GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Premija osiguravatelja 1,6 posto niža nego lani

Premija osiguravatelja 1,6 posto niža nego lani
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2016 / 11:12
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Krajem travnja ove godine, prema podacima Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO), 23 hrvatska društva za osiguranje zaračunala su ukupnu bruto premiju u iznosu od 3,3 milijarde kuna, što predstavlja pad od 1,6 posto u odnosu na travanj 2015., potaknut ponajprije nižom premijom u segmentu životnih osiguranja.
Niža se zaračunata premija u travnju ove u odnosu na travanj prošle godine bilježi i u skupini neživotnih osiguranja, koja čini 68,06 posto ukupne premije, i to za 0,2 posto, na 2,25 milijarde kuna, No, u segmentu životnih osiguranja zaračunata bruto premija je istodobno pala za znatno snažnijih 4,4 posto, na 1,05 milijardi kuna, pokazuju podaci HUO-a.

Najzastupljenija vrsta osiguranja u segmentu neživotnih osiguranja i dalje je Osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, sa zaračunatom bruto premijom krajem travnja u iznosu od 671,4 miljuna kuna ili 6,31 posto nižom u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

U sklopu Osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, najveći udio ima Obvezno osiguranje vlasnika odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama, s premijom u iznosu od 637,3 milijuna kuna. Taj je iznos premija za 7,24 posto niži nego u travnju prošle godine, a i dalje se može pripisati utjecaju liberalizacije tog tržišnog segmenta, odnosno nižim cijenama polica obveznog autoosiguranja. Naime, podaci HUO-a pokazuju da je prosječna premija u toj vrsti osiguranja u travnju ove godine iznosila 964,09 kuna te je bila za 10,09 posto niža u odnosu na travanj prošle godine.

U segmentu životnih osiguranja, pak, najveći udio ima klasično životno osiguranje, s premijom krajem travnja u iznosu od 798 milijuna kuna, što je za čak 15,64 posto manje u odnosu na premiju iz travnja prošle godine.

Promatrano prema društvima za osiguranje, krajem travnja najveći je tržištni udio, od 31,4 posto zauzimalo Croatia osiguranje, s ukupnom zaračunatom bruto premijom od 1,03 milijarde kuna.

Drugi je Allianz, s 411,7 milijuna kuna premije, odnosno 12,5 postotnim tržšnim udjelom, dok je na trećem mjestu Euroherc, sa 252,8 milijuna kuna premije, odnosno udjelom na hrvatskom tržištu osiguranja od 7,66 posto.

Croatia osiguranje je krajem travanja zauzimalo najveće udjele u oba segmenta osiguranja - u neživotu je držalo 35,04 postotni udio (premija od 787,5 mln kn), a u životu 23,7 posto (249,7 mln kn premije).

Tagovi: premija osiguravatelja, Hrvatski ured za osiguranje, životno osiguranje
PROČITAJ I OVO
Musk izgubio 20 milijardi dolara nakon što se pojavio u TV emisiji
GUBICI
Musk izgubio 20 milijardi dolara nakon što se pojavio u TV emisiji
NEW YORK - Šef tvrtke "Tesla" Elon Musk navodno je osiromašio za više od 20 milijardi dolara otkako se prošlog vikenda pojavio kao gost domaćin u emisiji "Saturday Night Live".
Zagrebačka burza: Različiti smjerovi indeksa, podignut promet
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Različiti smjerovi indeksa, podignut promet
ZAGREB - Kraj tjedna donio je na Zagrebačkoj burzi različite predznake indeksa i odličan promet.
Grčka očekuje prihode od turizma na 40 posto pretkrizne razine
OČEKIVANJA
Grčka očekuje prihode od turizma na 40 posto pretkrizne razine
ATENA - Direktor grčke turističke zajednice SETE izrazio je u petak "suzdržani optimizam" u prognozama ovogodišnjeg oporavka turizma od koronakrize i procijenio da bi prihodi mogli dosegnuti 40 posto razine iz 2019. godine.
TUI odaslao lošu vijest za hrvatski turizam
NIŠTA OD LETOVA
TUI odaslao lošu vijest za hrvatski turizam
ZAGREB - Najveća svjetska turistička kompanija, TUI, jučer je hotelijerima diljem svijeta poslala dopis s detaljnim obrazloženjem svojih operacija ovog ljeta, a posebno onih s britanskog tržišta, na kojem je uspostavljen i poseban režim putovanja ovisno o epidemiološkoj situaciji na pojedinim destinacijama.
Dogecoin uzletio 40 posto, zasluge Musku i Coinbaseu
UZLET
Dogecoin uzletio 40 posto, zasluge Musku i Coinbaseu
NEW YORK - Dogecoin je jutros uzletio više od 40 posto nakon novog tvita Elona Muska i najave Coinbasea da će izlistati ovu kriptovalutu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE