GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Premija osiguravatelja 1,2 posto niža nego lani

Premija osiguravatelja 1,2 posto niža nego lani
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.06.2016 / 08:40
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Krajem svibnja ove godine, prema podacima Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO), 23 hrvatska društva za osiguranje zaračunala su ukupnu bruto premiju u iznosu od 4,05 milijarde kuna, što predstavlja pad od 1,2 posto u odnosu na svibanj 2015., potaknut ponajprije nižom premijom u segmentu životnih osiguranja.
Viša se zaračunata premija u svibnju ove u odnosu na prošle godine bilježi u skupini neživotnih osiguranja, koja čini 68,46 posto ukupne premije, i to za 0,24 posto, na 2,77 milijardi kuna, No, u segmentu životnih osiguranja zaračunata bruto premija je istodobno pala za 4,13 posto, na 1,27 milijardi kuna, pokazuju podaci HUO-a.

Najzastupljenija vrsta osiguranja u segmentu neživotnih osiguranja i dalje je Osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, sa zaračunatom bruto premijom krajem svibnja u iznosu od 867,9 miljuna kuna ili 5,4 posto nižom u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

U sklopu Osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, najveći udio ima Obvezno osiguranje vlasnika odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama, s premijom u iznosu od 824,3 milijuna kuna. Taj je iznos premija za 6,3 posto niži nego u svibnju prošle godine, a i dalje se može pripisati utjecaju liberalizacije tog tržišnog segmenta, odnosno nižim cijenama polica obveznog autoosiguranja. Naime, podaci HUO-a pokazuju da je prosječna premija u toj vrsti osiguranja u svibnju ove godine iznosila 941,70 kuna te je bila za 9,65 posto niža u odnosu na svibanj prošle godine.

U segmentu životnih osiguranja, pak, najveći udio ima klasično životno osiguranje, s premijom krajem svibnja u iznosu od 981,7 milijuna kuna, što je za čak 14,33 posto manje u odnosu na premiju iz svibnja prošle godine.

Promatrano prema društvima za osiguranje, krajem svibnja najveći je tržištni udio, od 30,4 posto zauzimalo Croatia osiguranje, s ukupnom zaračunatom bruto premijom od 1,23 milijarde kuna.

Drugi je Allianz, s 498,7 milijuna kuna premije, odnosno 12,3 postotnim tržšnim udjelom, dok je na trećem mjestu Euroherc, sa 324,6 milijuna kuna premije, odnosno udjelom na hrvatskom tržištu osiguranja od 8,01 posto.

Croatia osiguranje je krajem svibnja zauzimalo najveće udjele u oba segmenta osiguranja - u neživotu je držalo 34,24 postotni udio (premija od 949,9 mln kn), a u životu 21,9 posto (280,4 mln kn premije).

Tagovi: premija osiguravatelja, životno osiguranje, neživotno osiguranje
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Nastavljen uspon Jadroplova, indeksi u plusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Nastavljen uspon Jadroplova, indeksi u plusu
ZAGREB - Srijeda je donijela rast indeksa, ali i slab redovni dionički promet.
Dolar blago oslabio, Fed fokusiran na oporavak ekonomije
FOREX
Dolar blago oslabio, Fed fokusiran na oporavak ekonomije
LONDON - Dolar je u srijedu blago oslabio na međunarodnim tržištima valuta nakon poruka dužnosnika američke središnje banke da oporavak gospodarstva od koronakrize traži više vremena i da neće žuriti sa smanjivanjem potpora.
Ako se vrati masovnom turizmu, Veneciji prijeti upis na crvenu listu UNESCO-a
UPOZORENJA
Ako se vrati masovnom turizmu, Veneciji prijeti upis na crvenu listu UNESCO-a
VENECIJA - Narušen je ugled Venecije koja postaje veliko sidrište turističkih kruzera, takva bi mogla biti budućnost grada upisanog na UNESCO-ov popis svjetske baštine ako ta agencija ostvari prijetnju i stavi je na popis ugrožene baštine.
Mfin: Izdano 600 milijuna kuna vrijednih trezoraca
TREZORCI
Mfin: Izdano 600 milijuna kuna vrijednih trezoraca
ZAGREB - Ministarstvo financija u srijedu je na aukciji prodalo 600 milijuna kuna trezorskih zapisa, nešto više od planiranoga, čime će refinancirati dug po trezorcima koji dospijevaju na naplatu.
Tijekom produljenog vikenda u Hrvatskoj 330.000 turističkih dolazaka
VIKEND
Tijekom produljenog vikenda u Hrvatskoj 330.000 turističkih dolazaka
ZAGREB - U Hrvatskoj je tijekom proteklog produljenog vikenda, od petka 18. do srijede 23. lipnja, ostvareno 330.000 turističkih dolazaka i 1,6 milijuna noćenja, podaci su iz sustava eVisitor koje su u srijedu objavili iz Ministarstva turizma i sporta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE