GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Premija osiguravatelja 1,6 posto niža nego lani

Premija osiguravatelja 1,6 posto niža nego lani
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2016 / 11:12
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Krajem travnja ove godine, prema podacima Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO), 23 hrvatska društva za osiguranje zaračunala su ukupnu bruto premiju u iznosu od 3,3 milijarde kuna, što predstavlja pad od 1,6 posto u odnosu na travanj 2015., potaknut ponajprije nižom premijom u segmentu životnih osiguranja.
Niža se zaračunata premija u travnju ove u odnosu na travanj prošle godine bilježi i u skupini neživotnih osiguranja, koja čini 68,06 posto ukupne premije, i to za 0,2 posto, na 2,25 milijarde kuna, No, u segmentu životnih osiguranja zaračunata bruto premija je istodobno pala za znatno snažnijih 4,4 posto, na 1,05 milijardi kuna, pokazuju podaci HUO-a.

Najzastupljenija vrsta osiguranja u segmentu neživotnih osiguranja i dalje je Osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, sa zaračunatom bruto premijom krajem travnja u iznosu od 671,4 miljuna kuna ili 6,31 posto nižom u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

U sklopu Osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, najveći udio ima Obvezno osiguranje vlasnika odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama, s premijom u iznosu od 637,3 milijuna kuna. Taj je iznos premija za 7,24 posto niži nego u travnju prošle godine, a i dalje se može pripisati utjecaju liberalizacije tog tržišnog segmenta, odnosno nižim cijenama polica obveznog autoosiguranja. Naime, podaci HUO-a pokazuju da je prosječna premija u toj vrsti osiguranja u travnju ove godine iznosila 964,09 kuna te je bila za 10,09 posto niža u odnosu na travanj prošle godine.

U segmentu životnih osiguranja, pak, najveći udio ima klasično životno osiguranje, s premijom krajem travnja u iznosu od 798 milijuna kuna, što je za čak 15,64 posto manje u odnosu na premiju iz travnja prošle godine.

Promatrano prema društvima za osiguranje, krajem travnja najveći je tržištni udio, od 31,4 posto zauzimalo Croatia osiguranje, s ukupnom zaračunatom bruto premijom od 1,03 milijarde kuna.

Drugi je Allianz, s 411,7 milijuna kuna premije, odnosno 12,5 postotnim tržšnim udjelom, dok je na trećem mjestu Euroherc, sa 252,8 milijuna kuna premije, odnosno udjelom na hrvatskom tržištu osiguranja od 7,66 posto.

Croatia osiguranje je krajem travanja zauzimalo najveće udjele u oba segmenta osiguranja - u neživotu je držalo 35,04 postotni udio (premija od 787,5 mln kn), a u životu 23,7 posto (249,7 mln kn premije).

Tagovi: premija osiguravatelja, Hrvatski ured za osiguranje, životno osiguranje
PROČITAJ I OVO
Luda priča iz Norilska: Rudarenje bitcoina stiglo i do Arktičkog kruga
KRIPTOVALUTE
Luda priča iz Norilska: Rudarenje bitcoina stiglo i do Arktičkog kruga
NEW YORK - Ruska kompanija izabrala je grad Norilsk, smješten iznad Arktičkog kruga, kao centar za rudarenje bitcoina.
Minerali: Evo zašto Norvežani imaju razloga za zadovoljstvo
RESURSI
Minerali: Evo zašto Norvežani imaju razloga za zadovoljstvo
OSLO - U Norveškoj je otkriveno ogromno nalazište takozvanih kritičnih sirovina. Ono bi, kako se očekuje, moglo smanjiti ovisnost EU-a o sirovinama iz Rusije i Kine.
Beogradska berza: Slab promet, indeksi u minusu
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Slab promet, indeksi u minusu
BEOGRAD – Početak nove trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi doneo je dalji pad prometa i BELEX indeksa.
I njemački ugostitelji na rubu izdržljivosti
NA RUBU
I njemački ugostitelji na rubu izdržljivosti
BERLIN - Ugostitelji diljem Europe strahuju za egzistenciju, tako i u Njemačkoj. U sličnoj situaciji su i vlasnici malih trgovina i obrtnici. Mnogima državna pomoć stiže prekasno.
Zagrebačka burza: Nastavak pada indeksa, turistički sektor pod pritiskom
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Nastavak pada indeksa, turistički sektor pod pritiskom
ZAGREB - Početak novog tjedna donio je nastavak silaznog trenda na Zagrebačkoj burzi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE