GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Premije osiguravatelja u prva dva mjeseca porasle 2,57%

Premije osiguravatelja u prva dva mjeseca porasle 2,57%
PROMJENA TRENDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.03.2015 / 21:57
Autor: SEEbiz / iCapital
ZAGREB - Hrvatski ured za osiguranje je jučer objavio statistiku bruto zaračunatih premija u Hrvatskoj za prva dva mjeseca ove godine iz koje se vidi da njihova vrijednost iznosi 1,66 mlrd HRK, odnosno 2,57% ili 42m HRK više nego u istom periodu lani.
Izgleda da je ova godina krenula mijenjati negativan trend koji je bio prisutan kroz cijelu 2014. zbog liberalizacije cijena osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornih vozila. Njihova vrijednost je u 2014. pala za 544m HRK ili 18% u odnosu na 2013., dok su ukupne zaračunate premije u 2014. pale za 516m HRK ili 5,7% u odnosu na godinu ranije.

71% ukupnih bruto zaračunatih premija u ovoj godini se zasad odnosi na neživotna osiguranja, iako su tu premije snižene za 16m HRK ili 1,32% u odnosu na prva 2 mjeseca lani. Pad u ovom segmentu je uglavnom posljedica nastavka pada premija za osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, koje su niže za skoro 82m HRK ili 20% u odnosu na isti period lani. Daleko najveći udio u ovom segmentu bilježi Croatia osiguranje (zajedno s Croatia zdravstvenim osiguranjem), zabilježivši 507m HRK premija (1%), čime drži udio od 43% (42% u prva 2 mjeseca lani). Na drugom mjestu je Allianz sa 160m HRK (4%), a na trećem Euroherc sa 119m HRK (-10%).

Premije životnih osiguranja su se povećale za 57m HRK (ili 13%) te čine 29% od ukupnih premija na tržištu. Croatia osiguranje je ovdje snažno ojačala svoj tržišni udio (s 15% u prva 2 mjeseca 2014. na 25% u 2015.) nakon što je ostvarila čak 90% više premija, koje u prva dva mjeseca dosežu skoro 124m HRK. Allianz je pao na drugo mjesto s udjelom od 23% (26% u prva dva mjeseca 2014.) sa zabilježenih 110m HRK premija (-2,36%).

Tagovi: osiguravatelji, premija osiguravatelja, životno osiguranje, Croatia osiguranje, Allianz, Euroherc
PROČITAJ I OVO
Cijena srebra u godinu dana skočila više od 70 posto
PLEMENITI METALI
Cijena srebra u godinu dana skočila više od 70 posto
LONDON - Cijena srebra, metala koji često zasjenjuje blistaviji rođak, zlato, skočila je više od 70 posto u posljednjih godinu dana, a robni stratezi kažu kako će se rast vjerojatno nastaviti s ponovnim otvaranjem globalne ekonomije.
Zagrebačka burza: Valamar dobitnik tjedna, blagi rast CROBEX-a
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Valamar dobitnik tjedna, blagi rast CROBEX-a
ZAGREB - Tjedan na Zagrebačkoj burzi donio je blage promjene glavnih indeksa i nešto slabiji promet.
Započeli radovi na Sueskom kanalu, uskoro promet u oba smjera
KANAL
Započeli radovi na Sueskom kanalu, uskoro promet u oba smjera
KAIRO - Uprava Sueskog kanala (SCA) započela je danas radove na produženju drugog plovnog puta, koji bi omogućio plovidbu u oba smjera u južnom dijelu kanala, u blizini mjesta na kojem je zapeo veliki brod "Ever Given" šest dana u ožujku.
Portugal se otvara za turiste iz EU-a i UK s negativnim testom
OTVARANJE
Portugal se otvara za turiste iz EU-a i UK s negativnim testom

LISABON - Portugal će dozvoliti turističke letove iz zemalja EU-a s niskom stopom infekcije koronavirusom te iz Ujedinjenog Kraljevstva, ali putnici moraju pokazati negativni test na koronavirus, objavilo je u subotu ministarstvo unutarnjih poslova.

Što kaže DuPontova analiza hrvatskih kompanija?
ANALITIČARI
Što kaže DuPontova analiza hrvatskih kompanija?
ANALIZA -  Ericsson Nikola Tesla predvodi popis (27,3%). Takav povrat ulaganja dolazio je zahvaljujući solidnom prometu imovine od 1,93 (najveći među promatranim tvrtkama) i multiplikatoru kapitala od 2,68.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE