GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Premija osiguravatelja u prvih pet mjeseci porasla 11,4%

Premija osiguravatelja u prvih pet mjeseci porasla 11,4%
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.06.2024 / 09:05
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ukupna naplaćena premija društava za osiguranje u prvih pet mjeseci ove godine iznosila je 776,7 milijuna eura, što je 11,4 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pokazuje mjesečno izvješće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

U svibnju 2024. poslovalo je ukupno 14 društava za osiguranje, a od ukupne premije koje su naplatili, 133,8 milijuna eura se odnosilo na premiju životnih osiguranja, a 642,9 milijuna eura na premiju neživotnih osiguranja.

U strukturi naplaćene premije neživotnih osiguranja najzastupljenije je osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila (36,9 posto), zatim osiguranje cestovnih vozila (18,9 posto) te osiguranje od požara i elementarnih šteta (9,2 posto).

Iznos likvidiranih šteta do kraja svibnja 2024. dosegnuo je 552,6 milijuna eura. Od tog iznosa na životno se osiguranje odnosilo 216 milijuna eura, a na neživotno osiguranje 336,7 milijuna eura.

U ukupnom iznosu likvidiranih šteta u neživotnom osiguranju na osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila otpada 41,3 posto, osiguranje cestovnih vozila 21,8 posto te osiguranje od požara i elementarnih šteta 9,7 posto, navedeno je u Hanfinom izvješću.

Među osiguravajućim društvima najveći tržišni udio prema naplaćenoj premiji drži Croatia osiguranje, uz rast premije na godišnjoj razini za 7,9 posto, na 196,5 milijuna eura. Pritom, tržišni udio Croatia osiguranja je pao s 26,1 posto, koliko je iznosio krajem svibnja prošle godine, na 25,3 posto krajem svibnja ove godine.

Drugo je Euroherc osiguranje, s tržišnim udjelom od 12,6 posto te rastom naplaćene premije za 11,2 posto, na 97,8 milijuna eura. Odmah nakon slijedi Adriatic osiguranje, s tržišnim udjelom od 12,5 posto te naplaćenom premijom od 97,3 milijuna eura, uz rast za 20,4 posto,

Četvrto mjesto drži Allianz Hrvatska, kojem je naplaćena premija na godišnjoj razini skočila za osam posto, na 82,4 milijuna eura, uz tržišni udio od 10,6 posto.

Tagovi: osiguranja, štete, upravljanje štetama, croatia osiguranje, allianz, euroherc
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Stagnacija uoči rezultata tehnoloških divova
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Stagnacija uoči rezultata tehnoloških divova
NEW YORK - S&P 500 se u utorak kretao blizu ravne linije dok su se trgovci pripremali za izvješća o zaradi velikih tehnoloških divova.
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, ETF-ovi u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, ETF-ovi u fokusu
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze i u utorak su nastavili rast uz povećane razine prometa.
Plenković o turističkoj sezoni: Postoje limiti rasta
SEZONA
Plenković o turističkoj sezoni: Postoje limiti rasta
SPLIT - "Dobili smo podatke o turističkoj sezoni koja je na današnji dan bolja 5 posto po pitanju dolazaka i 1 posto po pitanju noćenja u odnosu na lani i prihodi će biti veći."
Potonuću željezne rude nema kraja, ni Kina nije donijela dobre vijesti
TRENDOVI
Potonuću željezne rude nema kraja, ni Kina nije donijela dobre vijesti
NEW YORK - Željezna ruda pala je blizu praga od 100 dolara po toni jer plenum u Kini nije uspio dati značajan poticaj, a zalihe ostaju visoke.
Neto imovina OMF-ova u lipnju porasla 1,4%
MIROVINCI
Neto imovina OMF-ova u lipnju porasla 1,4%
ZAGREB - Obvezni mirovinski fondovi (OMF) imali su na kraju lipnja 2024. ukupno 2.280.744 člana, odnosno 8.607 članova (0,4 %) više u odnosu na prethodni mjesec, pokazuje mjesečno izvješće Hanfe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE