GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prekid proizvodnje u Kragujevcu, slaba potražnja za Fiatom 500L

Prekid proizvodnje u Kragujevcu, slaba potražnja za Fiatom 500L
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.06.2015 / 12:35
Autor: SEEbiz / Danas / B92
BEOGRAD - Proizvodnja u kragujevačkoj fabrici Fiat Chrysler automobili Srbija (FCAS) biće obustavljena od sutra, posle prve smene, do kraja juna, piše Danas.

Reč je o prvom ovogodišnjem proizvodnom zastoju u FCA Srbija, uzrokovanom nešto slabijom potražnjom na evropskim i severnoameričkim tržištima.

Montažne trake ponovo će biti pokrenute 1. jula, s time što se i u narednom mesecu očekuje prekid proizvodnje od oko deset dana, koji bi mogao da bude izbegnut jedino većom porudžbinom nekog od evropskih ili američkih dilera. Izvesno je da će zaposleni u kragujevačkoj fabrici pauzirati i u prve tri avgustovske nedelje, odnosno da će, kao i njihove kolege u svim Fijatovim kompanijama širom sveta, od 3. do 24. avgusta biti na tradicionalnom kolektivnom godišnjem odmoru - feragostu.

Radnici u FCA Srbija još uvek nisu zabrinuti zbog najavljenog prekida proizvodnje, tim pre što je, od sredine januara, kad je startovala ovogodišnja proizvodnja, do sada, iz pogona izašlo oko 65.000 automobila, koliko je otprilike i bilo planirano za prvo ovogodišnje polugodište.

Ono što onespokojava zaposlene i sindikat u toj kompaniji jeste činjenica da još uvek nema oficijelnih informacija o novom modelu, koji bi, u dogledno vreme, obezbedio punu upošljenost i obogatio tržišnu ponudu kragujevačke fabrike, projektovane za proizvodnju 300.000 vozila godišnje. To bi doveo nove kooperantske firme u Kragujevac i Srbiju, omogućio otvaranje nekoliko hiljada radnih mesta i udvostručio izvoz domaće automobilske industrije, koja je već treću godinu zaredom ubedljivo najveći srpski izvoznik.

Sindikat već poziva Vladu i premijera Aleksandra Vučića da od menadžmenta u sedištu kompanije traže proizvodnju još jednog modela, što je, inače, Fijatova ugovorna obaveza. Nevolja s ovim je što ni država Srbija ne ispunjava svoje obaveze prema Fijatu - nije izgrađen auto-put do koridora 10, obilaznica oko Kragujevca, niti je modernizovana železnička pruga Lapovo - Kragujevac - Kraljevo.


Tagovi: Fiat Chrysler automobili Srbija, Fiat 500L, Fiat, FCA Srbija, Aleksandar Vučić
PROČITAJ I OVO
Hanfa: Imovina obveznih mirovinskih fondova premašila 125 mlrd kn
OMF
Hanfa: Imovina obveznih mirovinskih fondova premašila 125 mlrd kn
ZAGREB - Obvezni mirovinski fondovi (OMF) krajem ovogodišnjeg svibnja imali su 2,07 milijuna članova, što je za 37,6 tisuća više nego godinu ranije, dok im je imovina porasla za 12,8 milijardi kuna, premašivši 125 milijardi, podaci su Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).
BDI Index znatno iznad desetogodišnjeg prosjeka
BRODARSKO TRŽIŠTE
BDI Index znatno iznad desetogodišnjeg prosjeka
ANALIZA - Mnogi smatraju porast ili smanjenje indeksa vodećim pokazateljem budućeg gospodarskog rasta.
Slovenija izdaje prve održive obveznice vrijedne milijardu eura
OBVEZNICE
Slovenija izdaje prve održive obveznice vrijedne milijardu eura
LJUBLJANA - Slovenija je uspješno izdala prvu obveznicu održivosti u kojoj su sredstva od emisije namijenjena financiranju isključivo održivih projekata. Dospijeće je 10 godina, a prinos do dospijeća 0,170 posto.
Hrvatska se ipak zazelenila na europskoj covid-karti
ISPRAVLJENA GREŠKA
Hrvatska se ipak zazelenila na europskoj covid-karti
ZAGREB - Iako je na novoj epidemiološkoj karti Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC) Hrvatska prvotno bila siva, kasno sinoć u novoj verziji ipak se 'zazelenila'.
Lisabon nameće strože mjere i ograničava putovanja
ZATVARANJE
Lisabon nameće strože mjere i ograničava putovanja
LISABON - Strože covid mjere bit će nametnute lisabonskoj regiji, dok vlasti nastoje držati pod kontrolom porast broja zaraženih koji prijeti portugalskoj turističkoj sezoni.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE