GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preduzetnici traže grejs period za otplatu poreza

Preduzetnici traže grejs period za otplatu poreza
ZAHTEVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.10.2012 / 16:02
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - U Srbiji je trenutno oko 80.000 preduzetnika u blokadi više od 180 dana, njihov dug iznosi preko 150 milijardi dinara a sa kamatama on je i tri puta veći, zbog čega traže grejs period za otplatu svih poreskih dugova, istakli su danas predstavnici Zajednice preduzetnika Privredne komore Srbije.
Preduzetnici u Srbiji sve teže posluju, njihovi problemi se uvećavaju a dugovi gomilaju zbog čega je neophodno hitno preduzeti mere koje bi omogućile da ovaj sektor privrede predahne, ispliva i oporavi se, naveli su oni.

Za postizanje tog cilja predložili su nekoliko mera kojima bi se preduzetnicima čiji su računi u blokadi po osnovu kamata na dugove, računi odblokirali a takođe bi im bio omogućen i grejs perod na koji bi dugovi bili odloženi.

Za vreme trajanja grejs perioda preduzetnik bi bio u obavezi da državi redovno uplaćuje sve dažbine, a po isteku tog perioda dugovi ne bi bili otpisani već bi se uredno vraćali.

U Zajednici preduzetnika takođe smatraju da je neophodno i smanjiti sadašnji nivo državnih opterećenja.

Na sastanku u PKS, u čijem radu su učestvovali i predstavnici Poreske uprave, koordinatorka te uprave Ljiljana Kovačević načelno je podržala njihove preloge ali im je objasnila da trenutno ne postoji zakonska mogućnost da se računi preduzetnika koji su blokirani i odblokiraju te da će o ovom predlogu obavestiti nadležne u Ministarstvu finansija.

O predlogu da se preduzetnicima koji duguju omogući grejs period bi moglo biti dogovora sa predstavnicima Ministarstva finansija ali se mora dogovoriti na koji period bi se taj reprogram davao, navela je ona.

Kovačević je takođe istakla da preduzetnici moraju znati i to da ukoliko se ovaj predlog i ugradi u zakonsko rešenje, takav zakon će biti jednokratan.

Koordinator u Zajednici preduzetnika Aleksandar Gračanac je naveo da preduzetnici traže da im se omogući grejs period za otplatu dugova od 12 do 60 meseci, kako bi uspeli da održe poslovanje i ne zatvaraju radnje.

Ovakav predlog uveo bi mnogo preduzetnika u legalne tokove poslovanja i omogućio boljitak i za državu i za privredu, istakao je on.

Predstavnici Zajednice preduzetnika zatražili su sastanak sa nadležnima u Ministarstvu finansija i nadaju se da će do njega doći u roku od sedam dana, jer je stanje u ovom sektoru alarmantno a problem bi, ukoliko za to postoji dobra volja, smatraju, mogao da se reši vrlo brzo.

Tagovi: preduzetnici, Zajednica preduzetnika, Privredna komora Srbije, Poreska uprava Srbije, Ljiljana Kovačević
PROČITAJ I OVO
Trumpovu administraciju optužuju za prijevaru oko zaliha cjepiva
PRIJEVARA
Trumpovu administraciju optužuju za prijevaru oko zaliha cjepiva
WASHINGTON - Guverneri nekoliko američkih država optužili su u petak Trumpovu administraciju za prijevaru oko obećane brze distribucije milijuna doza cjepiva za covid-19 iz zaliha, a za koje je američki ministar zdravstva u petak priznao da ne postoje.
Ljubljanska borza: SBITOP u dva tjedna skočio gotovo osam posto
OPTIMIZAM
Ljubljanska borza: SBITOP u dva tjedna skočio gotovo osam posto
LJUBLJANA - Prva dva tjedna nove godine obilježio je sinkroni globalni rast cijena dionica.
Beogradska berza: Indeksi pali na dnevnom i nedeljnom nivou
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi pali na dnevnom i nedeljnom nivou
BEOGRAD – Trgovanje državnim obveznicama Srbije obezbedilo je da na Beogradskoj berzi danas bude zabeležen visok promet u ukupnom iznosu od gotovo 294,8 miliona dinara (2,5 miliona evra), dok su berzanski indeksi potonuli i na dnevnom i na nedeljnom nivou.
WHO ne savjetuje državama da putovanja uvjetuju cijepljenjem
PUTOVANJA
WHO ne savjetuje državama da putovanja uvjetuju cijepljenjem

ŽENEVA - Izvanredni odbor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u petak je državama savjetovao da ne uvjetuju međunarodna putovanja dokazima o cijepljenju ili imunitetu.

Butković: Gradnja Pelješkog mosta i pristupnih cesta prema planu i bez kašnjenja
DOBRE VIJESTI
Butković: Gradnja Pelješkog mosta i pristupnih cesta prema planu i bez kašnjenja
KOMARNA - Ministar prometa Oleg Butković sa suradnicima obišao je gradilište Pelješkog mosta, ocijeniviši da gradnja teče prema planu i bez kašnjenja i da bi sve trebalo biti gotovo do sredine 2022. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE