GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Predugo spavanje i sjedenje jednako nezdravi kao pušenje ili alkoholiziranje

Predugo spavanje i sjedenje jednako nezdravi kao pušenje ili alkoholiziranje
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.12.2015 / 11:02
Autor: SEEbiz / H
SYDNEY - Rezultati nedavno provedenog istraživanja pokazali su da su predugo spavanje i sjedenje jednako nezdravi poput pušenja i konzumiranja prevelike količine alkohola.
Znanstvenici s australskog Instituta Sax proveli su istraživanje u koje su uključili više od 230.000 osoba starijih od 45 godina. Ispitanici su ispunili anketu o svojim nezdravim navikama. Postavljena su im pitanja o tomu jesu li pušači, koliko alkohola konzumiraju, vode li računa o zdravoj prehrani, jesu li fizički neaktivni, sjede li predugo na poslu, pred televizorom ili kompjutorom (više od sedam sati) i spavaju li previše (dulje od devet sati).

Trideset posto odgovorilo ih je pozitivno na dva do tri postavljena pitanja. Nakon šest godina objavljen je podatak da je 16.000 ispitanika umrlo. Ustanovljeno je da je vjerojatnost od preuranjene smrti kod osoba koje se nisu bavile tjelesnom aktivnošću 1,6 puta veća nego kod fizički aktivnih. Fizička aktivnost definirana je kao "150 minuta umjerene ili veće tjelesne aktivnosti tjedno".

Studija je pokazala da je kombinacija tjelesne neaktivnosti, 'sjedilačkog' načina života i spavanja duljeg od devet sati bila povezana sa smrtnošću većine sudionika istraživanja u jednakom omjeru kao kombinacija pušenja i konzumiranja velike količine alkohola.

"Fizička neaktivnost bila je usko povezana sa smrtnošću sudionika istraživanja", rekla je glavna autorica studije Melody Ding, profesorica na sydneyskom Odjelu za javno zdravlje Sveučilišta u Sydneyu.

"Posljedice tjelesne neaktivnosti u kombinaciji s dugim spavanjem i razdobljima duljeg sjedenja bile su još gore... Naime, kombinacija rizika od preuranjene smrti povećala se za četiri puta u odnosu na osobe koje su u upitniku odgovorile da dugo spavaju i često prakticiraju sjedilački način života", objasnila je Ding.

Istaknula je da je pušenje naopasniji od svih rizika navedenih na popisu te kazala da konzumiranje više od 14 alkoholnih pića tjedno ne vodi u rizik od preuranjene smrti, ali da se u kombinaciji izgledi za to utrostručuju, a ako osoba usto previše (ili premalo) spava, rizik od prijevremene smrti povećava se za pet puta.

"Kombinacija više negativnih navika bez sumnje je opasnija od samo jedne, no eliminiranjem jedne od njih na dobrom ste putu da poboljšate svoje zdravstveno stanje", poručuje Ding.

Rezultati istraživanja objavljeni su u stručnome časopisu PLOS Medicine.

Tagovi: spavanje, sjedenje, alkoholizam, pušenje
PROČITAJ I OVO
Korona prepolovila prodaju vina u Hrvatskoj
VINO
Korona prepolovila prodaju vina u Hrvatskoj
POREČ - Hrvatska bilježi veliki vanjskotrgovinski deficit u razmjeni vina, ali traži svoje mjesto na globalnim vinskim kartama kroz kvalitetu i bogatstvo autohtonih sorti.
Gužve na istarskim graničnim prijelazima na ulazu u Hrvatsku
GUŽVE
Gužve na istarskim graničnim prijelazima na ulazu u Hrvatsku
PULA - Da se sezona pomalo ipak zakuhtava najbolje pokazuje intenzivan promet na istarskim graničnim prijelazima.
U splitskoj zračnoj i trajektnoj luci ovog vikenda očekuju oko 45.000 putnika
OČEKIVANJA
U splitskoj zračnoj i trajektnoj luci ovog vikenda očekuju oko 45.000 putnika
SPLIT - Tijekom ovog vikenda u splitskoj trajektnoj i zračnoj luci očekuje se promet oko 45.000 putnika, najveći ovogodišnji vikend promet u tim lukama.
Novi zakon: Trgovcima kazna i do četiri posto prometa za povredu prava potrošača
REGULATIVA
Novi zakon: Trgovcima kazna i do četiri posto prometa za povredu prava potrošača
ZAGREB - Od svibnja 2022. godine na hrvatsko tržište bit će zabranjeno stavljati robu dvojne kvalitete, a trgovci će za prekogranične povrede potrošačkih prava moći biti kažnjeni iznosom i do 4 posto godišnjeg prometa, proizlazi iz prijedloga novog Zakona o zaštiti potrošača.
Horvat: Spremni smo pokrenuti jednu hrvatsku željezaru
VISOKE CIJENE METALA
Horvat: Spremni smo pokrenuti jednu hrvatsku željezaru
OPATIJA - Ponovio je to i u kasnijoj panel-diskusiji, dodavši da se o toj inicijativi raspravljalo na međuresornom sastanku na razini užeg kabineta Vlade, da je prijedlog bio na stolu, ali da odluka nije donesena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE