GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Premija osiguravatelja porasla 2,25 posto na godišnjoj razini

Premija osiguravatelja porasla 2,25 posto na godišnjoj razini
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.04.2017 / 08:13
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Krajem ožujka su, prema podacima Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO), 23 hrvatska društva za osiguranje zaračunala ukupnu bruto premiju u iznosu od 2,58 milijardi kuna, što predstavlja rast od 2,25 posto u odnosu na ožujak 2016. godine.

U skupini neživotnih osiguranja, koja čini 68,34 posto ukupne premije, zaračunata bruto premija u ožujku ove u odnosu na ožujak prošle godine porasla je za 2,5 posto, na 1,76 milijardi kuna.

U segmentu životnih osiguranja zaračunata bruto premija je porasla za 1,71 posto, na 818,6 milijuna kuna, pokazuju podaci HUO-a.

Najzastupljenija vrsta osiguranja u segmentu neživotnih osiguranja i dalje je osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, sa zaračunatom bruto premijom krajem ožujka u iznosu od 479,8 milijuna kuna ili 0,82 posto nižom u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U sklopu osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, najveći udio ima obvezno osiguranje vlasnika, odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama ili tzv. obvezno autoosiguranje, s premijom u iznosu od 452,5 milijuna kuna.

Taj je iznos premije za 0,88 posto niži nego u ožujku prošle godine, a i dalje se može pripisati utjecaju liberalizacije tog tržišnog segmenta, odnosno nižim cijenama polica obveznog autoosiguranja.

Potvrđuju to i podaci HUO-a o prosječnoj premiji u toj vrsti osiguranja, koja je u ožujku ove godine iznosila 976,06 kune te je bila za 1,76 posto niža u odnosu na ožujak prošle godine.

U segmentu životnih osiguranja, najveći udio ima klasično životno osiguranje s premijom krajem ožujka u iznosu od 550,9 milijuna kuna, što je za 7,61 posto manje u odnosu na premiju iz ožujka lani.

Krajem ožujka je najveći tržištni udio mjeren iznosom zaračunate bruto premije, od 31,50 posto, zauzimalo Croatia osiguranje, s ukupnom zaračunatom bruto premijom višom od 814,49 milijuna kuna.

Drugi je Allianz, s 351,6 milijuna kuna premije, odnosno 13,6 postotnim tržišnim udjelom, dok je na trećem mjestu Euroherc, sa 197 milijuna kuna premije i udjelom na hrvatskom tržištu osiguranja od 7,62 posto.

Croatia osiguranje je krajem ožujka zauzimalo najveći udio i u segmentu neživotnih osiguranja, 34,27 posto (premija od 605,45 milijuna kuna), dok je u segmentu životnih osiguranja također bilo na prvom mjestu s udjelom od 25,54 posto (209 milijuna kuna premije).

Drugo mjesto u životnim osiguranjima zauzeo je Allianz s udjelom od 17,67 posto i premijom većom od 144,6 milijuna kuna, a i u segmentu neživotnih osiguranja je zauzeo drugo mjesto s 11,71 posto udjela (206,9 milijuna kuna premije).

Tagovi: premija osiguravatelja, osiguranje, životno osiguranje, neživotno osiguranje, Croatia osiguranje, Allianz
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Snažan tjedni rast indeksa, Valamar najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Snažan tjedni rast indeksa, Valamar najveći dobitnik
ZAGREB - Iznimno optimističan tjedan na Zagrebačkoj burzi bio je popraćen i nešto većim prometom no tjedan ranije.
Tehnološki i farmaceutski sektor najzdraviji u doba korone
DOBITNICI
Tehnološki i farmaceutski sektor najzdraviji u doba korone
ANALIZA - Najbolji poslovni rezultati za prvo tromjesečje ove godine ostvareni su u tehnološkoj i zdravstvenoj industriji u SAD-u, gdje su softverski i farmaceutski sektor izašli na vidjelo nakon rasta zarade i prihoda.
Nijemci ustrajni, mnogi će ljetovati u Hrvatskoj
USUSRET LJETU
Nijemci ustrajni, mnogi će ljetovati u Hrvatskoj
BERLIN - Hrvatska je i prije korone bila kod Nijemaca jedna od omiljenih destinacija za ljetni godišnji odmor. Razvoj korona–krize ju je sada učinio atraktivnijom od nekih drugih zemalja u koje Nijemci inače rado odlaze.
Zagrebačka burza: Indeksi porasli peti dan zaredom, Ingra dobitnica dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli peti dan zaredom, Ingra dobitnica dana
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak su Crobex indeksi porasli više od pola posto, ostvarivši dobitke peti dan zaredom, a zahvaljujući tome na tjednoj razini su u plusu za više od 4 posto.
Rovinj: Kruzera nema, čekaju se jahte i mega jahte
NAUTIČKI TURIZAM
Rovinj: Kruzera nema, čekaju se jahte i mega jahte
ROVINJ - Šteta je velika, naročito ako se uzme u obzir da je luka Valdibora, koja je domaćin brodovima dužim od četrdeset metara, prošle sezone ugostila osamdesetak kruzera, s oko 24 tisuće ljudi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE