GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Premije osiguravatelja krajem rujna 5,4 posto manje

Premije osiguravatelja krajem rujna 5,4 posto manje
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.10.2014 / 18:41
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Bruto premija 25 hrvatskih osiguravajućih društava na kraju rujna ove godine iznosila je 6,5 milijardi kuna te je bila za 372,3 milijuna kuna ili 5,4 posto niža nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazuju podaci Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO).
Pritom je premija u segmentu životnih osiguranja porasla za 4,1 posto, na 1,88 milijardi kuna, dok je premija od neživotnih osiguranja smanjena za 8,7 posto, na 4,67 milijardi kuna.

Na pad premije u neživotnim osiguranjima ponajviše utječe pad u najzastupljenijoj vrsti osiguranja - osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornih vozila gdje zaračunata premija na kraju rujna iznosi oko 1,9 milijardi kuna, što je 16,7 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine.

U sklopu tog osiguranja najveći udio ima obvezno osiguranje vlasnika odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama s premijom od 1,84 milijarde kuna ili 18,4 posto nižom nego krajem rujna prošle godine. Posljedica je to liberalizacije cjenika obveznih osiguranja od automobilske odgovornosti, a podaci HUO-a govore da je prosječna premija u tom osiguranju krajem rujna iznosila 1.207,31 kunu, što je 19,5 posto niže nego u istom lanjskom razdoblju.

Po podacima HUO-a, među osiguravajućim kućama Croatia osiguranje (CO) i dalje drži prvo mjesto po visini zaračunate bruto premije. Ona je na kraju rujna iznosila 1,86 milijardi kuna, što je 28,4 postotni udio na hrvatskom osigurateljnom tržištu.

S udjelom od 14,65 posto, odnosno premijom u iznosu od 961,19 milijuna kuna, na drugom je mjestu Allianz osiguranje, a treći je Euroherc s 648 milijuna kuna premije i tržišnim udjelom od 9,88 posto.

CO krajem rujna drži i vodeće mjesto u segmentu neživotnih osiguranja, s udjelom na tržištu od 34,24 posto, odnosno premijom od 1,6 milijardi kuna, a slijede Euroherc s udjelom od 13,87 posto ili premijom od 648 milijuna kuna i Allianz s premijom od 545,5 milijuna kuna, što je udio od 11,67 posto udjela.

Allianz je pak i dalje vodeće društvo u segmentu životnih osiguranja. U tom tržišnom segmentu drži 22,03 postotni udio, s premijom od 415,6 milijuna kuna.

Drugo je CO, s 13,9 posto udjela i premijom od 262,9 milijuna kuna, a na trećem je mjestu Uniqa osiguranje, s 11,1 postotnim udjelom i 209,4 milijuna kuna zaračunate bruto premije u segmentu životnih osiguranja krajem rujna ove godine. Podaci za Uniqa osiguranje uključuju i podatke Basler osiguranja Zagreb koje je s 1. rujna pripojeno Uniqa osiguranju.
Tagovi: premijer osiguravatelja, životno osiguranje, neživotno osiguranje, Croatia osiguranje, Allianz, Euroherc, Uniqa, Basler osiguranje
PROČITAJ I OVO
Pandemija smanjila konzumaciju piva u Češkoj
PIVO
Pandemija smanjila konzumaciju piva u Češkoj
PRAG - Konzumacija piva u Češkoj pala je u pandemijskoj 2020. godini na najnižu razinu u gotovo 60 godina, pokazali su podaci udruge pivara.
Puni profil Ipsilona do tunela Učka otvorit će se znatno prije roka
IPSILON
Puni profil Ipsilona do tunela Učka otvorit će se znatno prije roka
PULA - Jučerašnje otvaranje Parka narodnog ustanka u Pazinu, gdje je Bina Istra bila donator, bila je prigoda da upitamo direktora upravljanja i održavanja Christiana Santalezu kako napreduju radovi na Ipsilonu.
Kina bi mogla testirati svoju digitalnu valutu na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu
TEST
Kina bi mogla testirati svoju digitalnu valutu na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu
PEKING - Kina bi mogla testirati svoju digitalnu valutu među stranim sportašima na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022. godine.
Svjetska potrošnja vina najmanja od 2002.
VINO
Svjetska potrošnja vina najmanja od 2002.
PARIZ - Svjetski potrošnja vina u 2020. godini pala je za tri posto u odnosu na 2019., na najnižu razinu od 2002. godine, navodi se u izvješću koje je objavila Međunarodna organizacija za vinogradarstvo i vinarstvo.
Stratezi JPMorgana zabrinuti za bitcoin
BITCOIN
Stratezi JPMorgana zabrinuti za bitcoin
NEW YORK - Kad je u posljednjih nekoliko navrata Nikolaos Panigirtzoglou svjedočlio ovako negativnom trendu u cijeni bitcoina, kupci bi se vratili i spriječili dublju korekciju. Ovoga puta, strateg JPMorgana je zabrinut.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE