GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Predstečajnu nagodbu zatražilo 169 poduzetnika dužnih više od 7,4 mlrd kuna

Predstečajnu nagodbu zatražilo 169 poduzetnika dužnih više od 7,4 mlrd kuna
NAGODBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.12.2012 / 11:26
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Financijska agencija (Fina) do sada je zaprimila 169 prijedloga za otvaranje postupka predstečajne nagodbe dužnika čije obveze premašuju iznos od 7,42 milijarde kuna, a na 25 posto dužnika koji su predali prijedlog odnosi se gotovo 99 posto svih prijavljenih dugovanja, rečeno je na današnjoj konferenciji "Novosti i iskustva primjene Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi" u organizaciji konzultantske tvrtke PwC Hrvatska.
Prema riječima savjetnice u Centru za prisilnu naplatu Fine Sandre Cindrić, u skraćenom postupku, u roku od 60 dana od otvaranja postupka (jer ukupno duguju manje od milijun kuna i imaju manje od 10 radnika) rješavat će se prijedlozi poduzetnika čije obveze zajedno iznose 93,6 milijuna kuna, a te tvrtke zapošljavaju ukupno 797 radnika.

U roku od 120 dana od otvaranja postupka, dakle u redovnom postupku (za tvrtke s dugovanjima većima od milijun kuna i s više od 10 radnika) rješavat će se prijedlozi poduzetnika koji duguju više od 7,3 milijarde kuna i imaju ukupno 5.366 radnika.

Prema procjenama uoči donošenja zakona, uvjete za otvaranje postupaka predstečajne nagodbe na dan stupanja na snagu zakona, odnosno 1. listopada, ispunjavalo je čak 55.009 poduzetnika, od čega gotovo 92 posto čine velike tvrtke s visokim dugovanjima (skraćeni postupak). U idućim se godinama, kazala je Cindrić, procjenjuje da će godišnji priljev predmeta iznositi oko 19 tisuća.

Postupak predstečajne nagodbe vode nagodbena vijeća pri Fini, koja još nisu otvorila niti jedan postupak, jer 80 do 90 posto prijedloga za pokretanje postupka nema dostatnu, zakonom određenu dokumentaciju, a najčešći dokument koji nedostaje je revizorsko mišljenje.

Za pripremu kvalitetnog mišljenja revizora uglavnom treba više vremena od roka predviđenog za dopunu dokumentacije (40 dana), pa se s revizorima razgovara o mogućnosti da se postupci predstečajne nagodbe otvore i prije dostave tog mišljenja, rekla je voditeljica Službe za naplatu Porezne Uprave Anđa Redžić.

Nagodbena vijeća, kojih će u prvoj godini primjene zakona u četiri regionalna centra Fine biti 60, a ostat će ih 12, postupak vode do nagodbe. Nagodbeno vijeće otvori postupak i omogući svojevrsno mirenje dužnika i vjerovnika, odnosno dobrovoljni dogovor o financijskom restrukturiranju, a ako se taj dogovor postigne, nagodba se sklapa pred nadležnim trgovačkim sudom.

Ukoliko se prijedlog za otvaranje postupka odbije iz bilo kojeg razloga koji zakon predviđa, na pr. ukoliko dužnik ne dostavi sve potrebne dokumente, nadležnom trgovačkom sudu nagodbeno vijeće predlaže otvaranje stečajnog postupka, ako su ispunjeni uvjeti za stečaj.

To će se predlagati i za predmete kod kojih postoje uvjeti za otvaranje stečaja, a u postupku predstečajne nagodbe nije postignuta suglasnost dužnika i vjerovnika.

Tagovi: predstečajna nagodba, Sandra Cindrić, Fina, Financijska agencija
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, Turusthotel dobitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, Turusthotel dobitnik dana
ZAGREB - Srijeda je Zagrebačkoj burzi donijela pad indeksa uz uobičajeno slab volumen trgovine.
Marić o Rafaleima: Indeksacija 45 milijuna, PDV 111 milijuna eura
AVIONI
Marić o Rafaleima: Indeksacija 45 milijuna, PDV 111 milijuna eura
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je pojasnio da je kod ugovora o kupnji višenamjenskog borbenog aviona Rafale i klauzule o indeksaciji cijena riječ o iznosu od oko 45 milijuna eura, dok se kod ugovora s komercijalnim tvrtkama na obvezu PDV-a odnosi ukupno 111 milijuna eura, a taj PDV Hrvatska plaća sama sebi.
Include pokrenuo treći kampanju za prikupljanje kapitala na Funderbeamu
KAMPANJA
Include pokrenuo treći kampanju za prikupljanje kapitala na Funderbeamu
ZAGREB - Solinski Include, osnivača Ivana Mrvoša, u četvrtak je lansirao novu, treću po redu kampanju za prikupljanje kapitala na Funderbeam platformi, u kojoj planira od zainteresiranih investitora prikupiti do milijun eura novog kapitala.
Cijene hrane u studenome na najvišoj razini u više od 10 godina
HRANA
Cijene hrane u studenome na najvišoj razini u više od 10 godina
RIM - Cijene hrane porasle su u svijetu u studenome četvrti mjesec zaredom, dosgnuvši najvišu razinu u više od 10 godina, potaknute snažnom potražnjom za pšenicom i mliječnim proizvodima, objavila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO.
Dolarov indeks stabilan, investitori čekaju nove smjernice
FOREX
Dolarov indeks stabilan, investitori čekaju nove smjernice
LONDON - Tečaj dolara u četvrtak nije bilježio veće promjene prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima dok investitori prate smjernice iz američkog Feda o dinamici smanjenja poticaja i nove informacije o omikronu, novoj varijanti koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE