GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prelević: Centralno pitanje je zašto je helikopter leteo u Beograd

Prelević: Centralno pitanje je zašto je helikopter leteo u Beograd
PRAVO PITANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.04.2015 / 22:24
Autor: Milica Mančić / RTS
BEOGRAD - Tužilaštvo ne može govoriti ni o kakvoj preliminarnoj odgovornosti na osnovu dva izveštaja, o odgovornosti se može govoriti samo na osnovu okončane istrage, izjavio je advokat Božo Prelević, bivši sudija i bivši ministar unutrašnjih poslova Srbije.

“Mislim da je ovo prilika da institucija Tužilaštva pobedi ili pogine,” istakao je Prelević u emisiji Oko Radio-televizije Srbije.

“Voleo bih da Tužilaštvo vodi istragu, a ne da dobija izveštaje. Ono, naravno, treba da koristi izveštaje Vojske i izveštaje iz crnih kutija, ali treba da napravi svoju sliku, pa onda da obavesti javnost,” kazao je Prelević.

Prema njegovim rečima, “ono što je potpuno jasno, to je da su postojali neki meteo uslovi koji su poznati, da su manevarske sposobnosti helikoptera bile poznate, te da je sasvim jasno da blizu Novog Pazara imate kliničke centre koji su sasvim blizu, u Nišu, Kragujevcu i Kraljevu.”

“Vi imate da tog dana meteo uslove koji dozvoljavaju i sletanje u Mladenovcu, a u trenutku kad je helikopter kod Mladenovca, ili već ne znam gde, vi znate da je u Beogradu magla. Dakle, vi znate da je taj helikopter problematičan za maglu, ili to treba istraga da dokaže, nisam stručnjak za helikoptere, ali to su stvari koje Tužilaštvo mora da utvrdi,” rekao je Prelević.

Kako je istakao, Tužilaštvo mora da vidi zašto je, ako je MUP odbio da ode na tu intervenciju zbog meteo uslova, isto naređenje dato nekom drugom?

“Meni to deluje sve neozbiljno. Ne razumem, jeste li vi izgubili iz vida da imate sedam života i užasno skup helikopter, i da ste vi natociljali po svaku cenu da sletite na nekakav aerodrom zato što ga tamo neko čeka. Taj koji je uvukao helikopter u maglu, taj bi morao da objasni zašto je to uradio,” rekao je Prelević.

Na pitanje novinarke odakle zna da je neko insistirao da se sleti negde i da neko čeka, Prelević je odgovorio:

“To je vrlo jasno zbog ekipa novinara koje su bile na aerodromu. Televizijske ekipe su bile na aerodromu.”

Na pitanje novinarke da li je to dovoljan dokaz, Prelević je uzvratio:

“Kakav vama treba dokaz da je bila magla? Je li to opšte poznata činjenica? A zašto su odbili ovi iz MUP-a? Zato što su ludi, ili šta? To je centralno pitanje. Zašto uvodite helikopter u maglu? To je centralno pitanje.”

Objašnjavajući krivični metod istrage, Prelević je rekao da prva etapa mora biti odgovor na pitanje ko je uveo helikopter u maglu, po čijem naređenju, druga etapa istrage je odgovor na pitanje zašto se helikopter, kada je već bio u magli, nije spustio na pistu. Svedoci će morati da objasne zašto on nije mogao da se spusti u takvim uslovima na aerodrom i tu će se videti ko je direktni krivac za sam pad.

“To je verovatno nešto vezano i za unutrašnju političku scenu pa,evo, da ne bude mnogo bure, dve komisije, čitajte izveštaje, ali ja očekujem od Tužilaštva da vrlo sistematično sasluša sve koje treba da sasluša, da veštači sve što treba, da ne veruje tim komisijama, ne zato što im ne treba verovati, nego zato što treba da ima svoju istragu, da angažuje Mašinski fakultet, ili već koga treba, ja sad to ne znam, i da na kraju pošteno sa tim izađe,” kazao je bivši sudija.

Prelević je kritikovao izjavu premijera Aleksandra Vučića da preuzima svu krivicu na sebe.

“Kakvu krivicu, pa mi ne znamo još da li je neko kriv i ne možemo preuzimati krivicu. Mislim da je Vučić imao nespretne izjave. Neću uopšte da ulazim u varijantu vlasti i opozicije, jer oni su kao jetrve koje stalno jedna drugu napadaju, a ja da hocu da budem jetrva, ušao bih u političku stranku. Muka mi je od njih. Sve što se desi, oni ni u čemu ne doprinose istini i činjenicama, već samo opštoj buci i pljuvanju. Potpuno je neprimerena izjava o krivici.” Uz to, kako je istakao, “davno mi saznasmo šta bi na Alpima, a ne saznasmo šta bi u Surčinu.”

Tagovi: Božidar Prelević, pad helikoptera, Aleksandar Vučić, Vojska Srbije, Vlada Srbije, MUP Srbije
PROČITAJ I OVO
Trumpovu administraciju optužuju za prijevaru oko zaliha cjepiva
PRIJEVARA
Trumpovu administraciju optužuju za prijevaru oko zaliha cjepiva
WASHINGTON - Guverneri nekoliko američkih država optužili su u petak Trumpovu administraciju za prijevaru oko obećane brze distribucije milijuna doza cjepiva za covid-19 iz zaliha, a za koje je američki ministar zdravstva u petak priznao da ne postoje.
Ljubljanska borza: SBITOP u dva tjedna skočio gotovo osam posto
OPTIMIZAM
Ljubljanska borza: SBITOP u dva tjedna skočio gotovo osam posto
LJUBLJANA - Prva dva tjedna nove godine obilježio je sinkroni globalni rast cijena dionica.
Beogradska berza: Indeksi pali na dnevnom i nedeljnom nivou
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi pali na dnevnom i nedeljnom nivou
BEOGRAD – Trgovanje državnim obveznicama Srbije obezbedilo je da na Beogradskoj berzi danas bude zabeležen visok promet u ukupnom iznosu od gotovo 294,8 miliona dinara (2,5 miliona evra), dok su berzanski indeksi potonuli i na dnevnom i na nedeljnom nivou.
WHO ne savjetuje državama da putovanja uvjetuju cijepljenjem
PUTOVANJA
WHO ne savjetuje državama da putovanja uvjetuju cijepljenjem

ŽENEVA - Izvanredni odbor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u petak je državama savjetovao da ne uvjetuju međunarodna putovanja dokazima o cijepljenju ili imunitetu.

Butković: Gradnja Pelješkog mosta i pristupnih cesta prema planu i bez kašnjenja
DOBRE VIJESTI
Butković: Gradnja Pelješkog mosta i pristupnih cesta prema planu i bez kašnjenja
KOMARNA - Ministar prometa Oleg Butković sa suradnicima obišao je gradilište Pelješkog mosta, ocijeniviši da gradnja teče prema planu i bez kašnjenja i da bi sve trebalo biti gotovo do sredine 2022. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE