GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Premije osiguravatelja u prvih osam mjeseci pale 5,1%

Premije osiguravatelja u prvih osam mjeseci pale 5,1%
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.09.2014 / 11:37
Autor: SEEbiz / iCapital
ZAGREB - Hrvatski ured za osiguranje je jučer objavio statističke podatke za kolovoz 2014. iz kojih je vidljivo da je u prvih 8 mjeseci ove godine skupljeno 5.957m HRK bruto zaračunatih premija, odnosno 5,1% manje nego u istom razdoblju prošle godine.
28% bruto zaračunatih premija (1.686m HRK) čine premije životnih osiguranja koje su ove godine veće za 4,2%. U ovom segmentu vodi Allianz Zagreb čiji je udio s lanjskih 18,98% ove godine porastao na 22,52%, odnosno skoro 380m HRK. Croatia osiguranje je završila na drugom mjestu smanjivši svoj udio s 13,67% na 13,50%, odnosno skoro 228m HRK.

Preostalih 72% bruto zaračunatih premija (4.270m HRK) čine premije neživotnih osiguranja koje su se smanjile za 8,3% u odnosu na isti period lani. Croatia osiguranje tradicionalno vodi u ovom segmentu gdje ove godine ima udio od 37,98% (s Croatia zdravstvenim osiguranjem) zaračunavši 1.622m HRK bruto premija. Ipak, njen udio je smanjen s lanjskih 39,10%. Drugo mjesto drži Euroherc čiji je udio također pao, i to s 13,37% na 13,32%, dok je na trećem mjestu Allianz Zagreb s povećanjem udjela od 11,32% na 11,78%.

Najveći utjecaj na smanjenje premija od neživotnih osiguranja je imao pad zaračunatih bruto premija na osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, čija je vrijednost u prvih osam mjeseci ove godine niža za preko 330m HRK, odnosno 16,1%. Ovakvo kretanje ne začuđuje budući da su ove godine liberalizirani cjenici autoosiguranja, a još u svibnju su predstavnici pojedinih hrvatskih osiguravatelja i Hanfe izjavili kako bi do kraja godine pad premije u ovom segmentu mogao iznositi i do 500m HRK.

www.icapital.hr
Tagovi: premijer osiguravatelja, životna osiguranja, neživotna osiguranja, autoosiguranje, Croatia osiguranje, Allianz
PROČITAJ I OVO
Pandemija smanjila konzumaciju piva u Češkoj
PIVO
Pandemija smanjila konzumaciju piva u Češkoj
PRAG - Konzumacija piva u Češkoj pala je u pandemijskoj 2020. godini na najnižu razinu u gotovo 60 godina, pokazali su podaci udruge pivara.
Puni profil Ipsilona do tunela Učka otvorit će se znatno prije roka
IPSILON
Puni profil Ipsilona do tunela Učka otvorit će se znatno prije roka
PULA - Jučerašnje otvaranje Parka narodnog ustanka u Pazinu, gdje je Bina Istra bila donator, bila je prigoda da upitamo direktora upravljanja i održavanja Christiana Santalezu kako napreduju radovi na Ipsilonu.
Kina bi mogla testirati svoju digitalnu valutu na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu
TEST
Kina bi mogla testirati svoju digitalnu valutu na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu
PEKING - Kina bi mogla testirati svoju digitalnu valutu među stranim sportašima na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022. godine.
Svjetska potrošnja vina najmanja od 2002.
VINO
Svjetska potrošnja vina najmanja od 2002.
PARIZ - Svjetski potrošnja vina u 2020. godini pala je za tri posto u odnosu na 2019., na najnižu razinu od 2002. godine, navodi se u izvješću koje je objavila Međunarodna organizacija za vinogradarstvo i vinarstvo.
Stratezi JPMorgana zabrinuti za bitcoin
BITCOIN
Stratezi JPMorgana zabrinuti za bitcoin
NEW YORK - Kad je u posljednjih nekoliko navrata Nikolaos Panigirtzoglou svjedočlio ovako negativnom trendu u cijeni bitcoina, kupci bi se vratili i spriječili dublju korekciju. Ovoga puta, strateg JPMorgana je zabrinut.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE