GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Premija osiguravatelja porasla 2,25 posto na godišnjoj razini

Premija osiguravatelja porasla 2,25 posto na godišnjoj razini
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.04.2017 / 08:13
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Krajem ožujka su, prema podacima Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO), 23 hrvatska društva za osiguranje zaračunala ukupnu bruto premiju u iznosu od 2,58 milijardi kuna, što predstavlja rast od 2,25 posto u odnosu na ožujak 2016. godine.

U skupini neživotnih osiguranja, koja čini 68,34 posto ukupne premije, zaračunata bruto premija u ožujku ove u odnosu na ožujak prošle godine porasla je za 2,5 posto, na 1,76 milijardi kuna.

U segmentu životnih osiguranja zaračunata bruto premija je porasla za 1,71 posto, na 818,6 milijuna kuna, pokazuju podaci HUO-a.

Najzastupljenija vrsta osiguranja u segmentu neživotnih osiguranja i dalje je osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, sa zaračunatom bruto premijom krajem ožujka u iznosu od 479,8 milijuna kuna ili 0,82 posto nižom u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U sklopu osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, najveći udio ima obvezno osiguranje vlasnika, odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama ili tzv. obvezno autoosiguranje, s premijom u iznosu od 452,5 milijuna kuna.

Taj je iznos premije za 0,88 posto niži nego u ožujku prošle godine, a i dalje se može pripisati utjecaju liberalizacije tog tržišnog segmenta, odnosno nižim cijenama polica obveznog autoosiguranja.

Potvrđuju to i podaci HUO-a o prosječnoj premiji u toj vrsti osiguranja, koja je u ožujku ove godine iznosila 976,06 kune te je bila za 1,76 posto niža u odnosu na ožujak prošle godine.

U segmentu životnih osiguranja, najveći udio ima klasično životno osiguranje s premijom krajem ožujka u iznosu od 550,9 milijuna kuna, što je za 7,61 posto manje u odnosu na premiju iz ožujka lani.

Krajem ožujka je najveći tržištni udio mjeren iznosom zaračunate bruto premije, od 31,50 posto, zauzimalo Croatia osiguranje, s ukupnom zaračunatom bruto premijom višom od 814,49 milijuna kuna.

Drugi je Allianz, s 351,6 milijuna kuna premije, odnosno 13,6 postotnim tržišnim udjelom, dok je na trećem mjestu Euroherc, sa 197 milijuna kuna premije i udjelom na hrvatskom tržištu osiguranja od 7,62 posto.

Croatia osiguranje je krajem ožujka zauzimalo najveći udio i u segmentu neživotnih osiguranja, 34,27 posto (premija od 605,45 milijuna kuna), dok je u segmentu životnih osiguranja također bilo na prvom mjestu s udjelom od 25,54 posto (209 milijuna kuna premije).

Drugo mjesto u životnim osiguranjima zauzeo je Allianz s udjelom od 17,67 posto i premijom većom od 144,6 milijuna kuna, a i u segmentu neživotnih osiguranja je zauzeo drugo mjesto s 11,71 posto udjela (206,9 milijuna kuna premije).

Tagovi: premija osiguravatelja, osiguranje, životno osiguranje, neživotno osiguranje, Croatia osiguranje, Allianz
PROČITAJ I OVO
Ministarstvo turizma promovira hrvatske otoke kao COVID free zone
OTOCI
Ministarstvo turizma promovira hrvatske otoke kao COVID free zone
ZAGREB - Ministarstvo turizma najavilo je u subotu da je pokrenulo akciju "hrvatski otoci - COVID free zone" pa će na web stranici www.safestayincroatia.hr uskoro turistima biti dostupni i posebni podaci o epidemiološkoj situaciji na otocima, koji imaju puno nižu incidenciju nego županija.
Digitalni autoportret Edwarda Snowdena prodan za 5,5 milijuna dolara
NFT
Digitalni autoportret Edwarda Snowdena prodan za 5,5 milijuna dolara
NEW YORK - Zviždač Edward Snowden prikupio je milijune dolara za svoju novinarsku zakladu od prodaje digitalne umjetnosti.
Broj goveda lani povećan 0,7 posto
TREND
Broj goveda lani povećan 0,7 posto
ZAGREB - U Hrvatskoj je u prošloj godini ukupan broj goveda povećan za 0,7 posto, u odnosu na godinu ranije, svinja za 1,1 posto, dok je broj muznih krava smanjen za 15,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) sa stanjem 1. prosinca 2020. godine.
Brodarske dionice najveće dobitnice na regionalnim tržištima u 2021.
TRŽIŠTE KAPITALA
Brodarske dionice najveće dobitnice na regionalnim tržištima u 2021.
ANALIZA - Za danas vam donosimo pregled dosadašnjih performansi cijena dionica različitih sektora na regionalnom tržištu za 2021. godinu.
Dogecoin katapultiran, Coinbase propustio euforiju
KRIPTOVALUTE
Dogecoin katapultiran, Coinbase propustio euforiju
NEW YORK - Coinbase, američka burza kriptovaluta, koja je ovaj tjedan izašla na tržište s izravnim uvrštavanjem svojih dionica na Nasdaq, propušta posljednju pomamu koja oduzima dah na tržištima digitalne imovine: žestoki uzlet dogecoina (DOGE).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE