GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Premija osiguravatelja viša 2,59 posto

Premija osiguravatelja viša 2,59 posto
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.03.2017 / 07:45
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Krajem veljače ove godine, prema podacima Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO), 23 hrvatska društva za osiguranje zaračunala su ukupnu bruto premiju u iznosu od 1,65 milijardi kuna, što predstavlja rast od 2,59 posto u odnosu na veljaču 2016. godine.

U skupini neživotnih osiguranja, koja čini 71,61 posto ukupne premije, zaračunata bruto premija u veljači ove u odnosu na veljaču prošle godine porasla je za 0,02 posto, na 1,18 milijardi kuna.

U segmentu životnih osiguranja zaračunata bruto premija je porasla za 9,71 posto, na 468,98 milijuna kuna, pokazuju podaci HUO-a.

Najzastupljenija vrsta osiguranja u segmentu neživotnih osiguranja i dalje je osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, sa zaračunatom bruto premijom krajem veljače u iznosu od 293,15 milijuna kuna ili 1,73 posto nižom u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U sklopu osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, najveći udio ima obvezno osiguranje vlasnika, odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama ili tzv. obvezno autoosiguranje, s premijom u iznosu od 274,5 milijuna kuna. Taj je iznos premije za 2,44 posto niži nego u veljači prošle godine, a i dalje se može pripisati utjecaju liberalizacije tog tržišnog segmenta, odnosno nižim cijenama polica obveznog autoosiguranja.

Potvrđuju to i podaci HUO-a o prosječnoj premiji u toj vrsti osiguranja, koja je u veljači ove godine iznosila 1.002,54 kune te je bila za 1,61 posto niža u odnosu na veljaču prošle godine.

U segmentu životnih osiguranja, najveći udio ima klasično životno osiguranje s premijom krajem veljače u iznosu od 339,6 milijuna kuna, što je za 4,44 posto manje u odnosu na premiju iz veljače lani.

Krajem veljače je najveći tržištni udio mjeren iznosom zaračunate bruto premije, od 29,38 posto, zauzimalo Croatia osiguranje, s ukupnom zaračunatom bruto premijom višom od 485,39 milijuna kuna.

Drugi je Allianz, s 257,26 milijuna kuna premije, odnosno 15,57 postotnim tržišnim udjelom, dok je na trećem mjestu Euroherc, s 124,7 milijuna kuna premije i udjelom na hrvatskom tržištu osiguranja od 7,55 posto.

Croatia osiguranje je krajem veljače zauzimalo najveći udio i u segmentu neživotnih osiguranja, 33,85 posto (premija od 400,5 milijuna kuna), dok je u segmentu životnih osiguranja bilo na drugom mjestu s udjelom od 18,10 posto (84,8 milijuna kuna premije).

Prvo mjesto u životnim osiguranjima zauzeo je Allianz s udjelom od 20,45 posto i premijom većom od 95,9 milijuna kuna, dok je u segmentu neživotnih osiguranja zauzeo drugo mjesto s 13,64 posto udjela (161,3 milijuna kuna premije).

Tagovi: premija osiguravatelja, Croatia osguranje, Euroherc, Allianz
PROČITAJ I OVO
Ministarstvo turizma promovira hrvatske otoke kao COVID free zone
OTOCI
Ministarstvo turizma promovira hrvatske otoke kao COVID free zone
ZAGREB - Ministarstvo turizma najavilo je u subotu da je pokrenulo akciju "hrvatski otoci - COVID free zone" pa će na web stranici www.safestayincroatia.hr uskoro turistima biti dostupni i posebni podaci o epidemiološkoj situaciji na otocima, koji imaju puno nižu incidenciju nego županija.
Digitalni autoportret Edwarda Snowdena prodan za 5,5 milijuna dolara
NFT
Digitalni autoportret Edwarda Snowdena prodan za 5,5 milijuna dolara
NEW YORK - Zviždač Edward Snowden prikupio je milijune dolara za svoju novinarsku zakladu od prodaje digitalne umjetnosti.
Broj goveda lani povećan 0,7 posto
TREND
Broj goveda lani povećan 0,7 posto
ZAGREB - U Hrvatskoj je u prošloj godini ukupan broj goveda povećan za 0,7 posto, u odnosu na godinu ranije, svinja za 1,1 posto, dok je broj muznih krava smanjen za 15,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) sa stanjem 1. prosinca 2020. godine.
Brodarske dionice najveće dobitnice na regionalnim tržištima u 2021.
TRŽIŠTE KAPITALA
Brodarske dionice najveće dobitnice na regionalnim tržištima u 2021.
ANALIZA - Za danas vam donosimo pregled dosadašnjih performansi cijena dionica različitih sektora na regionalnom tržištu za 2021. godinu.
Dogecoin katapultiran, Coinbase propustio euforiju
KRIPTOVALUTE
Dogecoin katapultiran, Coinbase propustio euforiju
NEW YORK - Coinbase, američka burza kriptovaluta, koja je ovaj tjedan izašla na tržište s izravnim uvrštavanjem svojih dionica na Nasdaq, propušta posljednju pomamu koja oduzima dah na tržištima digitalne imovine: žestoki uzlet dogecoina (DOGE).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE