GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Predstavljeni memoari Josipa Manolića

Predstavljeni memoari Josipa Manolića
MEMOARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.07.2015 / 16:14
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Knjiga "Politika i domovina - moja borba za suverenu i socijalnu Hrvatsku", u kojoj je 95-godišnji Josip Manolić iznio detalje iz svojeg 75-godišnjeg političkog života, koji se protegnuo kroz čak četiri države - Kraljevinu Jugoslaviju, Nezavisnu Državu Hrvatsku, Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju i Republiku Hrvatsku, predstavljena je u ponedjeljak u Novinarskom domu.
Političar, antifašist, obavještajac, najbliži suradnik predsjednika Franje Tuđmana i nekadašnji premijer, kojeg su mediji prozvali "hrvatskim Brojem jedan" prema liku iz popularnog stripa Alan Ford, i "čovjekom koji zna najviše tajni" istaknuo je na predstavljanju memoara kako je došao do zaključka da je ljudsko pamćenje vrlo osjetljivo, odnosno nepouzdano, pa se uvijek koristio s više izvora kako bi potvrdio svoje teze.

"Ja prijatelju svog prijatelja, za kojeg sam smatrao da je prijatelj, pokažem bilješku koju je on napravio i svojom rukom potpisao, a on se uopće ne sjeća bilješke", kazao je Manolić. Dodao je kako time želi reći da se čovjek ne smije u traženju istine osloniti samo na jedan izvor jer on može biti varljiv.

Povjesničar Tvrtko Jakovina rekao je kako misli da knjiga nije "pljuvačka", ali bi neke osobe spomenute u njoj možda mogle ostati "dirnute".

"Neka imena koja su stavljena u kontekst suradnika nekoga tko je svojim ponašanjem činio nešto što možda za Hrvatsku nije bilo dobro, ti će se pronaći i sa svojim pseudonimima za koje se dugo vremena pričalo da su ih imali iz jugoslavenskog vremena", rekao je.

Jakovina je dodao kako ima i ljudi koji su apostrofirani kao "američki igrači", a zanimljivo je što je među njima bio i jedan od vodećih hrvatskih komunista Mika Špiljak.

Smatra, međutim, kako u knjizi nema stvari koje bi odudarale od memoarske literature.

"Mislim da je to knjiga koja će se nasloniti na literaturu koja je o sličnom razdoblju već napisana", kazao je Jakovina.

Ustvrdio je kako se do pune istine nikada neće doći, ali za Manolićev rad smatra da će doprinijeti da se ona razjasni s pozicije nekoga tko je "pet - šest godina bio na najvažnijim mjestima" i gotovo čitav život mogao razgovarati s ljudima koji su puno znali.

Jakovina je također naglasio da Manolić, kad govori o vremenima poslije Drugog svjetskog rata i zbivanjima u sedamdesetima, sebe ne prikazuje kao nekog tko je u pozadini vodio glavnu politiku, razgovarao s Titom, povlačio najvažnije konce.

Manolić u knjizi izdavača Golden marketing - Tehnička knjiga iznosi detalje o svojem školovanju i početku Drugog svjetskog rata, odlasku iz Zagreba i susreta s vodećim funkcionerima KPH-a, isključenju iz partije zbog "nacionalističkih pogleda", obnovi hrvatske države, "slučaju Labrador", kardinalu Alojziju Stepincu, razlazu s Tuđmanom, konverziji jugoslavenskog dinara u hrvatsku valutu...

U predgovoru je napisao da gotovo 75 godina sudjeluje u političkom životu Kraljevine Jugoslavije, Nezavisne Države Hrvatske, Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Republike Hrvatske.

"Četiri države, četiri različita politička režima - dva sam rušio, jedan gradio i rušio, a jedan stvarao", napisao je Manolić.

Urednik Franjo Maletić ističe da je Manolić u pripremi knjige ostao "svoj", tvrd u stajalištima, beskompromisan na svojoj temeljnoj ideji socijalista, ali uvijek spreman pojasniti prijeporne stavove i razmišljanja.

Tagovi: Josip Manolić, Manolićevi memoari, Tvrtko Jakovina, Mika Špiljak, Josip Broz Tito, UDBA
PROČITAJ I OVO
Vraća li se Barcelona masovnom turizmu?
TURIZAM
Vraća li se Barcelona masovnom turizmu?
BARCELONA - Barcelona je pretrpjela velike gubitke zbog izostanka turista tijekom pandemije. Lokalna politika ulaže mnogo napora da se brojke vrate na pretpandemijsku razinu. Kritičare masovnog turizma nitko ne sluša.
Dan D za tržište kriptovaluta
ETF-ovi
Dan D za tržište kriptovaluta
ZAGREB - Dugo očekivani ETF ProShares ponudit će izloženost bitcoin terminskim ugovorima.
Azijska tržišta: Skok indeksa zahvaljujući tehnološkom sektoru
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Skok indeksa zahvaljujući tehnološkom sektoru
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle, a najviše, kao i jučer na Wall Streetu, u tehnološkom sektoru, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta znatno pala.
Wall Street: S&P 500 porastao, Dow Jones pao
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 porastao, Dow Jones pao
NEW YORK – Na Wall Streetu je u ponedjeljak Dow Jones indeks blago pao, dok je S&P 500 porastao, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica velikih tehnoloških kompanija.
Zagrebačka burza: Brodari u fokusu, blagi pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Brodari u fokusu, blagi pad indeksa
ZAGREB - Glavni dionički indeksi Zagrebačke burze (ZSE) u ponedjeljak su u odnosu na petak pali, a promet je povećan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE