GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Premija osiguravatelja viša 2,59 posto

Premija osiguravatelja viša 2,59 posto
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.03.2017 / 07:45
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Krajem veljače ove godine, prema podacima Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO), 23 hrvatska društva za osiguranje zaračunala su ukupnu bruto premiju u iznosu od 1,65 milijardi kuna, što predstavlja rast od 2,59 posto u odnosu na veljaču 2016. godine.

U skupini neživotnih osiguranja, koja čini 71,61 posto ukupne premije, zaračunata bruto premija u veljači ove u odnosu na veljaču prošle godine porasla je za 0,02 posto, na 1,18 milijardi kuna.

U segmentu životnih osiguranja zaračunata bruto premija je porasla za 9,71 posto, na 468,98 milijuna kuna, pokazuju podaci HUO-a.

Najzastupljenija vrsta osiguranja u segmentu neživotnih osiguranja i dalje je osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, sa zaračunatom bruto premijom krajem veljače u iznosu od 293,15 milijuna kuna ili 1,73 posto nižom u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U sklopu osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, najveći udio ima obvezno osiguranje vlasnika, odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama ili tzv. obvezno autoosiguranje, s premijom u iznosu od 274,5 milijuna kuna. Taj je iznos premije za 2,44 posto niži nego u veljači prošle godine, a i dalje se može pripisati utjecaju liberalizacije tog tržišnog segmenta, odnosno nižim cijenama polica obveznog autoosiguranja.

Potvrđuju to i podaci HUO-a o prosječnoj premiji u toj vrsti osiguranja, koja je u veljači ove godine iznosila 1.002,54 kune te je bila za 1,61 posto niža u odnosu na veljaču prošle godine.

U segmentu životnih osiguranja, najveći udio ima klasično životno osiguranje s premijom krajem veljače u iznosu od 339,6 milijuna kuna, što je za 4,44 posto manje u odnosu na premiju iz veljače lani.

Krajem veljače je najveći tržištni udio mjeren iznosom zaračunate bruto premije, od 29,38 posto, zauzimalo Croatia osiguranje, s ukupnom zaračunatom bruto premijom višom od 485,39 milijuna kuna.

Drugi je Allianz, s 257,26 milijuna kuna premije, odnosno 15,57 postotnim tržišnim udjelom, dok je na trećem mjestu Euroherc, s 124,7 milijuna kuna premije i udjelom na hrvatskom tržištu osiguranja od 7,55 posto.

Croatia osiguranje je krajem veljače zauzimalo najveći udio i u segmentu neživotnih osiguranja, 33,85 posto (premija od 400,5 milijuna kuna), dok je u segmentu životnih osiguranja bilo na drugom mjestu s udjelom od 18,10 posto (84,8 milijuna kuna premije).

Prvo mjesto u životnim osiguranjima zauzeo je Allianz s udjelom od 20,45 posto i premijom većom od 95,9 milijuna kuna, dok je u segmentu neživotnih osiguranja zauzeo drugo mjesto s 13,64 posto udjela (161,3 milijuna kuna premije).

Tagovi: premija osiguravatelja, Croatia osguranje, Euroherc, Allianz
PROČITAJ I OVO
Evo zašto će ovaj istarski hotel imati sezonu iz snova
POGODILI
Evo zašto će ovaj istarski hotel imati sezonu iz snova
BUJE - Kakva će biti sezona i što će u ovoj situaciji gosti tražiti? To je ono što muči mnoge turističke djelatnike, a nekako se logično nameće činjenica da će najbolje proći kuće za odmor na selu, luksuzne izolirane vile, privatan smještaj s posebnim ulazom, manji hoteli, kampovi…
Glas poduzetnika: Nedopustivo je da mjere ostanu ograničene samo na tri djelatnosti
JASNA PORUKA
Glas poduzetnika: Nedopustivo je da mjere ostanu ograničene samo na tri djelatnosti
ZAGREB - Udruga Glas poduzetnika smatra kako je nedopustivo da gospodarske mjere nakon svibnja budu ograničene samo na tri djelatnosti, turizam, ugostiteljstvo i prijevoz, kako je jučer najavio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.
HUT: Pokrenuti ciljane kampanje na ključnim turističkim tržištima
KAMPANJA
HUT: Pokrenuti ciljane kampanje na ključnim turističkim tržištima
ZAGREB - Proteklog je vikenda krenulo jače aktiviranje turističkih kapaciteta s otvorena 133 hotela i 65 kampova, izvijestila je u ponedjeljak Hrvatska udruga turizma (HUT), koja smatra da je sada nužno što prije pokrenuti ciljane promotivne kampanje na ključnim tržištima.
Renomirani australski portal promovira hrvatsku gastronomiju
GASTRO
Renomirani australski portal promovira hrvatsku gastronomiju
ZAGREB - Hrvatska turistička zajednica putem renomiranog australskog gastro portala Chef's Pencil, predstavlja hrvatsku gastronomiju, chefove i regionalne gastro specijalitete.
Azijska tržišta: Indeksi porasli na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi porasli na početku tjedna
ŠANGAJ - Na većini azijskih burzi cijene su dionica u ponedjeljak porasle, zahvaljujući nadi ulagača u daljnje poticajne gospodarske mjere, no trguje se suzdržano zbog rasta napetosti između SAD-a i Kine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE