle pod utjecajem životnih osiguranja

Premije rasle pod utjecajem životnih osiguranja
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.10.2015 / 19:10
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ukupna zaračunata premija 25 društava za osiguranje u Hrvatskoj krajem rujna iznosila je 6,72 milijarde kuna, što je 2,4 posto ili gotovo 160 milijuna kuna više nego u istom lanjskom razdoblju, a na što je utjecao snažan rast premije u segmentu životnih osiguranja, objavio je u srijedu Hrvatski ured za osiguranje (HUO).
U segmentu životnih osiguranja ukupna je zaračunata premija krajem rujna iznosila 2,17 milijardi kuna, što je 283,7 milijuna kuna ili 15 posto više nego krajem devetog mjeseca prošle godine.

Segment neživotnih osiguranja i nadalje pak bilježi pad zaračunate premije, krajem rujna premija je iznosila 4,55 milijardi kuna, što je na godišnjoj razni pad za 2,6 posto ili za 124 milijuna kuna.

Promatrano prema ukupnoj premiji, na kraju rujna najveći je tržišni udio držalo Croatia osiguranje, s 1,88 milijardi kuna premije, što čini 28 postotni udio na hrvatskom tržištu osiguranja. Drugi je Allianz, s 958,02 milijuna kuna ukupne premije i tržišnim udjelom od 14,26 posto, a treći je Euroherc, čija je premija na kraju rujna iznosila 604,75 milijuna kuna, što je 9-postotni tržišni udio.

Značajan rast ukupne premije u životnim osiguranjima rezultat je znatnog rasta premije kod više osiguravajućih društava, a posebice skoka premije najvećeg hrvatskog osiguravatelja, koji u tom segmentu drži drugo mjesto.

Prvo mjesto u segmentu životnih osiguranja drži Allianz, koji s premijom na kraju rujna od 411,9 milijuna kuna, drži gotovo 19 posto tržišta, a s udjelom od 18,1 posto slijedi Croatia osiguranje, s premijom od 392,8 milijuna kuna. Premija Croatia osiguranja u segmentu životnih osiguranja na godišnjoj razini bilježi rast za 49,4 posto, a po dvoznamenkastim stopama rasle su uz ostalo i premije Uniqa osiguranja (10,1 posto, na 230,58 milijuna kuna), Erste osiguranja (32,9 posto, na 143,9 milijuna kuna), dok je po najvišoj stopi, za čak 105,6 posto, rasla zaračunata bruto premija u životnim osiguranjima Generali osiguranja, na 171,4 milijuna kuna.

U segmentu neživotnih osiguranja Croatia osiguranje sa zaračunatom premijom od 1,49 milijardi kuna, zauzima najveći tržišni udio, 32,7 posto. No, premija CO-a u segmentu 'neživota' je na godišnjoj razini pala za gotovo 7 posto, dok je istodobno premija Allianza, koji je na trećem mjestu, blago porasla za 0,12 posto, na 546,1 milijun kuna, čime je zauzeo 12 postotni udjel na tržištu.

U tom je segmentu na drugom mjestu Euroherc, koji je rujan završio sa 604,7 milijuna kuna premije, što je 6,7 posto manje nego krajem lanjskoj rujna, ali još uvijek predstavlja značajan, 13,3 postotni tržišni udio u segmentu neživotnih osiguranja.

Podaci HUO-a po vrstama osiguranja pokazuju da je u neživotnim osiguranjima najzastupljenije i nadalje obvezno autoosiguranje, a liberalizacija tog segmenta tržišta i dalje utječu na zaračunatu premiju. Tako je premija obveznog osiguranja vlasnika odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama krajem rujna iznosila 1,56 milijardi kuna, što je 15,5 posto manje nego krajem rujna prošle godine. Ukupno je tijekom devet mjeseci sklopljeno 1.570.563 police odnosno 2,8 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, no istodobno je prosječna premija u obveznom autoosiguranju pala za 17,8 posto, na 992,27 kuna.

Kod životnih osiguranja najzastupljenije je klasično životno osiguranje kod kojeg je zaračunata premija na kraju rujna iznosila 1,86 milijardi kuna, što je 10,8 posto više nego krajem istog razdoblja lani. Najveći pak porast, za čak 191,3 posto, na 44,07 milijuna kuna, bilježi se kod rentnog osiguranja, a za 97,8 posto, na 153,37 milijuna kuna, porasla je premija životnih ili rentnih osiguranja kod kojih ugovaratelj osiguranja snosi rizik ulaganja.

Tagovi: životno osiguranje, ukupna premija, Croatia osiguranje, Allianz, Euroherc, Jadransko osiguranje
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Pad indeksa na kraju tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Pad indeksa na kraju tjedna
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale jer su, nakon što je predstavljen novi paket poticajnih mjera u SAD-u, ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta, s obzirom da se cijene dionica kreću oko najviših razina u povijesti.
Wall Street pao zbog slabosti američkog tržišta rada
PAD
Wall Street pao zbog slabosti američkog tržišta rada
NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale jer su ulagače razočarali slabi podaci s američkog tržišta rada, no najave novih poticajnih gospodarskih mjera ublažile su gubitke.
Beogradska berza: Dominacija Galenike Fitofarmacije
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Dominacija Galenike Fitofarmacije
BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze su oslabili danas, promet je bio neznatno veći nego u sredu, pri čemu je najveća tražnja investitora vladala za akcijama Galenike Fitofarmacije.
Bruto premija društava za osiguranje lani 10,48 mlrd kn
BLAGI PAD
Bruto premija društava za osiguranje lani 10,48 mlrd kn
ZAGREB - Ukupna zaračunata bruto premija društava za osiguranje u Hrvatskoj u 2020. iznosila je 10,48 milijardi kuna, što je 0,7 posto manje u odnosu na rekordnu 2019. godinu, izvijestili su u četvrtak iz Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO).
Zagrebačka burza: CROBEX prekinuo sedmodnevni pozitivni niz
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: CROBEX prekinuo sedmodnevni pozitivni niz
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak je Crobex indeks blago pao, prekinuvši 7-dnevni uspon, dok je Crobex10 ponovno blago ojačao u mirnom trgovanju jer nije bilo važnijih vijesti iz domaćeg gospodarstva koje bi izazvale reakciju investitora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE